Mladší bratříček X-Boxu: HomeStation

Trh s počítačovými hrami dostal s příchodem nových výkonných konzolí do prodeje značný úder, ačkoliv se nedá ani v nejmenším mluvit o kritické situaci. Zatímco již nyní se uzavírají pomyslné sázky na vítěze duelu PS2 vs. X-Box, Microsoft pokračuje potají v pracích na novém multimediálním zařízení nazvaném HomeStation.
Trh s počítačovými hrami dostal s příchodem nových výkonných konzolí do prodeje značný úder, ačkoliv se nedá ani v nejmenším mluvit o kritické situaci. Zatímco již nyní se uzavírají pomyslné sázky na vítěze duelu PS2 vs. X-Box, Microsoft pokračuje potají v pracích na novém multimediálním zařízení nazvaném HomeStation.

Odhadnout vítěze v perexu naznačeného duelu nebude vůbec snadné. PS2 má značnou podporu ze strany výrobce her a v neposlední řadě tu již nějaký pátek je. X-Box bude mít cestu ke slávě možná trošku trnitější. Vzhledem k tomu, že je založen na architektuře klasického PC (tedy několik PC komponent propojených s modifikovanými Windows tak, aby se tvářily jak samostatná konzole), bude rozhodně bližší mnoha uživatelům osobních počítačů. Bude se jednat o něco, co dobře znají, ačkoliv nebudou moci svou sestavu příliš škálovat. Velký potenciál X-Boxu však vidím právě ve společnosti, který má X-Box na svědomí – tedy v Microsoftu. Tato společnost má prostředky na to konzoli dostatečně zpropagovat, a to jak mezi hráči (nevím, zda v tomto případě není přiléhavější termín „uživateli“), tak výrobci. Je to patrné již nyní – veliká spousta nových her je nyní ohlašována nejen na PC, ale i na konzole nové generace.

Muzika a hry na tisíc způsobů
Ještě nestačil zaschnout inkoust na logu X-Boxu a již tu máme další projekt Microsoftu, který by mohl přinést do oblasti domácí zábavy mnoho nového. Nově připravované zařízení má být nazváno HomeStation a více než na hraní má být zaměřeno na zábavu uživatele a zaplnění jeho volného času. HomeStation má být hybridním klonem osobního počítače s X-Boxem s operačním systémem Windows v modifikované podobě.

Záměrně používám termín „domácí zábava“ – HomeStation nebude zaměřen pouze na hry, bude se jednat o univerzální zařízení pro ukrácení volného času – jinými slovy „set-top box“ Mezi vlastnosti a schopnosti HomeStation budou patřit následující činnosti, které bude možné provádět online i offline (zvláště díky zamýšlené větší podpoře strategie .NET, ve které vidí Microsoft budoucnost):

  • hraní počítačových i X-Boxových her
  • přehrávání DVD filmů (propojení s TV)
  • výměna zpráv (obdoba ICQ, Yahoo Messengera či MSN Messengera)
  • připojení k Internetu
  • přehrávání multimediálních souborů (pomocí Windows media Player 8)
  • přehrávání mnoha audio formátů – audio CD, MP3, WMF
  • podpora připojení bezdrátových přenosných zařízení – digitální kamery, PDA, MP3 přehrávače a telefony prostřednictvím protokolu Bluetooth
  • jisté spekulace hovořily o automatizaci činností souvisejících s údržbou domova – větrání, topení, svícení, alarm, …
Mělo by se jednat u uzavřený box – tedy bez možnosti vylepšení jednotlivých komponent. To nás přivádí k zajímavé možnosti odstupňování jednotlivých verzí HomeStation – vzhledem k tomu, že HomeStation bude sestaven z klasických PC komponent, se dají předpokládat různé počáteční konfigurace (odstupňované podle výkonu, samozřejmě).

HomeStation bude, jak jsem již několikrát nastínil, postaven z komponent klasického PC. Jeho srdce poběží v rytmu procesorů Intel nebo AMD vsazených do desky nVidia nForce. Spolupráce s nVidií se Microsoftu osvědčila nejspíše již při vytváření konzole X-Box, takže není žádným překvapením, že by i HomeStation měl být osazen grafickou kartou s čipem GeForce NV20. Přítomnost pevného disku je v současnosti nutností – a představuje mnohem zajímavější možnosti zálohování než paměťové karty na jiných taktéž uzavřených konzolích. Stroj bude podporovat reprodukci zvuku Dolby Digital.

Co to znamená pro nás
Jak se již stalo zvykem, Microsoft plány o vytvoření univerzálního zařízení něco sleduje. Posun k Internetu je celosvětově více než patrný a hra, která v současnosti nemá podporu hry prostřednictvím Internetu, nemá moc šancí na úspěch. Zavádění podpory technologie .NET do obyčejných zařízení je jen dalším krokem v internetializaci domácností. Svým způsobem se dle mého názoru jedná o trojského koně Internetu. Díky svému využití jako zábavního zařízení (hudba, hry, filmy) se tak dostane přijímač do spousty domácností, ve kterých by pořízení počítače, hudební soustavy a DVD přehrávače představovalo přílišné náklady – HomeStation nabízí to všechno a ještě přidává nádavkem připojení k Internetu – něco jako Komenského škola hrou. Jakmile si uživatelé HomeStation dostatečně zvyknou na šikovnost „té své mašinky“, začnou prozkoumávat i ostatní funkce - .NET aplikace a služby, které jsou však již placené. Bude-li poměr cena/výkon těchto služeb dostatečný, budou pro Microsoft i zisky. Na rozdíl od profesionálních implementací .NET technologie se však HomeStation zaměřuje na civilnější uživatele.

Má takové zařízení šanci na přeplněném trhu uspět? Má. Budu nyní na zakoupení HomeStation pohlížet z úhlu hráče her. Hráči počítačových her budou tímto zařízením nadšeni – obsahuje kromě hraní her (jak PC, tak X-Boxových – podpora starších titulů je velkým plusem HomeStationu) i přehrávání DVD, MP3 a celkově se svou architekturou velice silně přibližuje obyčejnému počítači. Je to právě synergie funkcí, které HomeStation představuje. Ačkoliv jsem nakloněn v souboji PS2 vs. X-Box spíše X-Boxu, jsem ve světle nových informací ochoten vyčkat uvedení HomeStation na trh – což by dle našich informací mělo být přibližně na podzim 2002 (první oficiální informace bych však očekával již na jaře na GameStock 2002).

Diskuze (10) Další článek: Trailer z Age of Mythology

Témata článku: , , ,