Medal of Honor: Pacific Assault – akční fenomén se vrací

Medal of Honor patří k novodobým herním perlám a to nejen na konzolích. Poslední díl slavil i na PC nemalé úspěchy a není tedy divu, že se na nás chystá značně ambiciózní pokračování, které se odehrává v exotickém prostředí Pacifiku. Přinese velké množství změn, dalo by se dokonce říci, že nezůstane kámen na kameni. Dáte si říct?

Těžko hledat novodobého hráče, který by se ještě nikdy nesetkal s veleúspěšnou značkou Medal of Honor; sérií, která si nehynoucí popularitu zajistila na konzolích a zcela výjimečně se dokázala bez sebemenšího zaškobrtnutí přemístit i na obrazovky osobních počítačů, kde v žánru FPS slavil obří úspěchy Allied Assault i se svými dvěma datadisky. Ty sice byly častovány přídomky ve stylu „tahání peněž z kapes zákazníků“,ale i tak šlo o povedené kousky s atmosférou tak hustou, že by se dala krájet. V poslední době na sebe strhává značnou pozornost regulérní pokračování hry s podtitulem Pacific Assault, který vypovídá o mnohém; a nutno říci, že podle toho, co jsme měli možnost vidět na E3, půjde s největší pravděpodobností o podobnou bombu, jakou byl minulý díl, ne-li rovnou mnohem větší.

Na Japonce!

Druhá světová válka je jedním z nejoblíbenějších dějišť počítačových her a nejinak tomu bude v tomto případě. Jen těžko bychom si Medal of Honor představovali ve sci-fi prostředí, ale třeba takový Vietnam nyní cloumá herní scénou. Přesto se tvůrci z EA LA rozhodli pro využití největšího lidského konfliktu v dějinách, ale šli na to pěkně šalamounsky. Vybrali si totiž jednu z nejméně protežovaných a tím pádem i neokoukaných front. Konkrétně v Tichém oceánu. Za zmínku jistě stojí také fakt, že bývalí vývojáři prvního MoH nyní skutečně pracují na projektu z vietnamské války, který nese jméno Men of Valor, avšak tento vyjde pod vydavatelem Vivendi. Bude tak jistě zajímavé sledovat souboj bývalých kolegů. Komu se povede lépe zabodovat?

  

3,2,1…běžíme * Sorry, ale už se sem nevejdeš * Tyhle sudy jsou jedním z demonstrátorů propracované fyziky hry

Ale zpět k dnes protěžované hře. Je třeba si uvědomit, že Pacifik rozhodně nebyl méněcennou frontou, i když v našich učebnicích dějepisu figurují především bojiště evropská, případně africká. V šikmookém světě se ale také děly věci! Vžijeme se do kůže vojína Toma Conklina, který rozhodně není žádným borcem, natožpak hrdinou; vstup do armády si vybral víceméně proto, aby se mohl beztrestně válet a ještě za to brát peníze. Má ale tak trochu smůlu, jelikož se v nepravý čas vyskytuje na nesprávném místě, konkrétně pak 26.11.1941 na Havaji. Ten si však vybrali japonští generálové jako odbytiště svých četných pum a zasadili Američanům obrovskou ránu v době, když se cítili bezpečně a vlastně je tak i s jadernými hlavicemi přímo pozvali do své domoviny.

Avšak to bychom předbíhali. Útok na Pearl Harbor nabídne sám o sobě jeden z nejsilnějších zážitků počítačové scény, stejně jako se to svého času povedlo Allied Assaultu s vyloděním v Normandii. A tentokrát by to mělo být ještě mnohem lepší! Nepříjemná japonská Zera nám budou svištět nad hlavami a shazovat bomby, lodě půjdou ke dnu a všude budou mrtví a zranění. V tom všem se ocitne i Tom a s jediným cílem, tedy záchranou vlastního zadku, se vydá na cestu. V této situaci padne z vaší hlavně jen málo výstřelů, mnohem důležitější bude se krýt a kooperovat s ostatními, podobně se snažícími, vojáky.

Všude možně, jen ne doma

Po útoku na Pearl Harbor se jako jeden z nemnoha přeživších vydáte společně se svěřeným týmem do bojů na východní frontě. Projdeme si skoro všemi významnými boji mezi léty 1941-44, kdy tato válka probíhala. E3 nabídla i pohled na sugestivní zážitek při bojích o Guadalcanal, konkrétně pak o Hendersovo letiště. Opět šlo především o atmosférické boje a nejinak tomu bude i v ostatních případech - jakým je například souboj o atoly v souostroví Tarawa apod. Další potyčky si historicky zařadí spíše jen znalci, každopádně však v naprosté většině případů půjde o vynikající zážitek. Hra bude dokonale zhuštěná a nemusíme se tak obávat nějakých hluchých pasáží nebo zbytečných prodlev. Tvůrci hráčům chtějí dopřát především nekončící akci a pořádnou míru adrenalinu. Trochu možná zamrzí dnešní trend zkracování her, na němž se bude podílet i Pacific Assault, ale s tím nic nenaděláme – alespoň, že se po celou herní dobu budeme skvěle bavit.

  

A už to krásně vidíme * Ve tmě se neschováš * Za úplňku povstávají vlkodlaci, tak pozor

I v důsledku napěchování hry akcí se nedočkáme naprosto věrné historické přesnosti, v mnoha případech se dějiny musely trochu poupravit, aby hra byla pořád zábavou. Ale, aby nedošlo ke kdovíjakým omylům, pracovali autoři s dobovými materiály a opět si k ruce vzali starého známého veterána Dale Dye, který plní roli válečného konzultanta.

Zcela novým prvkem se stane psychologie hlavního hrdiny i jeho parťáků, kteří, jak už jsme zmínili, mají na kontě maximálně tak nějaký ten výcvik, ale do akce jdou poprvé. A ta s sebou samozřejmě nese i mrtvé a velký tlak na psychiku, jíž by hra ráda odrazila. Uvidíme tak, jak se charaktery budou postupně vyvíjet, a to nejen na jejich fyzických dispozicích, ale i co se týče jejich chování. O umělou inteligenci se rozhodně bát nemusíme, měla by totiž být značně autonomní, což vývojáři prezentují na příkladu medika, který pobíhá mezi vojáky, převážně pak mezi zraněnými a sám jim pomáhá. To souvisí s další novinkou - v Pacific Assault se již totiž nebudou povalovat lékárničky a uvěřitelnosti to jedině prospěje. Ani AI protivníků se nebude mít za co stydět. Dostanou do vínku schopnost kooperace, obkličování i aktuálního vyhodnocování situace.

Zbraní by měla být k dispozici velká řádka. Zastřílíme si hnedle z 21 kvérů a nepůjde o žádná ořezávátka. Vedle klasických pistolí či nožů se dočkáme i jakéhosi plamenometu, s jehož pomocí se dá jednoduše upravit prostředí hry. Do rukou se nám dostanou i pušky M1 Garand či Carabine a chybět by neměl ani raritní kousek v podobě výzbroje Japonců – pušky Arisaka.

   

Na nebi se to bude hemžit nepřátelskými stíhači * Ve vysoké trávě se můžete pronásledovatelům snadno schovat * I přesná dávka z kulometu může letadlo ošklivě poškodit

Grafické zpracování se podle obrázků a videí může postavit po bok dnešní konkurenci, i když například takové Far Cry vypadá možná ještě lépe. Ale i tak se Pacific Assault zařadí s největší pravděpodobností ke špičce. Modely postav jsou krásně vypracované i rozpohybované, obličejová mimika snese srovnání i s těmi nejlepšími kusy. Levely budou značně rozsáhlé a detailní a co se týče jejich designu, nemáme se čeho bát. Půjde totiž o ještě lepší kousky, než v minulém díle. Celkově tak pokračování Medal of Honor vypadá velice zajímavě. Sice krom emocí hlavních hrdinů nepřinese nic moc nového, ale kdo by pohrdl neopakovatelnou atmosférou zajímavých a exotických bitev? Zřejmě nikdo a tak potěší i datum vydání, které bylo po několika přesunech snad již definitivně stanoveno na letošní podzim.

Diskuze (1) Další článek: Kreed - stahujte hratelnou demoverzi zajímavé ruské 3D akce!

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,