Microsoft Baseball 2001 – sport velikánů

Na poli sportovních her již řadu let kraluje firma, která všechnu ostatní konkurenci v této branži s přehledem likviduje. Ano, píšu teď o Electronic Arts, resp. její tvůrčí skupině specializující se na sportovní hry – EA Sports. V posledních letech se ale do herního průmyslu pouští odvážně i firma Microsoft, která po řadě simulátorů kde čeho přichází na trh i s nabídkou sportovních her.

Žánr: sportovní
Minimum: Pentium 166 MHz, 4 MB grafická karta, 32 MB RAM, 100 MB HDD, OS Windows
3D: ano
Multiplayer: ano, na jednom počítači – Internet či LAN chybí
Výrobce: Microsoft
Distributor:
Microsoft

Na poli sportovních her již řadu let kraluje firma, která všechnu ostatní konkurenci v této branži s přehledem likviduje. Ano, píšu teď o Electronic Arts, resp. její tvůrčí skupině specializující se na sportovní hry – EA Sports. V posledních letech se ale do herního průmyslu pouští odvážně i firma Microsoft, která po řadě simulátorů kde čeho přichází na trh i s nabídkou sportovních her. A vede si nad očekávání dobře, což je fajn zejména pro nás hráče, kterým může trochu konkurence jedině prospět. Nyní se k nám tedy dostává microsoftí baseball, po vzoru EA ocejchovaný cifrou 2001.

Microsoft Baseball 2001Microsoft Baseball 2001

Již po instalaci na nás dýchne elegance a přehlednost jednotlivých nabídek hry. Žádné intro, pouze velice zajímavá hudba podbarvuje graficky velice čisté menu hry, v němž si budeme hru nastavovat, upravovat a odkud si budeme samozřejmě spouštět to, co zrovna hodláme hrát. K dispozici máme rychlý zápas mezi kterýmikoli dvěma z celkem třiceti týmů MLB. Kromě nich máme ještě možnost hrát se dvěma výběry hvězd baseballové ligy. To je vcelku dost i pro náročné. Hra je posvěcena oficiálními licencemi, takže zde nenajdete žádné smyšlené mančafty, ale kluby profíků přesně tak, jak byste je našli na skutečných soupiskách. Dále máte možnost si vybrat některý z pětatřiceti stadionů, na kterých se můžete utkat, což v baseballu není jen kosmetika, neboť každý stadion má poněkud jiné rozměry a proto je rozdíl odprásknout homerun v Oaklandu nebo v New Yorku. Další volba, nyní už kosmetická, která přesto potěší, je možnost hrát ve dne či v noci při umělém osvětlení. Zvolit si pak ještě smíte počet směn (innings), na který budete hrát a hurá na to.

Microsoft Baseball 2001Microsoft Baseball 2001

Microsoft Baseball 2001Microsoft Baseball 2001

Základem správného pálkování je dobrý a rychlý odhad nadhozeného míče a správné načasování švihu, přičemž je ještě nutné se při tom všem trefit pálkou do míčku. V roli pálkaře tedy nebude nic lehkého tohle vše skloubit dohromady. K tomu, abyste byli už od začátku schopni jakž tak odpalovat nadhozené a různě se kroutící míče, vám velice šikovně pomůže řada voleb, které vám tuto činnost mohou zjednodušit. Máte možnost si navolit tři různé úrovně pálkování, kde si v každé další musíte hlídat o něco víc aspektů odpalu, dále si můžete zapínat některé pomocníky, kteří vám budou automaticky dolaďovat některé nepřesnosti a navíc ještě můžete zapínat grafické znázornění záměrného bodu nadhazovače a oblasti, kam vaše pálka při švihu bude směřovat včetně zachycení ideálního bodu pro odpal. Zní to možná trochu složitě, ale v praxi to vypadá tak, že když si všechno zapnete, stačí si najet při odpalu pálkovým kurzorem na záměrný bod nadhazovače a ve správný okamžik máchnout. Teď to zase zní trochu jednoduše, takže pravda bude někde mezi. Jako pálkař navíc máte možnost zvolit jeden ze tří typů odpalů, a to normální, silný a ulejvku (bunt). Pokud správně odpálíte, je už věcí počítače, aby vás navedl rychlým během na první metu. Další taktizování je pak už ale na vás. Další akce na metách jsou automatizovány pouze v případě nutnosti. To znamená, že pokud máte obsazené mety tak, že je nutné, aby hráči po odpalu běželi, rozběhnou se sami. Pokud je před nimi volno, je na vás, co s nimi provedete. Samozřejmostí je možnost kradení met.

Microsoft Baseball 2001Microsoft Baseball 2001

Microsoft Baseball 2001Microsoft Baseball 2001

Druhá pozice, do které se v každé směně dostanete, je nadhazování a hra v poli. Podle toho, koho máte jako nadhazovače, máte k dispozici i různé typy nadhozů, které můžete vysílat na soupeře na pálce. I zde je možné nastavit si grafického pomocníka, který vám ve fázi zaměření nadhozu ukáže, kam míříte a vy můžete kurzorem směr nadhozu měnit. Soupeře na metách, kteří se vám snaží metu ukrást se můžete pokoušet nachytat a vyřadit nadhozem přímo na metu, u níž se nacházají a tím je vyřadit ze hry. Novinkou tohoto ročníku je i možnost pustit pálkaře na metu tím, že mu nedáte vůbec šanci pálit (používá se to proti kvalitním pálkařům, kdy je výhodnější mu dát metu zdarma než riskovat daleký odpal a bodování soupeřova týmu). Hráči v poli mohou měnit své rozestavení a taktiky podle toho, jak se situace vyvíjí. Šikovné ve hře je i to, že mají jednotliví hráči různá postavení na pálce a je tomu třeba přizpůsobit i vlastní odpalování. nejen, že někteří pálí zleva a jiní zprava, na tom nic není, ale některý pálkař stojí více natočený směrem do hřiště, jiný naopak, někteří se staví blíž k odpalovacímu prostoru, jiní se staví dál, někdo dokonce pálkou před odpalem mává, jiný ji drží klidně apod. Je vidět, že si tvůrci pohráli s variabilitou hry a to je jedině dobře. Při hře si můžete zapínat různé pohledy na hrací plochu, a to zvlášť pro pálkování i nadhoz, a navíc ještě můžete separátně volit kameru při vlastním odpalu/nadhozu a pak při následném přepnutí na hrací pole. Pohledů pro každou situaci hra skýtá hned několik a je tedy na vás, co si vyberete.

Microsoft Baseball 2001Microsoft Baseball 2001

Microsoft Baseball 2001Microsoft Baseball 2001

Další herní možnosti jsou liga a playoff, které se řídí stejnými pravidly a možnostmi, které jsem zde už popsal, navíc máte možnosti některých dalších nastavení, která vyplývají ze zaměření těchto módů. Šikovná je možnost simulace zápasů, kdy si můžete výsledky zvolených zápasů nechat pouze vygenerovat a není tedy třeba absolvovat úplně všechna utkání in natura. Nechybí ani tzv. „homerun derby“, což je taková herní modifikace, kde se neběhá po metách, ale jde pouze o to odpálit míček až za hranici hřiště. Vzhledem k tomu, že ve hře není žádný tréninkový mód, je možné právě tohoto derby využít pro nácvik odpalů.

Microsoft Baseball 2001Microsoft Baseball 2001

Microsoft Baseball 2001Microsoft Baseball 2001

Autoři nezapomněli ani na ty, kdo rádi špekulují, taktizují, kšeftují s hráči apod. Ve hře najdete řadu voleb a možností, které manažerství podporují a dokonce je zde i v poslední době populární mód kariéry, kdy se svým klubem absolvujete více sezón. Svoji roli hrají i finance a je třeba dávat při machinacích pozor na to, aby se příliš nerozkutálely. Je možné vytvářet vlastní hráče s celou řadou parametrů, které jsou přehledně uspořádány do tabulek, stejně jako je tomu i u dalších atributů hráčů i celých týmů a jejich statistik. Nesmím zapomenout zmínit i přítomnost nápovědy, která pracuje obdobně jako v případě klasických programů běžících pod Windows. Kdykoli můžete zobrazit nápovědný systém, ze kterého se můžete dozvědět všechno důležité, co pro úspěšné hraní potřebujete.

Microsoft Baseball 2001Microsoft Baseball 2001

Suma sumárum se jedná o velice šikovně zpracovaný baseball pro počítač, který může hrát jak úplný začátečník, tak i ten, kdo si s baseballem už něco užil. Hra je propracovaná a nechybí jí zřejmě nic z toho, co by počítačový baseball mohl skýtat. I graficky je vše vyvedeno precizně. Hra umožňuje hrát proti sobě na jednom počítači, na druhou stranu chybí podpora hry po síti či Internetu. Pokud je tedy baseball to, po čem toužíte, máte zde šikovnou možnost. Nenajdete zde nic revolučního, ale to snad v případě baseballu ani nikdo nehledá. A to, co zde najdete je zpracováno kvalitně a je vidět, že tvůrci nad hrou přemýšleli a víc než na zisky a spekulace mysleli na hráče a jeho pohodu a spokojenost. A to je fajn.

Grafika: 8/10
Zvuky: 8/10
Hudba: 8/10
Hratelnost: 8/10
Škoda nemožnosti hrát po síti – protože jinak je hra opravdu precizní, a to ve všech směrech. Inu, Microsoft.
Celkové hodnocení: 8/10
Váš názor Další článek: Unreal engine v novém balení

Témata článku: , , , , , , , , , ,