Megarace 3 – okno do budoucnosti

Záviděli jste někdy konzolistům Wipeout? Možná ne, ale pokud jste viděli obrázky z poslední připravované hry na PS2, závodů budoucnosti – Wipeout Fusion, a pokud jste navíc shlédli alespoň jednu ukázku, možná jste v hloubi duše cítili, že vám taková hra chybí. Ale možná vám chybět nemusí, třeba je Megarace 3 něčím zajímavá.
Platforma: PC
Typ hry: akční závody budoucnosti
Multiplayer: až pro 8 hráčů přes LAN nebo Internet
Minimální konfigurace: procesor 300 MHz, 64 MB RAM, 8MB grafická karta, 20 MB na HDD
Doporučená konfigurace: procesor 400 MHz, 128 MB RAM, 32MB grafická karta, 250 MB na HDD
Testovací konfigurace: Athlon XP 1500+, 256 MB RAM, 64MB GeForce 2 Ti, 2 GB na HDD
Výrobce hry: Cryo Interactive (www.cryo.fr)
Distributor hry: Cryo Interactive (www.cryo.fr)
Distribuce v Česku: Cenega (www.jrc.cz)

Záviděli jste někdy konzolistům Wipe3out? Možná ne, ale pokud jste viděli obrázky z poslední připravované hry na PS2, závodů budoucnosti – Wipeout Fusion, a pokud jste navíc shlédli alespoň jednu ukázku, možná jste v hloubi duše cítili, že vám taková hra chybí. Ale možná vám chybět nemusí, třeba je Megarace 3 něčím zajímavá.

To jednou přijdete z práce nebo ze školy domů a jste unavení. Nemáte chuť hrát náročnou, strategii, přemýšlet u RPG nebo si lámat hlavu se zákysy v některé z adventur, protože hlava je již dostatečně "zlomená" průběhem celého dne. Pak chcete třeba relaxovat a napadne vás usadit se pohodlně k počítači a trošku se projet. Co pak tu máme za závodní hry: Need For Speed, formule, nějaké motorky, závody silničních automobilů, cyklistika… Hmm. Megarace 3. To jméno mi něco říká. To už je nějaká chvíle, co jsem hrál druhý díl, bude to dokonce pár let. Předešlý díl byl povedený experiment, který místo trojrozměrné tratě používal filmovou animaci na pozadí, podobně jako filmy v šedesátých letech. Jakpak asi bude vypadat poslední pokračování? To bych mohl zkusit.

Megarace 3Megarace 3

Megarace 3Megarace 3

Po instalaci a prvním spuštění na vás téměř vybafne šílený komentátor, jakýsi bavič 22. století. Ta stará známá figurka doprovázející první dvě hry je ve skutečnosti jedinou živou postavou, která vás obtěžuje ve filmových sekvencích, které bych doporučoval hned po spuštění vypnout. Jestli se totiž šoty mezi jednotlivými závody snažily vytvořit nějakou atmosféru, obálku pro závodní hru, nedej bože vtipnou vsuvku, tak se to zaručeně nepodařilo. Možná, že si autoři dělali legraci z nespočtu zábavných pořadů, kterými nás krmí komerční televize, ale zabývat se tím by bylo zbytečným zdržením na cestě za jádrem Megarace 3.

Megarace 3Megarace 3

Megarace 3Megarace 3

Světlé stránky hryTemné stránky hry
  • rychlá a plynulá grafika
  • speciální úrovně pro 1 hráče
  • hra přes LAN a Internet pro 8 hráčů
  • stereotypní jednoduchá hudba
  • málo tratí
  • přežité filmové sekvence

Po vstupu na první trať je hráči hned jasné, že grafika staré MR2 je tatam. Už žádný film na pozadí, ale dnes tradiční trojrozměrný engine, polygonová grafika s oslňující ostrostí textur (já jsem hrál MR3 výhradně v 1024*768 ve 32-bitech), duhová barevnost a hlavně vysoká rychlost s konstantním frameratem daleko za hranicí nepříjemného cukání. Možná si teď říkáte, že se tím Megarace 3 degradovalo na úroveň ostatních závodních her a přišlo o jeden z originálních nápadů. Do jisté míry snad máte pravdu, ale věřte, že krom té originality Megarace 3 nic neztrácí, spíš naopak. Vlastně je i docela originální, to záleží jak se na to podíváme. V cvičné části Megarace 3 vás program naučí základy pro úspěšné dokončení každého budoucího závodu. Velmi brzy si všimnete, že na rozdíl od předešlých dílů se vaše vznášedlo na gravitačním polštáři (kdo ví co je to přesně) dá přepínat mezi třemi módy. Útočný, obranný a rychlostní. Jak názvy napovídají, každý má svou konkrétní funkci. Útočný mód zpravidla vystřeluje rakety nebo energetické výboje (záleží na typu vznášedla), které čerpají energii z doplnění rozhozených po trati. Obranný mód zvedá ochranný štít, který vás drží dočasně mimo střely nepřátel a miny (opravdu nepříjemná záležitost). A pokud nasbíráte dostatek energie (která se čerpá ze společného zásobníku) pro rychlostní mód, budete rázem vystřeleni závratnou rychlostí vpřed, až vám z toho budou oči přecházet. To je první změna, která odpoutává Megarace 3 od svých starších sester, ale poměrně nečekaně zvedá hratelnost. Megarace 3 by byla i bez přestřelek úchvatnou zábavou, díky detailnímu prostředí a efektům které čas od času předvádí na některých tratích.

Jako každá lepší závodní hra drží vysokou úroveň adrenalinu chytře vsazenými zatáčkami a překážkami, které jsou ještě důmyslnější (díky odpoutání od reality) než v běžné závodní hře. Takové loopingy, vývrtky, jízda pod vodou nebo po povrchu trubek dokáží hráče občas pěkně překvapit a udržet mimo stereotyp i nudu. A když se k tomu ještě přidá nečestný boj se zbraněmi a speciálními předměty náhodně rozhozenými po mapě (miny, kouřová clona, rakety, odstrkovač a další) dostaneme téměř dokonalou závodní hru. Tréninkovou pasáž střídá klasické závodění, které musí hráč dokončit nejhůře na třetím místě, aby mohl pokračovat. Avšak je tu ještě jeden nový prvek, který se nevyskytoval ani ve Wipeoutovi, se kterým se nakonec Megarace3 dá srovnat nejen v grafice, ale také ve stylu. Tím novým prvkem je Catastrophe mode, kde potřebujete taktéž ve většině případů dokončit trať v časovém limitu, ale pak plníte některé z šílených úkolů. Například zabít obřího pavouka, dohonit a sestřelit nanovirus, vystřílet havěť nebo jen přežít. Jsou to sólové mise, které neobsahují obvyklé protivníky, ale o něco prodlužují životnost Megarace 3 a některé jsou zábavnější než běžná honička se soky.

Posledních pár vět bych věnoval vozidlům a jejich ovládání. Na každé trati máte na výběr (s výjimkou speciálních misí) z několika vznášedel, která jsou klasicky rozdělena podle několika kritérií. Každé vozítko má specifickou maximální rychlost, akceleraci, účinnost brzd, životnost, manévrovací schopnost a objem zásobníku energie. Dva nejdůležitější parametry jsou manévrovací schopnost a životnost. Slabší vznášedla explodují již po několika zásazích a těžko ovladatelná vozítka zase neustále naráží do stěn nebo často brzdí. Ve hře pro více hráčů můžete také obměňovat zbraňové a obranné systémy vznášedla a podstatně ovlivňovat bojeschopnost svého favorita. Ovládání je snadné a víceméně bezchybné. Jedna klávesa pro přehazování módů vznášedla, jedna pro speciální předměty, další pro střelbu atd. Osobně doporučuji hrát Megarace 3 s ovladačem, který se pro takovou hru hodí lépe než vcelku neobratná klávesnice. Jak klávesnice, tak ovladač má plně definovatelné ovládání a ovladač (ač neznačkový) jsem rozběhnul bez jakýchkoliv problémů. Asi jedinou výtkou k hratelnosti mám v občasných chybách enginu. Párkrát jsem narazil do protivníka a vozítka nadobro zůstala ve splynulém stavu. Jindy se vznášedlo zaseklo pod balvanem a nebylo opět jiného řešení než restartovat celý závod.

Megarace 3Megarace 3

Megarace 3Megarace 3

Na závěr mohu zkonstatovat, že Megarace 3 je závodní hrou stejných rozměrů jako Wipeout na konzolích. Nebýt poměrně malého počtu tratí a nevýrazného hudebního doprovodu, dostala by i 9/10. Nicméně i přes tyto dva nedostatky je Megarace 3 víc než dobrá závodní hra s úchvatně rychlou grafikou a adrenalinovou hratelností. Hra pro více hráčů a speciální tratě pro jednoho hráče jsou dostatečným rozšířením hry, která by tak mohla alespoň pár měsíců vydržet.

Grafika: 9/10
Zvuky: 8/10
Hudba: 6/10
Hratelnost: 8/10
Proklatě svižná a zábavná závodní hra.
Celkové hodnocení: 8/10
Diskuze (2) Další článek: Loch Zot Mysteries – vyfoťte si lochnesskou příšeru

Témata článku: , , , , , , , , ,