Minutky

Tentokrát o nové technologii IBM, zveřejnění zdrojových kódů API Glide, rozloučení starého šéfredaktora a příchodu nového.
Firma IBM vyvinula 0,18mikronový výrobní proces, kterým je možné pomocí křemíkovo-germaniových tranzistorů s měděnými spoji vytvářet obvody s rychlostí až 90 GHz. Velmi překvapivé je, že tyto součástky lze vyrábět na stávajících CMOS linkách, kterými IBM disponuje. Kromě úctyhodné rychlosti překvapují nové obvody také svou velice nízkou spotřebou. Ještě není jisté, kdy se s produkty založenými na této technologii setkáme na běžném spotřebitelském trhu, ale podstatné je, že cesta vpřed existuje.

Společnost 3dfx ohlásila, že dává k dispozici zdrojové kódy svého programátorského rozhraní Glide a zároveň zveřejní specifikace všech svých 3D akcelerátorů. Sama se bude nadále soustředit pouze na vývoj rozhraní Direct3D a OpenGL. Zveřejnění přivítal Linus Torvalds, který řekl, že vývojáři (zejména herní) budou nyní schopni tvořit 3D grafiku i pro platformu Linuxu a plně využívat všech možností, které produkty Voodoo poskytují.

V nejbližších dnech dostane Doupě novou podobu - možná ji má už teď, když čtete tento článek. S novým designem přichází i nový a čerstvý šéfredaktor Láďa Valík, kterému tímto přeji dostatek kvalitních článků a hodně trpělivosti. Děkuji všem čtenářům za to, že zavítali v době mého působení na stránky Doupěte, a doufám, že zde nalezli trochu zábavy a zajímavých informací. Nashledanou.

Váš názor Další článek: Spirit of Speed 1937

Témata článku: