Metal Gear Survive: E3 dojmy z alternativní reality

Po tom, co nám na loňském GamesComu byl představ Metal Gear Survive, jsme o něm dlouhou dobu neslyšeli ani zmínku. Dokonce se objevovaly náznaky toho, že celý projekt byl nakonec zrušen. Bylo ale potvrzeno, že hra vyjde a krom již odhaleného coopu nabídne i singleplayerovou kampaň.

Metal Gear Survive je opravdu neoblíbenou hrou mezi hráčskou komunitou. Po aféře s Kojimou a jeho vyhozením z Konami téhle japonské firmě asi nestačilo, že jejich pověst u fanoušků klesla ohromným způsobem. Po oznámení MG Survive se spustila vlna nevole, protože to vypadalo, že dokud má kolem sebe značka Metal Gear takovou pozornost, tak se z toho bude Konami snažit vytěžit co nejvíc. Od té doby se nic zásadního nezměnilo, i když se to Konami párkrát snažilo zachránit.

Fanoušky alespoň může uklidnit to, že příběh série Metal Gear tak, jak ho známe dnes, nebude nijak narušen. Survive se totiž odehrává po událostech pátého dílu v alternativní realitě, kde se členové Big Bossovy milice Sans Frontiers přesunou červí dírou do jiného světa. Ten je ale zamořen krystalickými zombíky.

6.png7.jpg

Je celkem podivné, že po průchodem červí dírou se hrdinové přesunuli do stejně vypadající lokace, v jaké se odehrával pátý Metal Gear Solid. Vývojáři zkrátka vzali již existující prostředí, totéž se stalo s mechanikami. Pokud jste hráli Metal Gear Solid V, tak Survive budete mít v ruce během chvíle.

Velkou část hry tedy tvůrci zkopírovali z předchozího tituly série, ale naštěstí alespoň přidali nějakou vlastní myšlenku. Hlavní roli tady hraje kooperační režim, ve kterém se v roli čtyř hrdinů postavíte proti vlnám zombíků. Musíte si chránit svůj majetek. Když se na vás zrovna nevalí horda, musíte se vydat na průzkum a když budete mít štěstí, najdete věci potřebné na crafting. Počet nábojů také není nekonečný, takže časem budete muset přejít na alternativní řešení, třeba vlastnoručně vyrobený luk a šípy.

Slovo survive není v názvu titulu jen tak pro nic za nic. Při vypořádávání se s vlnami nemrtvých budete také muset věnovat pozornost svému stavu. Musíte si hlídat hlad, žízeň, kyslík a staminu. Máte několik konzumovatelných věcí, které vám je doplní. Jen stamina se obnovuje sama. V krizových situacích asi bude tím nejdůležitějším, čím se musíte zabývat. Není jí totiž mnoho. Po chvíli sprintu se tak musí postava zastavit a popadnout dech. Když už mluvíme o postavách, každá z nich bude mít rozdílné schopnosti. Jedna bude moci stavět zábrany, další má pak znalosti ohledně střílen. V průběhu boje se také může stát, že někdo dostane vedlejší úkol, který ale může splnit jen on. Musíte tedy zvážit, jestli odměna stojí za riziko, že zbytek skupiny se nedokáže ubránit.

2.png

Richard Jones z marketingového oddělení Konami řekl, že se hratelnost velmi podobá MGS V s tou výjimkou, že většina hry bude zaměřena na kooperaci. „Můžete zkoušet plnit mise různými způsoby, spolupracovat a experimentovat s taktikou. To hře také dává potenciál znovuhratelnosti,“ řekl Jones. Také podotknul, že stealth vždy byl důležitou součástí celé série. Podle něj vývojáři našli způsob, jak dokonale skloubit survival, kooperaci a stealth. Když to mají tak skvěle vymyšlené, proč Metal Gear Survive stále vypadá jako čistokrevná akce, kde se na stealth úplně zapomnělo? Ale hlavně že nám nezapomněli říci, že budeme moci nepřátele dostávat z bojiště pomocí balonů.

1.png

Když byl Kojima dotazován ohledně Metal Gear Survive, okamžitě se od celého projektu distancoval. Prý s tím nemá absolutně nic společného a ani nevěděl, že něco takového má Konami v plánu. Podle něj má Metal Gear být špionážně-politická fikce a ne něco, kde pobíhají zombíci.

Nakonec se ukázalo, že hra bude mít i singleplayer, ale o tom víme je to, že existuje. Při tomto odhalení také padlo, že se máme těšit na opravdu hutnou porci obsahu. Opět se ptám, proč nám to už dávno nepředvedli?

3.png4.png5.jpg

Metal Gear Survive bude spin-off a rozhodně nenabídne tolik obsahu, jako The Phantom Pain. Proto nebude stát plnou cenu, 40 euro ale není na druhou stranu zrovna málo. Hra s takovou cenovkou stále musí mít co nabídnout. Jak to dopadne a jestli hra vůbec vyjde, bychom se měli dozvědět na začátku příštího roku.

Souhrn

Metal Gear Survive má slušně nakročeno stát se největším propadákem v historii Konami. Pokud ale dokáží, že nechtějí jen ždímat značku, dokud je o ni ještě zájem, mohlo by se pár kopií prodat. Z vyznění článku jste jistě poznali, že já osobně v tento titul důvěru nemám. Jak jste na tom vy? Myslíte, že to s Metal Gear Survive dopadne dobře, či nikoliv?

Diskuze (3) Další článek: Resident Evil: Vendetta – musíme zabránit apokalypse... znovu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,