Medal of Honor – černý kůň mezi očekávanými tituly

Za jednu z nejlepších her letošního ročníku populární výstavy her E3 pořádanou v Los Angeles zvolili mnozí odborníci právě připravovanou hru z dílny společnosti 2015 - Medal of Honor: Allied Assault. Tato na válečné tématice postavená hra vás zavede do nejdůležitějších bitev druhé světové války a mnohem, mnohem více.
Za jednu z nejlepších her letošního ročníku populární výstavy her E3 pořádanou v Los Angeles zvolili mnozí odborníci právě připravovanou hru z dílny společnosti 2015 - Medal of Honor: Allied Assault. Tato na válečné tématice postavená hra vás zavede do nejdůležitějších bitev druhé světové války a mnohem, mnohem více.

Každý rok se pravidelně setkáváme na výstavě E3 s hrou, kterou lze bez skrupulí nazvat černým koněm připravovaných a očekávaných titulů. Letos bych zvolil za tento titul jednoznačně hru Medal of Honor: Allied Assault z dílny společnosti 2015, distribuovanou světovým gigantem Electronic Arts. Ta si totiž díky velké reklamní kampani získala patřičnou pozornost a bylo se věru na co dívat.

Medal of HonorMedal of Honor

Neříká vám série her Medal of Honor opravdu nic? Čistě PC hráčům asi opravdu hry s tímto názvem nic říkat nemohou, jiná situace by však měla nastat u hráčů alespoň trochu se vyznajících v hrách pro Playstation. Zde již jedna z her s tímto názvem vyšla a také se jich několik chystá – za všechno můžeme jmenovat tituly Medal of Honor: Frontline či Medal of Honor: Underground. Kromě jiného se pak připravuje ještě několik dalších her, jejichž název začíná právě třemi kouzelným slůvky Medal of Honor. Nejzajímavěji však pro nás PC hráče pochopitelně vyhlíží titul o kterém bude dnes řeč.

Hra Medal of Honor: Allied Assault bude 3D akční střílečka v první osobě, která vás zavede do období konce první poloviny 20.století, přesněji do období druhé světové války. Ocitáte se v kůži poručíka Mikea Powella, člena velice známého (a to především historikům) 1. Ranger praporu. Právě v jeho roli se musíte probít celkem 20 úrovněmi, jenž jsou založeny na skutečných událostech 2. Světové války. Setkáte se tedy pouze s historicky doloženými operacemi. Budete se vyloďovat v Normandii (právě ukázka z této mise byla uveřejněna na letošním E3 2001), provádět sabotáž na německou ponorku v Trondheimu a plnit další desítky úkolů. Ocitnete se pak mimo jiné také v Severní Africe či v Norsku.

Medal of HonorMedal of Honor

Protože se vývojáři snažili při vývoji držet alespoň částečně skutečnosti, setkáme se ve hře pouze ze zbraněmi, transportéry či tanky, které se opravdu druhé světové války zúčastnily (za zbraně jmenujme samopaly Thompson či granáty Mark II, tanky zastupuje například typ Sherman, obrněné transportéry M3). Autoři samozřejmě nezapomínají také na umělou inteligenci, která musí hrát velkou roli, protože hrát proti tupým nepřátelům by asi nikoho příliš nebavilo. To se tedy v Medal of Honor: Allied Assault nemůže stát, vojáci reagují na každé šustnutí a každý reaguje na vzniklou situaci jiným způsobem. Jako příklad lze uvést, že v kritické situaci mohou přivolat leteckou či dělostřeleckou podporu. Proto je v každé misi velice důležité dobře odhadnout, jak ten který úkol splnit – důležitá je samozřejmě čistota provedení a čím méně na sebe upozorníte, tím lépe pro vás.

Zmiňoval jsem, že se ve hře budou vyskytovat i reálné dopravní prostředky 2.světové války, nezmiňoval jsem se však o tom, že je budete moci ovládat. Díky tomu můžete kdykoliv zvrátit průběh mise, což ale zabránilo autorům naplánovat přesnou dějovou línii a tak se v některých misích můžeme dočkat spousty zvratů a nikdy není pozdě změnit záporný průběh akce (právě průběh akce pak může také ovlivnit počasí, které se bude téměř neustále měnit). Přes tyto všechny vymoženosti by si však hra měla uchovat především tvář akční střílečky v první osobě a tak se dočkáme i spousty krvavých přestřelek a s tím souvisejícího množství mrtvol. Doufám, že je jasné, že autoři netvoří čistou akční střílečku ve které jde pouze o zabíjení, ale snaží se částečně spojit i několik faktorů z žánrově her odlišných. A to je moc dobře. Interakce s okolím se pak kromě jiného bude také dotýkat komunikace s okolními vojáky, kteří vám například sdělí přesné souřadnice cíle či vás varují před nepředpokládanou překážkou. Na závěr tohoto odstavce mám ještě malou perličku. Pokud si někdo z vás vzpomíná na velice oblíbenou hru Hitman a možnost převléknout v ní postavu hlavního hrdiny do oblečení okolních nepřátel, bude v Medal of Honor jako doma – autoři se nechali inspirovat a proto vám nabízejí prakticky tu stejnou možnost.

K větši realističnosti celé hry by pak měla přispět i grafika. Ta je vytvořena na enginu Quake III, který byl však řádně vylepšen a podle obrázků zatím vypadá věru velmi dobře. Hlavní pozornost však byla zaměřena na realistické prostředí jednotlivých misí. To by mělo být velice podobné skutečné realitě (tedy tak, jak to vypadalo v období druhé světové války), i když autoři stále připomínají, že dělají hru pro hráče a ne pro historiky a tak je pro ně realističnost až na druhém místě. Celou hru by měl pak také doplňovat prostorový zvuk a hudba reagující na okolní dění od skladatele Michaela Giacchina.

Medal of HonorMedal of Honor

Co by byl titul Medal of Honor: Allied Assault za hru, kdyby neumožňoval také možnost zahrát si po Internetu či po síti. Hrát tedy budete moci v týmech (a to za obě strany – za spojence i Němce), setkáme se také s ostatními oblíbenými módy z her podobného typu jako je právě Medal of Honor.

Dobrých stříleček inspirovaných obdobím druhé světové války není opravdu mnoho a i v tomto má Medal of Honor: Allied Assault před svými kolegy značnou výhodu. Tato hra vypadá zatím věru zajímavě a díky kombinaci částečné realističnosti, výborné grafiky a hratelnosti by se opravdu mohla stát tím černým koněm mezi očekávanými projekty.

Celá hra však nevzniká jen díky práci autorů, ale v neposlední řadě také díky spolupráci mnoha skutečných účastníků druhé světové války. Ty v práci s vývojářským týmem zastupuje organizace Congressional Medal of Honor Society (CMOHS – www.cmohs.org), jejíž výpomoci si podle slov manažera společnosti Electronic Arts vývojáři velice cenní. Mezi největší odborníky účastnící se vývoje hry však bezesporu patří kapitán Dale Dye. Pojďme si právě o této velice zajímavé osobě povědět něco málo více.

Dale Dye
Dále DyeVoják, herec a v neposlední řadě právě konzultant při tvorbě realistických válečných programů či her – to vše prožil a tomu všemu se ve svém životě věnoval či věnuje kapitán Dale Dye. Tento člověk je pravým americkým vojákem. Vystudoval Missouri Military Academy a v roce 1964 se přihlásil do armády. Zúčastnil se kromě jiného války ve Vietnamu. V roce 1976 vystudoval důstojnickou školu a naposledy povýšen byl v roce 1982 do hodnosti kapitána. Znát tohoto člověka však budeme především díky jeho úspěšné herecké kariéře – účinkoval v mnoha válkou inspirovaných filmech (mimo jiné také Zachraňte vojína Ryana, což byl film, který se setkal s velkým ohlasem a úspěchem a z jehož několika pasážemi se ve hře setkáte) a na mnoha se i nepřímo podílel. Patří mezi uznávané americké odborníky na válečnou tématiku a jeho osoba je taktéž velkým pojmem.

Download
A protože obrázky neřeknou naprosto vše, mám tu pro vás i několik videií ve kterých si můžete prohlédnout hru poněkud podrobněji.

Nejnovější video hned ve dvou formátech - WM ZIP, 27.3 MB - download, MPEG, 29.0 MB - download.
Poněkud starší video, opět ve dvou formátech - WM ZIP, 32.9 MB - download, MPEG, 33.6 MB - download.

Váš názor Další článek: Tetris – nejznámější a nejslavnější

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,