Minecraft : Pocket Edition - zmrzačený fenomén (recenze)

Jen těžko se najde někdo, kdo neslyšel o stavitelské hře Minecraft. Fenomén PC indie her se nyní dostává také na mobilní telefony.

Pokud jste  o Minecraft neslyšeli, vězte, že se jedná o sandboxovou hru, kde stavíte prakticky co vás napadne. Bojujete proti nepřátelům, respektive se snažíte přežít jejich útoky a „craftíte“ zdroje. Inu, nic takového však překvapivě v kapesní verzi Minecraft nenajdete. Stavět zde sice můžete a relativně cokoliv, nicméně stavění ztrácí tak trochu smysl bez nějakých protivníků. Většina hráčů Minecraftu jako jednu z prvních věcí například postaví pevnost a doufá, že přežije noční útok nepřátel. Zde žádná noc není, ani žádní nepřátelé. Pokud bychom byli přehnaně kritičtí, v tuhle chvíli by mohla pravděpodobně tato recenze také skončit. Nicméně dejme Minecraftu ještě šanci.

MineCraft Pocket 01.jpg

Stejně jako ve svém PC předchůdci i zde se objevíte v náhodně generovaném prostředí, které může být mezi jezery, v horách, v poušti anebo třeba v bažině.

Stavět zde sice můžete a relativně cokoliv, nicméně stavění ztrácí tak trochu smysl bez nějakých protivníků

Ideálně v kombinaci hned několika z těchto prostředí. Nemáte žádný cíl, jako jste třeba zvyklí z příběhových her. Nikdo vám tak neříká, co máte teď postavit, nebo kam jít. Vše je naprosto otevřené a je jen na vás, co chcete postavit, nebo naopak zničit.

Samotné stavění je potom převedeno na dotykové displeje doslova famózně a není mu co vytknout. Jednoduchým ťukáním na displej se pod vaší taktovkou rozrostou zdi, schody, paláce, no zkrátka co vás právě napadne. Při podržení prstu na displeji na nějakém objektu tuto část zničíte. Také pohyb je skvěle uzpůsoben dotykovému ovládání. Vaše postava totiž umí automaticky skákat na překážky, ke kterým dojde. Pro lepší orientaci je možné přepnout mezi pohledy z první, nebo třetí osoby.

MineCraft Pocket 03.jpg

Bohužel vzhledem k faktu, že ve hře nejsou žádné jiné postavy, je stavění prakticky čehokoliv poněkud bezpředmětné. Ano, můžete si zde postavit vše, od vlastní podobizny až po znak svého oblíbeného klubu. Fantazii se tu rozhodně meze nekladou, nicméně otázkou opět zůstává, proč? Nečekají na vás žádná ocenění v podobě diamantů nebo zlata, či zkrátka čehokoliv. Ani vaše cestovatelské touhy nebudou moc naplněny, natož pak oceněny. Mapy nejsou nikterak rozlehlé a draw distance by zasloužila pořádný patch, protože velmi často vidíte, jak se některé objekty vykreslují těsně před vámi.

MineCraft Pocket 02.jpg

Příjemným zpestřením je potom určitě možnost stavět ve dvou. Váš kamarád se totiž může připojit přes wi-fi a ve stavění vám pomoci. Takže postavení rodinného baráčku s přítelkyní alespoň ve virtuálním světě určitě není problém. Bohužel však jen přes lokální wi-fi.

Ačkoliv spousta hráčů původní Minecraft odsoudila prakticky hned za pro ně odpudivou a zastaralou grafiku, fanoušci ji považují spíše za roztomilou a skvěle se hodící. To bohužel není případ tohoto portu, protože prostředí by určitě sneslo více polygonků, aby vypadalo alespoň trochu k světu.
Po takovémto výčtu záporů a nedostatků byste asi čekali, že se jedná spíše o budgetový titul.

Obrovská škoda, že se autorům z Mojangu nepodařilo převést velký hit z PC do mobilní verze

Opak je bohužel pravdou a cena necelých sedm amerických dolarů za hru, která drtivou většinu hráčů omrzí po pár minutách, či po pár postavených objektech, je opravdu hodně. Obrovská škoda, že se autorům z Mojangu nepodařilo převést velký hit z PC do mobilní verze. Potenciál tu byl obrovský a fanouškovská základna ještě větší. Uvidíme, třeba se dočkáme nějakých rozšiřujících patchů, nicméně v tuto chvíli si hru troufám doporučit jen pro opravdu skalní fandy Minecraftu, kteří nemají hluboko do kapsy. Ostatní si bohatě vystačí s klasickou PC verzí.

Dostupné pro: iPhone, Android
Žánr: Simulátory | Sandoxová budovací hra
Výrobce: Mojang AB | Webové stránky hry
  • Prostor pro kutily a stavitele
  • Fantazii se meze (téměř) nekladou
  • Dobře přepracované ovládání
  • Cena
  • Chybí protivníci, craftování, sbírání zdrojů
  • Po chvíli omrzí
Diskuze (7) Další článek: Wii a Wii U budou určitou dobu koexistovat vedle sebe

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,