Microsoft a Realnetworks - místo soudu přátelství

Společnosti Microsoft a Realnetworks se dohodly a ukončily spor, který proti monopolu Microsoftu vyvolala právě firma Realnetworks.

Jednalo se o protimonopolní řízení, ve kterém Realmedia obvinili Microsoft z monopolního jednání v jejich konceptu Windows, hlavně pak přidávání Media Playeru. Tento spor se táhl skoro dva roky jak v Evropě, tak i v Americe a Koreji. Microsoft se nakonec rozhodl, že za možné škody způsobené svým jednáním dá společnosti Realnetworks 460 milionů dolarů.

To však není celá dohoda. Navíc se budou společnosti vzájemně podporovat, když Microsoft investuje tři sta jeden milion dolarů na vývoj produktů, kteréžto se mu vrátí v podobě peněz za zákazníky nalákané k Realnetwoks prostřednictvím sítě MSN. MSN Messenger tak umožní například sdílet písničky pomocí systému Rhaposdy, který bude také použit při vyhledávání přes MSN Search.

 

Pro hráče je však nejdůležitější část dohody týkající se Xboxu 360. Na něm se totiž partnerství také promítne, protože různé drobné hříčky z dílen Relnetworks budou jednoduše dostupné. Bude tak pro vlastníky konzole vlastně nabízeno zboží Realnetworks bez jakýchkoliv překážek pomocí služby Xbox Live!. Pokud tedy na nové konzoli zatoužíte hrát některou z klasických her, jakými jsou třeba Scrabble, Solitaire, nebo klasický Bejeweled, budou vám přímo dostupné.

Doupě komentuje: Místo složitých licitací u soudu se raději obě společnosti dohodly na řešení výhodném pro obě strany. To, že vlastně výsledkem protimonopolního řízení je ještě větší monopol snad nikoho ani nepřekvapí. Obě společnosti na dohodě vydělají a ostatní, kteří už možná doufali v porážku Microsoftu, budou mít smůlu. Zase na druhou stranu to pro běžného uživatele znamená větší pohodlí, každá mince má dvě strany.

Zdroj: Worthplaying

Váš názor Další článek: STALO SE 11. 10. - všichni míří do obchodů

Témata článku: , , , , , ,