Mobile Kepler: Nvidia chystá přelom v mobilní grafice

Nvidia ukázala možnosti grafického procesoru Mobile Kepler, který bude součástí čipsetu Tegra 5. Jeho výkon převálcuje vše, co známe. Dočkáme se za rok.

V době, kdy stále čekáme na uvedení prvních přístrojů s Tegrou 4, se v kalifornské Santa Claře pilně pracuje na projektu Logan – čipsetu, který se jednou dostane na trh pod označením Tegra 5. O samotném CPU nám Nvidia mnoho neřekla, ale nechala nás ochutnat možnosti GPU – novému grafickému čipu zatím říkají Mobile Kepler.

1374697532-nvidia-siggraph-mobile-kepler.jpg 1374697532-nvidia-siggraph-mobile-kepler-2.jpg 1374697533-nvidia-siggraph-mobile-graphics-kepler.jpg

Proč je v označení jméno Kepler, které známe z výkonných herních grafik Nvidia GeForce? Jednoduše protože je připravovaná mobilní grafika postavená na stejné architektuře. Také dovednosti jsou podobné, mobilní verze zvládá technologie OpenGL ES 3.0, OpenGL ES 4.4, DirectX11, Tessellation, CUDA 5.0, ale na rozdíl od GeForce Titan se spotřebou 250W, na to Mobile Kepler potřebuje pouhé dva Watty.

Rozdíly zde samozřejmě jsou, počítačová herní grafika bude plnit jiné úkoly, než Kepler ve smartphonech a tabletech. Mobile Kepler jen tak nenahradí „velkého“ Keplera, ale základ je stejný. A to s sebou nese ještě jednu výhodu – kompatibilitu grafických instrukcí. Jinými slovy, bude mnohem jednodušší přenést hru z počítače na mobilní tablet – grafika se přeškáluje na nižší výkon, upraví se ovládací prvky a je hotovo.

Co všechna tahle teorie znamená v praxi, uvidíte v přiložených videích. Jsou to technologická dema Ira a Island – v reálném čase renderovaný lidský obličej a ostrov úžasných grafických kvalit. Před několika měsíci jsme Iru viděli poprvé, a to na výkonné herní grafice, dnes tedy poprvé na testovacím tabletu s čipsetem Logan. První přístroje s mobilním Keplerem přijdou na trh asi v polovině roku 2014. Zatím si užijte demo a těšte se, co pro nás za ten rok připraví herní vývojáři. Připravujeme pro vás i podrobnější článek.

Váš názor Další článek: Hororový Outlast se podívá na Steam začátkem září

Témata článku: , , , , , , , , , ,