Microsoft konference v kostce: hry, hry a ještě jednou hry

První z velkých čtyř konferencí je minulostí. Microsoft nezalezl po nátlaku fanoušků do ulity, ba naopak, vytasil poměrně dost es a některá stála opravdu za to. Teď ale hezky postupně.

Xbox 360

Prvních pár minut Microsoft věnoval budoucnosti konzole Xbox 360. Představen byl nový, tišší, uhlazenější a menší model, který je dostupný už ode dneška. Xbox Live se poučil z konkurenčního PSN+ a taktéž nabídne předplatitelům hry zdarma. Prvními ochutnávkami jsou Assassin's Creed 2 a Halo 3, další "stovky" titulů jsou na cestě.

new-xbox-360-e32013.png

Exkluzivně se Xbox 360 také v létě dočká velmi populární PC hry World of Tanks, bude se jednat o první velkou free-to-play hru na této konzoli. Tvůrci se rozhodli pro Xbox kvůli velké hráčské základně, která čítá více jak 48 miliónů uživatelů. V obřích obrněných bitvách se utká 15 tanků proti 15. Majitelé současného Xboxe se ještě dočkají titulu Max: The Curse of Brotherhood.

Hry, hry a jenom hry

Poté se na scéně objevil Phil Spencer, což značilo jediné - očekávané next-gen tituly.

První očekávaný next-gen titul jménem Metal Gear Solid V: The Phantom Pain představil sám pán vývojář Hideo Kojima. Ve zkratce šlo o prezentaci FOX enginu a strohé představení samotné hry. A ta vypadá fantasticky. Vidět jsme mohli většinu známých postav od Snakea přes Ocelota až po novou postavu jménem Kaz. Těšit se můžeme na nový otevřený svět (v prezentaci šlo o lokaci v Afghánistánu), který nabídne spoustu variací , jak si přizpůsobit hru k obrazu svému.

Velkolepé římské vylodění, nádherná grafika a spousty efektů. Na plátně nemůže běžet nic jiného, než Ryse: Son of Rome, nové dítko od německého studia Crytek. První prezentace vypadá úchvatně, strach ovšem nahání sám Kinect a skripty na každém rohu. Aby to nakonec nedopadlo jako Steel Battalion.

Volání hráčů po celém světě vyslyšeli hoši z Rare a zpět k životu přivedou legendární bojovku Killer Instinct, exkluzivně pro Xbox One. V akci se předvedli Jago, Glacius či Sabrewulf.

Insomniac Games zamávali Sony a plácli si se zelenými. Ano, je to tak, tvůrci série Ratchet & Clank a Resistance vyvíjí exkluzivní titul pro Xbox One jménem Sunset Overdrive. Sázet bude na kreslenou grafiku v otevřeném bláznivém světě, kde se vše bude měnit ze dne na den, jednoduše podle chuti tvůrců.

Zvuk burácejícího motoru a naleštěných plechů následoval ukázku závodů Forza Motorsport 5. Kromě představení partnerství se značkou McLaren byl taktéž ukázán v praxi velmi zajímavý prvek pod názvem "Driveatar". Prý má tato vymoženost nahradit umělou inteligenci. Princip spočívá v tom, že si hra bude ukládat na Cloud váš styl jízdy a tím bude zlepšovat schopnosti soupeře, aby každému co nejvíce znepříjemnila vítězství. Zní to opravdu skvěle, ale jak to bude fungovat v praxi stále není jisté.

Kraťoulinká chvilka byla věnována i fenoménu Minecraft, který zavítá na Xbox One. Hrany budou zase o něco hranatější.

Quantum Break (exkluzivně pro Xbox One) od studia Remedy je jedna z mála her, o níž jsme předem slyšeli a mohli vidět v krátkém teaser traileru. Čerstvě prezentované video představuje hlavního protagonistu Jacka, který se díky své schopnosti zastavit čas snaží zachránit doktorku. A nebude to jen tak.

Dave McCarthy z Microsoft Game Studios představil zajímavý titul Project Spark, kde pomocí hlasových příkazů na Kinectu, ovladači či mobilních zařízení budete moci budovat různorodý svět a v něm vymýšlet příběhy podle sebe, nebo v kooperaci s kamarády.

Tvůrci Panzer Dragoon už nějakou tu dobu chystají hru exkluzivně pro Kinect, která nese název Crimson Dragon. Lidstvo na pokraji vyhynutí pod vládou draků bojuje o přežití.

O největší překvapení se postaral tým Capcom Vancouver. Ten představil očekávaný Dead Rising 3. Pro většinu hráčů po velkém nadšení přišla následně ledová sprcha, jelikož se nečekaně jedná o exkluzivní titul, určený pouze pro konzoli Xbox One. Ve hře se ujmete automechanika Nicka Ramose, který se snaží uniknout před nespočitatelnými hordami zombíků. Ti zaplavili Los Angeles během tří dnů. Tvůrci slibují stabilních 60 snímků za sekundu, a to bez jediného načítání. Držíme palce, protože Dead Rising 3 vypadá zatímna ultimátní zábavu.

I když se spekulovalo, že bude Zaklínač 3: Divoký Hon viděn v akci jen za zavřenými dveřmi a pouze pro vyvolené, nakonec pro nás ale Microsoft připravil menší třešničku na dortu. Exkluzivně nám představil první in-game záběry, které vypadají ohromně a informace o kompletně novém enginu byly pravdivé. Úchvatná podívaná, posuďte sami.

Potápějící se letadlové lodě, exploze všude kolem nás a hutný audio-vizuál. Battlefield 4 představuje novou misi "Angry Sea" a Microsoft potvrzuje časovou exkluzivitu prvního DLC. DICE dále potvrzuje také stálých 60 snímků za sekundu.

Zcela očekávaně potvrdilio studio 343 Industries další přírůstek do série Halo, bohužel ale kromě dvouminutového CGI videa nebylo představeno zhola nic. Akorát víme, že Master Chief je zpět a "nečekaně" také poběží v 60 snímcích za vteřinu.

Svých pět minut slávy dostalo studio Black Tusk. To ukázalo teaser trailer na svou připravovanou hru, z něhož lze soudit, že by mohlo jít o futuristickou stealth akci. Nevypadá to špatně.

Poslední představenou hrou byl Titanfall od Respawn Entertainment. Prezentace potvrdila uniklé informace z časopisu Game Informer a navíc ukázala hru za chodu. Na trhu se objeví na jaře 2014.

Nové funkce

Konference byla převážně zaměřena na hry, ale prostor dostaly i nějaké ty serepetičky navíc. První z nich je tzv. SmartGlass, tedy možnost ovládat některé funkce přímo z telefonu či tabletu. Půjde spustit hru, spravovat statistiky v multiplayeru, prohlížet výsledky, sledovat kamaráda při hraní, nakupovat bonusové obsahy a podobně. Zařízení to ovšem musí podporovat.

255858-Xboxtop.jpg afp-getty_us-e3-microsoft-xbox-briefing3.jpg grand theft auto V-580-90.jpg

Xbox One také nabídne technologii "Game DVR", díky níž budete moci nahrávat a následně upravovat videa podle svého gusta.Hodně hráčů potěší i integrace stále více oblíbeného Twitch TV. Tato aplikace umožní živé vysílání právě hrané hry.

Microsoft navíc konečně nahradí pracně získané MS body opravdovými penězi, takže nebudeme muset trénovat matematiku před každým nákupem.

Kdy, kde a za kolik?

Xbox One se na pultech objeví přesně 21. listopadu letošního kalendářního roku za doporučenou cenu £429 / $499 / €499, tedy v přepočtu cca 11-12 tisíc korun, což je o dost vyšší cena, než se předpokládalo.

Váš názor Další článek: E3 2013: Nintendo Direct ve znamení zábavných titulů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,