Microsoft Train Simulator – očekávaná hra, je to možné?

Simulátory vlaků se nám v poslední době rodí v hojné míře. Důkazem toho může být několik zajímavých titulů, o kterých jste si mohli na našem serveru přečíst a které věru nevypadají špatně. Avšak prvním projektem, který se vepsal hráčům do mysli, je očekávaná hra z dílny Microsoftu – Train Simulator. Pojďme se na něj v dnešním preview podívat podrobněji.
Simulátor vlaku? Zní to možná podivně a nudně, ale skutečnost je kapánek jiná. Alespoň tak se zatím prezentuje nejnovější titul společnosti Kuju, známého to výrobce leteckých a vrtulníkových simulátorů. Microsoft Train Simulator, zahrne pod svá křídla, jak je koneckonců patrné, světoznámá společnost Microsoft.

O čem hra bude

Microsoft Train Simulator bude poněkud netradiční simulátor vláčků. Bude mít tu schopnost vzít vás na takřka všechna místa světa a vše se bude odehrávat přesně podle vámi vedené taktovky. Vám bude patřit celý vlak a vy budete rozhodovat o tom, kam pojede nebo nepojede. V této hře by vám měla být dána naprostá volnost rozhodování a tak bude jen na vás, co s vlakem provedete. MTS bude „hlavně“ simulátor a součástí celého herního zážitku bude také velice reálný svět, který se bude pohybovat kolem vás. Právě u tohoto titulu jsem si naprosto jist, že slovo realismus je to správné.

Microsoft Train SimulatorMicrosoft Train Simulator

Microsoft Train SimulatorMicrosoft Train Simulator

Samozřejmostí je, že Microsoft Train Simulator nebude „jen“ čistě simulátor vláčků, ale nabídne i něco navíc. Tím jsou hlavně velice obsáhlé kampaně, v kterých budete jako „strojvedoucí“ vlakového provozu hlídat dodržování daného časového rozvrhu (a nejen to). Jednotlivé kampaně a mise nebudou úplně nadefinované, ale budou se z části utvářet dynamicky – tedy přesněji se tato dynamičnost týká okolního dění. To tedy znamená, že půjde hlavně o počasí (a tím se autorům jistě povede udržet jistou dávku napětí a větší zajímavosti svého titulu). Když se například vlak opozdí či havaruje, danou situaci musíte vyřešit co nejrychleji a nejúsporněji. Není sice přesně známo, jakým způsobem se bude pokračovat mezi jednotlivými misemi, ale s největší pravděpodobností půjde o nějaký propracovaný systém toho, jak je vedení spokojeno s vaší prací.

Aby se Microsoft Train Simulator po chvilce hraní nestal nudnou záležitostí, vložili autoři do hry několik „strategických“ prvků, jako je možnost tvořit nové tratě, lokomotivy a spoustu dalších věcí. Kromě toho bude ve hře také Activity Editor, nebo-li editor kampaní a misí. Budete si tak moci vytvořit vlastní propracovanou kampaň a dát ji k dispozici ostatním hráčů, což však samozřejmě půjde i s ostatním výtvory. Je to stále málo? Potom nezbývá než vám více poodhalit taje řízení celého vlaku. Možná budete až překvapení možnostmi a obsáhlostí celého ovládání, že i po několika dnech hraní budete mít stále problémy s některými prvky. Vše samozřejmě nebude řešeno „doopravdy“ složitě, ale tak, aby hráč v průběhu hry neustále nalézal jiné varianty ovládání, mohl reagovat na vzniklou situaci několika způsoby, prostě, aby se vžil do postavy skutečných strojvůdců, kteří takovéto vlaky ovládali a ovládají. S tím souvisí také různorodost podmínek v kterých se bude hra odehrávat. Můžete narazit z ničeho nic na sněhovou vánici a je pouze na vás, jak takovou situaci budete řešit. Navíc musíte v takovém případě brát zřetel na několik různých faktorů, jako je časový harmonogram jízdy, ale také bezpečí cestujících. Pokud například pojedete stále na maximální rychlost, na promrzlé železnici se váš vlak asi moc dlouho neudrží. Pokud zase snížíte rychlost více než je potřeba, zvýší se zpoždění vlaku a taktéž nespokojenost vedení. Důležité prostě bude odhadnout danou situaci a zareagovat na ni co nejlépe. A v tom možná tkví ona jedinečnost tohoto titulu. Také, pokud se vám nebude chtít vlak řídit, se jím můžete svést jako obyčejný pasažér. Autoři se snaží splnit skutečně každé přání.

Microsoft Train SimulatorMicrosoft Train Simulator

Microsoft Train SimulatorMicrosoft Train Simulator

Již jsem psal o tom, že součástí celého zážitku z hraní by měl být také velice reálný svět, který se nalézá všude okolo. S tím souvisí grafická stránka hry, na které je velice dobře vidět, k jakému hernímu žánru Microsoft Train Simulator asi nejvíce patří. Detailně zpracované prostředí lokomotivy i interiérů jednotlivých souprav, fantasticky vypadající okolní svět a realistický vyhlížející havárie a kalamity, tak to je jen malý výčet toho, co nám engine MTS dokáže nabídnout.

Microsoft Train Simulator bude ojedinělá hra plná skvělých nápadů. Věřím tomu, že osloví nejenom fanoušky simulátorů, ale obecně celou hráčskou veřejnost. Říkám to proto, že tak nadějný a opravdu specifický projekt se na herní scéně neobjevil už notnou chvíli. A i to je možná jeden z důvodů, proč MTS fandím a pevně držím palce.

Spousta hráčů žije ve falešném domnění, že MTS je jediná hra svého druhu. Skutečnost je trochu jiná, protože ohrozit ji chtějí i dva další velice zajímaví konkurenti. Pojďme se i na ně podívat trochu zblízka.

Microsoft Train SimulatorMicrosoft Train Simulator

Microsoft Train SimulatorMicrosoft Train Simulator

Trainz

Ze dvou konkurentů, které vám chci představit, je Trainz asi ten zajímavější. Na rozdíl od MTS nebude nabízet jen klasickou „projížďku“ vláčky, ale také spoustu různých módů, z nichž každý bude nějakým způsobem odlišný. Tak například modul Trainz Destkop vám dovolí prohlížet lokomotivy a vůbec celý "železniční park" v 3D. Bude spíše než hrou takovou malou encyklopedií, protože bude zobrazovat množství informací o jednotlivých částech lokomotivy, jejich specifikace, ale také jejich historii.

Ze všech pěti modulů vyhlíží zajímavě ještě Trainz Boss v němž se stanete marketingovým ředitelem vlakové společnosti. Vaším úkolem bude zajistit provoz, ale taktéž konkurence schopnost vašeho podniku.

TrainzTrainz

Rails Across America

Rails Across America nebude zcela přímým konkurentem MTS. Tato hra se spíše podobá jistě každému známé dvoudílné sérii Railroad Tycoon. To tedy znamená, že se bude jednat o budovatelskou strategii, ve které budete mít za úkol vytvořit fungující a prosperující vlakový systém. Hra se bude odehrávat v USA (což je koneckonců vidět na názvu hry) a zaměřena bude také na multiplayer – hrát tedy budete moci, jak proti počítačem řízeným protivníkům, tak i proti skutečným hráčům.

Rails Across AmericaRails Across America

Nyní se ale vraťme zpět k Microsoft Train Simulatoru, konkrétně k některým tratím, lokomotivám a vlakovým soupravám, které se budou ve hře nalézat, a které budete mít tu čest pozorovat či v některých případech ovládat.

Dráha Settle & Carlisle

Seetle & CarlisleLokalita: Severozápadní Anglie
Délka tratě: 116 km (72 mil)
Dnešní vlastník: Flying Scotsman Railways

Tato trať byla postavena roku 1870 v Anglii a Skotsku jako dopravní koridor mezi těmito dvěma zeměmi. Jedná se o zřejmě nejnebezpečnější dráhu na britských ostrovech. Některé části tratě jsou dokonce vedeny přes dva anglické národní parky.

Microsoft Train Simulator bude zachycovat dráhu v podobě zhruba z roku 1920. Tato dráha byla vybrána pro svou nezaměnitelnou okolní flóru a faunu a také pro to, že je považována za „umělecké“ dílo.

Dráha Marias Pass

Marias PassLokalita: Severozápadní Montana
Délka tratě: 270 km (168 mil)

Výstavba této dráhy započala někdy v roce 1869. Hlavní úkolem při její stavbě bylo propojit většinu částí Ameriky za účelem lepšího obchodování a z toho plynoucích větších zisků. Tato trať byla vyvíjena ještě několik dalších desítek let.

V MTS bude zachycena větší část celé trati, přesněji úsek mezi městy Shelby a Whitefish. Ten by měl zcela zřetelně ukazovat rozsáhlé pouště Ameriky stejně jako bohaté a úrodné pastviny a pole.

Tak a teď vás seznámím s některými vlaky, které se budou na této dráze pohybovat.

General Electric Dash 9-44CW

Dlouhou dobu byla dráha Marias Pass využívána pouze k přepravě materiálů a zboží a teprve roku 1960 se zde objevila první dopravní vlaková souprava – byla jím právě General Electric Dash 9-44CW. Tento vlak používal jako svojí lokomotivu Dash9, 16 válcový turbodiesel s téměř 4400 koňskými silami. Tato lokomotiva byla využívána především první čtyři roky po svém uvedení, do doby, než jí nahradili dieselové lokomotivy nové generace.

Electro-Motive Division GP38-2

Lokomotiva GP38-2, pocházející z roku 1987, patřila mezi nejoblíbenější a nejspolehlivější modely, které byly na trati Marias Pass použity. Vychází z modelu GP38, jehož výroba započala někdy okolo roku 1967, ocenění se však právem dočkal až model druhý. Tato lokomotiva byla využívána nejen pro tahání nákladních vlaků, ale také pro osobní přepravu.

Northeastern corridor

Northeastern corridorLokalita: Východ USA: Philadelphia, Pennsylvania, Washington D.C.
Délka tratě: 220 km (135 mil)

Northeastern corridor patří mezi nejznámější americké tratě minulého století. Vznikl před zhruba 150 lety jako spojnice mezi největšími městy amerického kontinentu – Bostonem, Philadelphii a Washingtonem.

V MTS se setkáte s Northeaster Corridorem jako s čistě na osobní dopravu zaměřenou tratí.

Acela Express

Jedná se o jeden z nejznámějších amerických vlaků. Díky své velice výkonné lokomotivě s 6000 koňskými silami dokáže jet rychlostí až 250 Km/h. Tento vlak patřil a patří mezi špičku co se týče nabízených služeb.

Acela HHP-8

Jedná se výkonnější verzi předchozího modelu – jeho lokomotiva má výkon až 8000 koňských sil. V dnešní době patří této lokomotivě čelní místo, o čemž svědčí i počet jejich používaných kousků.

Tokyo - Kanagawa

Tokyo - KanagawaLokalita: Tokyo a Kanagawa Prefectures, Japonsko
Délka tratě: 88 km (56 mil)

Tato dráha patří mezi nejmodernější a taktéž nejvytěžovanější na světě. Denně přepraví přes 1,84 miliónů lidí, což dává ročně číslo okolo 670 miliónů pasažérů. Začátek výstavby této trati se datuje někam okolo roku 1950. Slouží jako hlavní dopravní tepna Japonska.

Typ 2000

Tato vlaková souprava patří do kategorie turistických a je koncipována pro všední i nevšední přepravu. Má několik speciální dětských a turistických vagónů. Japonsko vlastní okolo jednoho tisíce těchto vlaků.

Typ 3000

Typ 3000 se od svého kolegy liší nejen použitým číslem v názvu, ale také výkonem a zaměřením na jinou cílovou skupinu. Vlaky jsou velice luxusní a patří mezi naprostou špičku na světě.

Kromě těchto dvou modelů se budete ve hře moci setkat také se sérií 7000, která však bude ovládaná pouze počítačem.

Download

Jak je známo, Microsoft není příliš ochotný co se týká dostupného downloadu, přesto se mi podařilo najít několik zajímavých audio a video sekvencí.

Nějaká ta hudba týkající se vlaků - www.microsoft.com/games/trainsim/audio/train_x.wav.
Nějaká ta hudba týkající se vlaků podruhé - www.microsoft.com/games/trainsim/audio/x_loco_2.wav.
Videosekvence tratě SETTLE & CARLISLE - ftp://ftp.microsoft.com/deskapps/games/public/trainsimulator/FSR_video1.avi.
Videosekvence tratě SETTLE & CARLISLE podruhé - ftp://ftp.microsoft.com/deskapps/games/public/trainsimulator/FSR_video2.avi.

Diskuze (2) Další článek: Král silnic

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,