Medal Of Honor Underground – Ty Oskary patřily sem!

Když Steven Spilberg pracoval na filmu Zachraňte vojína Ryana, pracoval také na hře se stejnou tématikou. Předpokládám, že ji většina z vás hrála. Jmenovala se Medal Of Honor (dále MOH) a odehrávala se v poslední fázi druhé světové války, byla to 3D akce z vlastního pohledu a byla proklatě dobrá. Nuže, její pokračování je ještě o kus lepší. Vážně.
Žánr: akční
Paměťové karty: 2 bloky
DualShock: ano
Multiplayer: ano
Výrobce:DreamWorks Interactive
Distributor: Electronic Arts

Když Steven Spilberg pracoval na filmu Zachraňte vojína Ryana, pracoval také na hře se stejnou tématikou. Předpokládám, že ji většina z vás hrála. Jmenovala se Medal Of Honor (dále MOH) a odehrávala se v poslední fázi druhé světové války, byla to 3D akce z vlastního pohledu a byla proklatě dobrá. Nuže, její pokračování je ještě o kus lepší. Vážně.

Je potřeba říct, že když už velký strýček Steven „Hollywood“ Spilberg něco dělá, dělá to většinou pořádně. Myslím, že tak je to v pořádku. V případě jeho posledního filmového a herního dílka byl v pozadí opravdu velký průzkum, shromažďování materiálů a to ne ze stokrát ohraných knih, ale z úst žijících pamětníků. Podařilo se tak nechat na světlo denní vyplavat tu realističtější část světové války, kterou jsme doposud neměli možnost v tomto podání nalézt ani ve filmu, ani ve hře. Zatímco film Zachraňte vojína Ryana byl poměrně rychle a na celé čáře překonán dílem Tenká Červená Linie, hru MOH (a její pokračování, samozřejmě) považuji za to nejlepší zpracování dané tématiky, které můžete najít v interaktivním světe (minimálně na konzolích určitě). Proč tomu tak je?

Medal of Honor UndergroundMedal of Honor Underground

Tak předně je tu dokonale zvládnutá prezentace. Rozhovory a výpovědi žijících pamětníků, spousty dobových filmů, nádherné kresby a především naprosto nevídaná orchestrální hudba vás velice rychle přenesou tam, kam vás film zavést nedokázal. Budete si skutečně připadat jako T. Hanks, krčící se za hromadou zříceného zdiva, které se otřásá do rytmu rachotu blížícího se tanku…a stejně jako on si oddechnete, když se přižene spojenecké letectvo a vysype na obrňence své bomby. Hra se hraje jako sen – vlastně ne, spíš jako kdyby to bylo doopravdy. Jednoznačně nejlépe zvládnutý zvuk, jak jsem jej u hry zažil (práce DreamWorks se tu pozná na každém kroku), vám dá pocit, že to všechno je skutečné, zbraně jsou přesné, nepřátelé se chovají neuvěřitelně reálně (ne, komando z Half-life to není, ale na konzolích tohle obdobu nemá), pokřikují na sebe, utíkají, pokud jsou v nevýhodě, kryjí se a vůbec, celé herní prostředí dýchá dokonalým životem, který vás vtáhne dřív, než si uvědomíte, že jste dnes měli dělat také něco jiného, než jen hrát MOHU.

Medal of Honor UndergroundMedal of Honor Underground

Opravdu nemám ke hře žádnou výhradu. Jistě, musíte si uvědomit, že grafika odpovídá slábnoucí síle PlayStationu, ale svůj účel plní dokonale. Je rychlá, přehledná a přitom interaktivní a detailní. Ano, PC hráči nad MOHU ohrnou nos, ale upřímně, ten jejich Return To Castle Wolfenstein má co dělat, aby měl jen zlomek atmosféry a kvality tohoto dílka.

MOHU je rozdělena do sedmi úrovní (plus jedna bonusová), z nichž každá má asi tak tři nebo čtyři mise, mezi kterými je možné hru ukládat. Každá mise spočívá ve splnění několika daných úkolů v libovolném pořadí a snad nemusím podotýkat, že se pokaždé odehrává v jiném prostředí. Od Paříže až kamsi do Afrických pouští, různorodosti si užijete dostatek. Úkoly nejsou nijak složité (najít dokumenty, krýt pobočníka, zničit tanky), ale občas je potřeba postupovat v utajení a tehdy je třeba si dávat pozor na to, abyste se chovali nenápadně a zabíjeli opravdu dokonale „ze stínu“. Nebo se na to můžete vykašlat a začít střílet na všechny strany, i takhle to jde. Mimochodem, tento prvek byl už v prvním díle, hezkou dobu před oslavovaným Deus Ex na PC, který měl být tak revoluční touto možností vybrat si mezi akční a adventurní cestou.

Medal of Honor UndergroundMedal of Honor Underground

MOHU není nijak zvlášť těžká, má pohodové ovládání (slyšel jsem nějakou tu stížnost na míření, ale nemohu ji potvrdit, podle mne je dokonalé) a tak jde o velice zábavnou záležitost, která při svém zpracování jistě strhne hezkou řádku mladých lidí k zájmu o historii.

Osobně považuji oba díly MOH za vrchol v oblasti PlayStationové 3D akce a doporučuji všem, kdo si rádi zastřílí. MOHU má oproti svému předchůdci vylepšený design misí, takže je dokonce ještě o kus přehlednější a zábavnější… lepší už to na starém PlayStationu nebude.

Grafika: 9/10
Zvuky: 10/10
Hudba: 10/10
Hratelnost: 10/10
Konec cesty pro 3D akce na PlayStationu. Povinnost pro všechny fanoušky filmu. A především – velice dobře udělaná hra, která nemá šanci nikoho zklamat.
Celkové hodnocení: 9/10
Diskuze (7) Další článek: Quarantine: tanec krve a motoru

Témata článku: , , , , , , , ,