Microsoft nechce následovat Sony. Xboxy zatím zdražovat nebude

PS5 zdražují, u Xboxů se ale nic nemění

Sony včera oznámilo, že s okamžitou platností zdražuje PlayStation 5 v přepočtu asi o tisícovku. Nárust cen energií, dopravy i samotných komponent nechce dotovat ze svého, a tak zvýšené náklady přenese na uživatele. Microsoft s inflací zápasí také, ale ten zatím zdražovat nechce.

Vyplývá to z vyjádření mluvčího firmy pro magazín Windows Central. „Neustále náš byznys vyhodnocujeme, abychom našim fanouškům nabídli skvělé herní možnosti. Naše doporučené maloobchodní ceny za Xbox Series S a X zůstanou stejné,“ uvedl.

Microsoft loni uvedl, že na prodeji konzolí vždy prodělával. Tj. prodával je za nižší částku, než za jakou je byl schopný vyrobit. Hlavním zdrojem příjmů jsou tak hry a služby (Xbox Live, Game Pass).

Jak je na tom jeho herní divize, ale firma neuvádí. V účetní uzávěrce za fiskální rok 2022 je pouze jediný údaj. Divizi utržila 860 milionů dolarů, o 6 % více než v roce 2021. Neznáme už ovšem provozní zisk. Případně i ztrátu, ale tu si Microsoft může dovolit více než jeho japonský rival, protože je na tom finančně lépe díky ostatním divizím. Celý Microsoft za rok utržil 51,9 miliardy dolarů a skončil s 20,5 miliardy provozního zisku. Celé Sony utržilo v přepočtu 72 miliard dolarů, ale zisk činil necelých 9 miliard.


Ceny Xboxů Series S|X v českých obchodech

Microsoft Xbox Series X Microsoft Xbox Series X
nabízí 51 obchodů za ceny od 10 653 Kč
Porovnat ceny
Microsoft Xbox Series S Starter Bundle Microsoft Xbox Series S Starter Bundle
nabízí 38 obchodů za ceny od 5 930 Kč
Porovnat ceny

Váš názor Další článek: Hry zadarmo, nebo se slevou: akce na závěr léta a bonusy do Destiny 2 zdarma

Když navštívíte internetový obchod přes náš katalog zboží, Živě za to může získat provizi. Službu Zboží Živě provozujeme ve spolupráci s Heureka.cz.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,