Metal Gear Solid 2: Sons Of Liberty – nedočkavost je slabé slovo

O prvním dílu jsme toho slyšeli již mnoho. Ale myslím, že neocenitelnou zásluhou této hry je bezesporu to, jak změnila herní svět samotný. Vnesla mezi hry nádech toho co se do nás snaží vtlouct také Square. MGS poměrně úspěšně dokázal, že rýpalové, kteří tvrdí, že hry jsou jen o zabíjení a o krvi, nemají 100% pravdu.
S MGS možná stojíme na úsvitu doby, kdy hry budou nejen zábavou, ale i přínosem. Protože nejen, že MGS je skvělou hrou, ale také propracovaným, hlubokým příběhem. Každá jedna postava (snad s výjimkou stráží) je hluboce vykreslená. Její chování má smysl a je součástí složité sítě, která je na konec rozvinuta. Až velmi často jsem si uvědomil, že i dnes si občas vzpomenu, jak silný je příběh v MGS.

Ti z vás, kteří byli na Invexu ví o čem bude řeč. Tam jsem totiž zhlédl asi 15 minutový klip na Metal Gear Solid 2. Už jsem pochopil, proč MGS2 dostal zvláštní ocenění za grafiku na nedávné E3. Tato hra je totiž naprosto speciální. Jelikož o příběhu této hry nebyly vypuštěny téměř žádné informace, budete se muset spokojit jen s obrázky a z mých dojmů na Invexu. Hned, jak se daly věci do pohybu měl jsem dojem, že se nejedná o záběry ze hry, ale o animace. Nikoliv. Stejně jako u prvního dílu, veškeré prezentace jsou v samotném enginu hry. Ale problém je v tom, že engine MGS2 přesahuje kvalitu snad všeho co jsem zatím viděl. Vojáci vyskakují z vrtulníku, dopadají na palubu tankeru a jejich boty rozstřikují vodu v kaluži. Střih. Snake běží chodbou, skáče aby se skryl před střelbou. Za ním se roztříští sklo a padá v jednotlivých střepech na zem. Schovává se do skříněk, ve větracím systému, ve stínu. Ze zálohy oslní baterkou stráž, které nezbude nic jiného než se vzdát. Střih. Konečně. Záběr na nejmodernější, nejničivější zbraň Metal Gear Ray. Větší než městská čtvrť, draku podobná, kovová létající bestie. Střih. Déšť, jehož kapky dopadají na postavy, blesky, tříštící se vlny cákající vysoko do vzduchu, baterka osvětlující temnou chodbu. Snad musím dodat ještě záběr z přestřelky ve skladu jídla, kdy kulky prochází skrz omáčky, mouku, rýži, kečupy, pití, všechno to padá na zem a slévá v ošklivou míchanici…

Metal Gear Solid 2Metal Gear Solid

Metal Gear Solid 2Metal Gear Solid

První díl nastolil svým příběhem, dějem a dabingem filmový zážitek. Druhý díl půjde ještě dál. Už grafika na Invexu (hra je hotová asi ze 40%) ve mě vyvolala silný zážitek. Pohyb kamer, hra světel a stínů, hudba, to vše navozuje pocit jako v kině. MGS2 je také asi jako první, který předvede schopnosti PS2 víc než povrchově, takže je určitě na co se těšit. MGS2 je už v této fázi uměleckým dílem po vizuální stránce. Ale než se dočkáme této lahůdky, budeme muset čekat. Datum vydání, konec 2001. Systém PS2. Už se těším.

Metal Gear Solid 2Metal Gear Solid

Metal Gear Solid 2Metal Gear Solid
Váš názor Další článek: Revoluční přehrávač digitální hudby Iomega HipZip

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,