Metroid Fusion – jedna z nejslavnějších her současnosti

Metroid je pojem, kterým Nintendo v uplynulém roce ohromilo západní (i východní) svět. Letos se pokračování této veleslavné a úspěšné konzolové série dostalo i k nám a tak nastal čas podívat se mu na zoubek. Začínáme "chudší a mobilní" verzí hry pro handheld GBA, který se títmo stává nezbytným pro všechny pamětníky klasických 2D stříleček.

Trocha informovanosti nikdy není na škodu, tekže se podíváme na historii série Metroid. První díl se objevil v roce 1986 a jmenoval se prostě Metroid. V roce 1991 se na starém dobrém černobílém GameBoyi objevuje pokračování Metroid 2 – Return of Samus a v roce 1994 na SNES přichází Super Metroid. Nyní v roce 2003 si čtete recenzi na další díl, nazvaný Metroid Fusion, a pokud se hvězdy uspořádají do správné konstelace, tak si zanedlouho přečtete i recenzi na Metroid Prime, který vyšel na GameCube, kde způsobil velký poprask jakožto jedna z nejlepších her současnosti.

 

Nyní hoďme oko na příběh, ať víme, do čeho vlastně jdeme. Hlavní postavou všech dílů je Samus Aran - kosmická žoldačka, popřípadě lovkyně. Tentokrát se Samus Aran vypravuje jako doprovod a ochrana na domovskou planetu Metroidů SR 388. Jenže peníze se nikdy nedají vydělat jen tak snadno a při vstupu do nově objevené jeskyně je Samus napadena dosud neznámým organismem. Ten infikuje její ochranný oblek a Samus se dostává do smrtelného ohrožení, neboť tento oblek je součástí jejího těla, navíc jí umožňuje spoustu speciálních schopností, o které je tímto útokem připravena.

Pomocí lékařských technologií je oblek zbaven parazita a z odstraněných organismů je vyvinuta protilátka, která Samus uzdravuje. Jenže organismus vědci pojmenovaný „X“ unikne z karantény a postupně infikuje celou posádku orbitální stanice. Schopnosti organismu „X“ přebírají kontrolu nad DNA hostitele a zcela ho ovládají. Uzdravenou Samus (avšak bez jejích speciálních schopností) kontaktuje Federace a vysílá ji zničit organismus „X“ dřív, než katastrofa doroste ještě větších rozměrů. Samus je vyslána na orbitální stanici a zde přichází ke slovu vaše prsty.

Navzdory tomu, jak nám GBA dokázal, že bez problémů zvládá i 3D akce, autoři se rozhodli pro staré dobré 2D zobrazení a určitě nemusíme litovat, že jsme o něco přišli. Čeká vás šest úrovní plných nepřátel a na konci každé úrovně hlavní boss, který hlídá jednu ze speciálních schopností, o které Samus přišla při napadení organismem „X“. Hraním vás budou provázet jak animované tak statické sekvence a briefingy, které budou dolaďovat děj. Kromě mnohých překvapení v průběhu hry vám mohu slíbit spousty napínavých okamžiků, které vás po jejich skončení donutí odložit GBA a jít si otřít zpocené ruce.

Co vše vám bude sloužit k likvidaci nepřátel? V prvních chvílích hry bude váš arzenál dosti ubohý, ba přímo zoufalý. Samus má pouze obyčejnou (samozřejmě laserovou) pušku a k dispozici pouze základní pohyby – lezení, šplhání a střelba do všech směrů. Jak jsem napsal výše, oblek Samus obsahoval speciální schopnosti, o které během útoku přišla a vy je nyní postupně musíte vybojovat zpět. Například díky schopnosti Morph Ball se Samus může změnit v kouli a proklouznout úzkými chodbičkami a až získáte schopnost Hi–jump + Jump Ball, budete moci vyskočit podstatně výše, buď jako Samus nebo v podobě koule. Další schopností, která se vám bude opravdu hodit, je zrychlený běh nazvaný Speed Booster, kterým budete prorážet stěny mezi místnostmi.

Jak budete získávat tyto schopnosti, budou se vám otevírat nové možnosti a budete se vracet na místa, na která jste se dříve kvůli rozličným omezením nemohli dostat. Nyní k likvidaci nepřátel – postupem času budete získávat stále silnější zbraň. Začínáte s jedním tenkým laserovým paprskem, ale běhěm průchodu hrou se vypracujete na Wave vlny, které při výstřelu zaplní celý displej. Stupňů střelby je celkem pět.

Na účinnější destrukci má Samus čtyři druhy raket – Clasic, Super, Ice, Diffusion a dva typy bomb. Od bloudění po sektoru vás zachrání mapa, která je umístěna v pravém horním rohu displeje. Pro začínající hráče je to výborná věc, ale hráči, kteří jsou již trochu otrlejší, si budou zcela jistě stěžovat - neboť hra vám nedává jakoukoliv šanci pro samostatný způsob postupu ve hře. Úkoly dostáváte v Navigation Room – zde je vám sděleno, co je potřeba udělat a kam pro to jít. Další místností je Save Room, jejíž úkol je doufám jasný. V Data Room je Samus umožněn download dat do jejího obleku. A nakonec Recharge Station, kde si Samus může doplnit zbraně a energii. Tyto místnosti jsou na mapě označeny svým prvním písmenem.

Světlé stránky hry
  • hratelnost
  • design úrovní
  • příjemná připomínka kdysi tak rozšířeného typu her
Temné stránky hry
  • díky mapě je hra brzy dohraná

Po grafické a hudební stránce Metroid Fusion rozhodně nepatří mezi špičku na GBA, ale tím nechci říct, že je nepovedená. Je to kvalitně odvedená práce se spoustou detailů a jako kompaktní celek se vám určitě zalíbí. Pokud bych měl něco jmenovitě vyzdvihnout, byl by to zcela určitě design úrovní, který je opravdu podařený a rozmanitý. Hudba je taková, jaká má ke střílečce být a v napjatých situacích vám ke klidu rozhodně nepřidá.

Hratelnost je naprosto perfektní, mimo jiné díky naprosto skvělému ovládání a mohu vás ujistit, že Metroid Fusion vás nenechá na pokoji dokud ho nedohrajete - zde bych ale měl jednu stížnost: díky mapě, která vás po celou hru vede za ruku, průměrný hráč dohraje tuto hru zhruba za 15 hodin, což je dosti málo. Na druhou stranu je to patnáct hodin výborné zábavy a to vám dnes mnoho her nenabídne. Pokud Metroid Fusion dohrajete, obdržíte kód, který při propojení GBA a GameCube u hry Metroid Prime aktivuje verzi z NESu.

Grafika: 8/10
Zvuky: 7/10
Hudba: 7/10
Hratelnost: 10/10

Vlastnit tuto hru je povinností každého majitele GBA, kterého zajímají akční hry.

Celkové hodnocení: 9/10

Váš názor Další článek: Velká aktualizace release listu

Témata článku: , , , , , , , , , , ,