Max Payne Mobile – kultovní klasika na cesty (recenze)

Po GTA III přinesli na iOS Rockstar i další klasiku, noir akční střílečku Max Payne. Je čas nabít bouchačky a vrhnout se (zpomaleně) do akce.

Je to neuvěřitelné, ale původní Max Payne vyšel na PC už před více než 10 lety! I přesto spoustu dnešních her těží z bullet time, který byl poprvé úspěšně použit právě v akční hře od finských Remedy. No a nyní si onu stejnou hru můžete zahrát také na mobilních telefonech s operačním systémem iOS, a to za rozumnou cenu necelých 3 amerických dolarů.

Max Payne Mobile 03.jpg

Pravděpodobně nemusím připomínat příběh, který sice není nejoriginálnější, ale i přesto, že jsem původní hru dohrál několikrát, tak i po těch letech mi přišel skvěle zpracovaný a vtáhnul mě do hry, jako se to daří málokteré hře.

Max Payne na mobilech vypadá přesně tak, jak si ho pamatujeme

Pro mladší hráče snad alespoň připomenu, že se jedná o příběh zhrzeného policisty Maxe Payna, kterému jednoho hnusného a deštivého dne zabijí rodinu a on se jde mstít.

Max Payne Mobile 01.jpg

Max Payne na mobilech vypadá přesně tak, jak si ho pamatujeme. Drsňácký vzhled, kožená bunda jemně vlající za svým majitelem a především úžasný bullet time. Samozřejmě dotykové ovládání se nikdy ve své přesnosti nevyrovná kombinaci myš-klávesnice a je s tím nutno počítat. Bohužel se právě zde nacházejí největší problémy celé hry, protože ovládací tlačítka špatně reagují. Je sice možné si je rozložit po displejí téměř jak chcete, ale i tak je hraní poměrně obtížné. Lze to zkousnout a hru jsem dohrál i přes tyto problémy, nicméně hodnocení muselo jít dolů.

Samotná herní náplň je prakticky na vlas stejná jako v původní hře. Pohybujete se úrovněmi a střílíte, co vám pod mušku příjde. Nechybí různé typy zbraní, včetně mé oblíbené brokovnice. Ačkoliv vběhnout do místnosti rozraženými dveřmi a za pomocí bullet time vystřílet všechny padouchy je na dotykovém ovládání přeci jen komplikovanější, nemožné to určitě není. Chce to jen cvik a trpělivost.
Co mi naopak při hraní trochu vzalo vítr z plachet, je fakt, že hru nejdříve musíte dohrát jen na nejlehčí úroveň, což znamená jediné: auto-aim.

Hraní Max Payne Mobile přineslo spoustu příjemných vzpomínek na hodiny a hodiny strávené před PC

Ten je upřímně řečeno spíše na obtíž, protože zaměřovací křížek se občas pohybuje rychle a střílíte tam, kam právě nechcete. Opět lze ale s trochou cviku předvádět krásné headshoty. Po dohrání se navíc odemknou nové obtížnostní úrovně, kde už můžete mířit, jak jste zvyklí.

Max Payne Mobile 04.jpg

Grafický vzhled odpovídá retro zpracování a vypadá přesně tak, jak bychom čekali. Tvůrci se s tím moc nemazali a prostě prakticky převzali kompletně vizuální podobu z původní PC verze. To může být výhoda i nevýhoda, protože v porovnání s novými tituly už grafika přeci jen pokulhává, nicméně pro pamětníky má jistou nostalgickou hodnotu.

Max Payne Mobile 05.jpg

Hraní Max Payne Mobile mi přineslo spoustu příjemných vzpomínek na hodiny a hodiny strávené před PC, což byl dozajista hlavní cíl vývojářů z Rockstar Games. Jen je velká škoda špatného ovládání a občasných záseků při hraní, které kazí dojem z hraní. I tak se ale jedná o kultovní hru, kterou si dnes můžete zahrát na svém mobilním telefonu (či iPadu).

Dostupné pro: iPhone
Žánr: Akce | Third person akce
Výrobce: Rockstar Games | Webové stránky hry
  • Zajímavý příběh
  • Bullet time
  • Skvělá noir atmosféra
  • Občasné bugy
  • Problémy s ovládáním
Diskuze (4) Další článek: Tvůrci Titan Questu jsou na Kickstarteru

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,