Middle-earth: Shadow of War - naplňte svůj osud (recenze)

Talion se vrací, aby dobyl Středozem a navždy zbavil svět zla. Povede se mu to tentokrát?

První tažení Taliona napříč Mordorem patřilo mezi ty nejlepší herní adaptace knižní předlohy, které jsme kdy hráli. Proto jsme kladli na pokračování velké nároky a Monolith nás zdá se nezklamal. Dokázal totiž vrátit vše, co jsme na jedničce tak milovali a přidal ještě kupu novinek navíc. Není toho ale až příliš?

Sauron musí padnout

Příběh navazuje na události prvního dílu, kdy je Talion stále spojen s duchem elfa Celebrimbora, který ukoval prsten moci. Po spravedlivé pomstě za smrt svých milovaných je ale načase vyrazit osvobodit i celý Mordor a s ním i Středozem, takže dvojice vyrazí ukovat zcela nový prsten moci. Prsten, co nebude poskvrněn temnotou Saurona. 

Middle-earth™_ Shadow of War™_20171015224312.jpgMiddle-earth™_ Shadow of War™_20171012142606.jpgMiddle-earth™_ Shadow of War™_20171012145914.jpgMiddle-earth™_ Shadow of War™_20171014141749.jpg
Příběh je plný zajímavých postav, jak ze strany lidí, tak orků.

Po prstenu prahnou mnozí, právě s jeho pomocí se ale hráči podaří dát dohromady mocnou armádu, postupně dobýt celý Mordor a nakonec i stanout tváří v tvář největšímu zlu. Příběh je díky svému zasazení mezi Hobbita a Pána prstenů rozhodně poutavý a dává nahlédnout hluboko do historie a událostí předlohy, což potěší nejednoho fanoušky knih. Osobně mi ale nepřišel natolik osobní, jako když jsem mstil smrt své rodiny, a především má hodně zbytečných odboček. Shadow of War je mnohem rozmáchlejší, ambicióznější a má zcela jinou atmosféru. Osobně jsem ale preferoval právě osobitou cestu pomsty. 

 

Talion potká na své pouti mnoho nových postav i starých známých, takže je příběh podstatně bohatší, a to se pozitivně podepisuje na různorodosti událostí.

 

Talion potká na své pouti mnoho nových postav i starých známých, takže je příběh podstatně bohatší, a to se pozitivně podepisuje na různorodosti událostí a obsahu, který je hráči nabízen. Bohužel i přesto, že je Talion dabován skvělým Troyem Bakerem je jako postava stále velmi prázdný a plochý, což je rozhodně škoda. Chtělo by to Joela z The Last of Us.

Válečná tažení obřích rozměrů

Systém Shadow of War si je v mnohém podobný jedničce, jen nabobtnal takřka v každém ohledu. Máme tu několik velkých oblastí Mordoru, každá s vlastní florou, faunou, klany a prostředím. Mezi jednotlivými mapami můžete libovolně přepínat a skákat, takže je svět relativně otevřený a dostatečně velký. I zde opět nechybí věže, které musíte zabírat pro otevření teleportačních míst a celé vlny nepovinných úkolů, questů, sběratelských předmětů, výzev a dalšího obsahu. Tentokrát je toho tolik, že občas až oči přecházejí, nic vám však není nuceno, takže je zcela na hráči, co si vybere a čemu dá přednost. Potěší pestrá škála úkolů, od duelů a léček až po oblíbené online vendetty a dokonce i dobývání pevností jiných hráčů online. 

Middle-earth™_ Shadow of War™_20171015223623.jpgMiddle-earth™_ Shadow of War™_20171014221817.jpgMiddle-earth™_ Shadow of War™_20171015000131.jpgMiddle-earth™_ Shadow of War™_20171015205703.jpg
Dobývání pevností je skvělým zpestřením klasických misí a výzev.

Každá oblast má nyní vlastní klany a pevnost, a s tím přichází i první zásadní novinka hry - dobývání a budování armády. Po úvodu se relativně rychle opět dostanete k možnosti verbovat nebohé orky do vašeho týmu. Tentokrát je ale hierarchie podstatně propracovanější. Budete sestavovat armádu, určovat kapitány, posílat špehy, hlídat spojence a obecně v každém regionu pomalu ale jistě budovat vlastní úderný tým. Jakmile budete s výsledkem spokojeni, je načase vyrazit dobýt pevnost. 

Při té příležitosti vybíráte jednotlivé týmy, pomocné jednotky a vyrážíte na zteč, kdy hlavním cílem je zabrat několik bodů v pevnosti a poté pocuchat fasádu nejvyššímu zlořádovi. Tím dobudete celou oblast a postavíte do vedení jednoho ze svých. Z toho samozřejmě plynou výhody v podobě peněz, zkušeností a lépe trénovaných spojenců. Obecně je budování vlastní armády skvělým dodatkem, který dává veškerému tomu pobíhání a plnění výzev smysl. Navíc vám dává bonusy a unikátní poklady, pokud odoláte nájezdu hráče z online světa.

Management je důležitý

Vše je ale potřeba hlídat a stejně jako budete trénovat a vylepšovat své spojence se musíte postarat i o Taliona samotného. Opět je k mání pestrý strom schopností, který si můžete ještě více přizpůsobit dle svého. Vrací se jak populární schopnosti z jedničky, tak zcela nové vychytávky, díky kterým si budete připadat jako ten největší bijec v Mordoru. 

Middle-earth™_ Shadow of War™_20171014230049.jpgMiddle-earth™_ Shadow of War™_20171014224007.jpgMiddle-earth™_ Shadow of War™_20171015170958.jpgMiddle-earth™_ Shadow of War™_20171016013202.jpg
U úpravy postavy strávíte spoustu času.

Souboje jsou opět vyvedeny v Arkham stylu, jsou brutální, akční a skvěle se na ně kouká. Tentokrát vám na obrazovku může naběhnout mnohem více nepřátel, než kdy předtím, takže rozhodně musíte mít oči na stopkách a využívat celý repertoár svých schopností. Navíc není problém povolat do boje svého ochránce a pár spojenců, pokud se vám zdá bitka příliš tuhá. Musíte ale počítat s tím, že každý po vašem boku může zařvat. 

 

Nyní můžete dle libosti vyhledávat, kupovat a dostávat všemožné cetky, od brnění, pláště a prstenu moci až po meč, dýku či luk.

 

Další velkou novinkou, kterou jsme kvitovali s povděkem, je RPG systém vašeho vybavení a zbraní. Nyní můžete dle libosti vyhledávat, kupovat a dostávat všemožné cetky, od brnění, pláště a prstenu moci až po meč, dýku či luk. Lootu je ve hře spousta, dělí se na tradiční úrovně (od obyčejných po epické až legendární) a každý má navíc své vlastní speciální schopnosti a vlastnosti. Milovníci RPG se tu vyhrají měrou vrchovatou, všechny speciality jsou totiž většinou uzamčeny speciálními výzvami, takže opět dostávají výlety do světa větší smysl. 

Když už jsme u toho vybavení, musíme se pozastavit i u tolik nenáviděných mikrotransakcí, kterých je hra plná. Ve hře můžete za tradiční peníze a speciální zlaťáky kupovat truhly s vybavením, bonusy a unikátními spojenci do vaší armády. A ačkoliv musíme přiznat, že se zlaťáky to jde podstatně rychleji, téměř vše si můžete postupem času nakoupit i obyčejným hraním. Zlaťáky lze totiž získávat i za plnění výzev, takže veškeré truhly postupně nakoupíte i bez útraty jediné koruny. Ano, rozhodně to bude trvat déle, důležité ale je, že platící hráči nejsou zvýhodnění ničím jiným, než časem. 

Nemesis opět září

Jedním z klíčových prvků série vždy byl systém umělé inteligence zvaný Nemesis, který v zásadě dával každému orkovi, skřetovi a každé postavě ve světě vlastní osobnost, paměť a cíle. Opět tak narazíte na spoustu unikátních okamžiků, nezapomenutelných duelů a každý nepřítel bude svým způsobem jedinečný právě pro vás. Bude totiž záležet, koho jste zabili, kdy a kde, stejně jako kdo zabil vás. 

Middle-earth™_ Shadow of War™_20171015002638.jpgMiddle-earth™_ Shadow of War™_20171015163432.jpgMiddle-earth™_ Shadow of War™_20171015221926.jpgMiddle-earth™_ Shadow of War™_20171015222157.jpg
Nemesis systém je neuvěřitelně promakaný. Nikdy nevíte, na koho narazíte.

Díky nově přidanému systému armády a dobývání pevností se ale Nemesis rozšiřuje o celou řadu dalších prvků. Nyní totiž můžete zažít i přátelství, zradu, změnu stran, strach a další emoce, které mnohdy zcela nečekaně změní situaci a donutí vás reagovat. Hned několikrát jsem zažil nečekanou zradu či léčku, do které jsem padl po pečlivě plánovaném útoku na tábor nepřátelských orků. Právě takové chvíle dokazují, jak promakaný systém Nemesis vlastně je a nechápeme jak je možné, že není přítomen ve více hrách.

Krásy Středozemě

Shadow of War graficky rozhodně neudělal tak obrovský krok kupředu, jako některé jiné série. Hra ale exceluje především v uměleckém podání, precizním využití licence a nabízí nádherné prostředí, unikátní nepřátele, skvěle vypadající vybavení a uvěřitelné postavy. Nejde tu ani tak o ostrost textur, jako spíše o celkový balíček a o to, jak vše funguje dohromady. Shadow of War je zatraceně pěknou hrou, pokud víte, kam se dívat. 

Middle-earth™_ Shadow of War™_20171014203534.jpgMiddle-earth™_ Shadow of War™_20171014222333.jpgMiddle-earth™_ Shadow of War™_20171015200423.jpgMiddle-earth™_ Shadow of War™_20171015223809.jpg
Herní svět je pestrý a zajímavý, stejně jako klany, které jej obývají.

Prvotřídní dabing od matadorů herního průmyslu doplňuje správně epický soundtrack, který opět posouvá hru na špičkovou úroveň po boku her jako Uncharted či God of War. 

Je Shadow of War lepší, než jeho předchůdce? Těžko říct. Je rozhodně jiný, ať už atmosférou, vyzněním či podáním. Co ale můžeme odsouhlasit celou redakcí je fakt, že jde o výborné pokračování v oblíbeném fantasy univerzu, které přináší některé osvěžující novinky a přitom nezapomíná na to, co dělalo jedničku tak skvělou. Rozhodně titul doporučujeme všem, ať už jde o fanoušky knih či RPG her obecně. 

Hodnocení: 4 / 5

Klady:

  • Poutavý příběh
  • Rozmanité prostředí
  • Parádní Nemesis systém
  • Tuny zbraní a vybavení
  • Bohatý herní obsah

Zápory:

  • Mnoho nepotřebných příběhových kliček
  • Talion je velmi plochá postava
  • Mikrotransakce
Diskuze (5) Další článek: South Park: The Fractured But Whole v prvních recenzích boduje

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,