Mobilní AMD Athlon 4 i pro hry – wow!

AMD představilo mobilní procesor, kterému jsme měsíce říkali Palomino. Nyní se místo Palomino má říkat správně Mobile AMD Athlon 4. Co to je vlastně zač, jaký má výkon a jak se na tom budou pařit gamesy nebo případně i pracovat? Proč si to vlastně máte číst, když se jedná o mobilní procesor?
AMD představilo mobilní procesor, kterému jsme měsíce říkali Palomino. Nyní se místo Palomino má říkat správně Mobile AMD Athlon 4. Co to je vlastně zač, jaký má výkon a jak se na tom budou pařit gamesy nebo případně i pracovat? Proč si to vlastně máte číst, když se jedná o mobilní procesor?

Název procesoru Mobile AMD Athlon 4 vlastně nese kompletní popis tohoto procesoru. Jedná se o procesor pro mobilní použití (což neznamená procesor, se kterým se chodí, ale tzv. mobilní výpočetní technika, přesněji řečeno notebooky). Zkratku AMD snad nemá cenu komentovat. Mimochodem - víte o tom, že se jedná o zkratku plného názvu firmy, který zní Advanced Micro Devices, Inc.? Tak zase dál. Název Athlon má napovědět, že to je vlastně Athlon pro mobilní použití. Číslo 4 je poměrně krásně sporné. Dá se totiž vysvětlovat dvěma způsoby. Ten první tvrdí, že se jedná o čtvrtou generaci procesorů Athlon, což je pravda. První Athlon se vyráběl 0,25mikronovou byl určen pro Slot A. Druhá generace sice stále byla pro Slot A, ale již byla vyráběna 0,18mikronovou technologií. Třetí generace byla určena již pro Socket A s tím, že se jí říká Thunderbird (kódové jméno). Palomino je tedy čtvrtá generace. Další verze a opět pravdivá uvádí, že má vytvořit dojem, že se jedná o konkurenci pro zatím neexistující mobilní Pentium 4. AMD totiž od číselných označování procesorů upustila nástupem Athlonu a nyní se k němu opět vrací.

Co má být na novém Athlonu 4 tak úžasného?
Na první pohled je až na naprosté detaily stejný, což se ovšem nedá říci o prvním sáhnutí si za provozu. Athlon 4 má totiž "topit" o 20 procent méně. To je vlastnost, kterou přetaktovávači velmi vítají.

Porovnání Thunderbirdu a Palomina (Athlonu 4)
název Mobile Athlon 4 Athlon
kódové jméno Mobile Palomino Thunderbird
výrobce AMD AMD
kompletní název Mobile AMD Athlon 4 AMD Athlon
interní takt 850, 900, 950 a 1000 MHz různý
externí takt (FSB) 200 MHz (100 MHz DDR) 200 nebo 266 MHz
velikost cache L1 128 KB 128 KB
velikost cache L2 256 KB 256 KB
instrukční sady i486+, FPU i486+, FPU
multimediální sady MMX, 3DNow! Professional MMX, Enhanced 3DNow!
úspora energie PowerNow! ne
napájecí napětí 1,2 až 1,4 V různé
patice Socket A Socket A
podpora více procesorů ano ne
technologie 0,18 mikronů, měď 0,18 mikronů, měď
počet tranzistorů 37,5 milionů 37 milionů
plocha čipu 128 mm2 120 mm2
továrna Fab30, Drážďany, Německo Fab30, Drážďany, Německo

Jaký je mezi procesory Thunderbird a Palomino rozdíl?
Upřímně řečeno ne tak velký. Již jsem nastínil, že se to pozná při sáhnutí si na běžící procesor. Oba jsou ve stejném pouzdru pro Socket A, stejná je i velikost L1 a L2 cache paměti. Kromě dalších parametrů, které jsou stejně v tabulce, má Palomino navíc přímo na čipu procesoru diodu, která měří jeho teplotu. Díky tomu je údaj o teplotě procesoru daleko přesnější, než doposud, kdy se teplota procesoru měřila zespodu na pouzdru. Vlastní čip však byl ještě o půl milimetru dál, což může být pro teplotu velký rozdíl.

Jak se liší dosavadní Enhanced 3DNow! od nového 3DNow! Professional?
Nové 3DNow! Professional má o 52 instrukcí navíc. Pokud je vám toto číslo povědomé, ale slyšeli jste to někdy přede dvěma lety a kousek, tak máte ten správný pocit. Právě 52 instrukcí ohlásila firma Intel v únoru 1999, kdy byl představen procesor Intel Pentium III a oněch 52 instrukcí bylo nazváno SSE neboli Streaming SIMD Extensions. Tento fakt je nejlepší otestovat vlastnoručně, což zatím bohužel nemohu.

Co vlastně znamená SSE nebo 3DNow! pro hráče?
Pokud to hráč ještě neví, tak jen naťuknu. Jsou to tzv. multimediální instrukční sady, které dokáží velice rychle zpracovávat datové toky. Ono zpracování je skutečně o hodně rychlejší, než kdyby to počítalo běžné jádro procesoru. Takovým datovým tokem je zvuk nebo obraz, o který jde v případě her především. Je sice pravdou, že detailní výpočty provádí videoakcelerátor, ale základní předpočítání scény provádí stále ještě procesor.

Jaký má Palomino výkon v porovnání s Thunderbirdem?
Dalo by se říct jedním slovem VYŠŠÍ a jít domů. Ne, takhle by to tedy nešlo. Nyní následuje výkonové porovnání těchto dvou jader procesorů snad ve všech testech, ve kterých to jen jde. Zdrojem informací je přímo firma AMD, takže jim lze věřit. Grafy jsou dílem AMD, která si přesná čísla nechala pro sebe, takže jsou převzaty beze změny. Proto jsou pochopitelně v takové formě, aby bylo na první pohled patrné, o kolik moc jsou procesory Athlon 4 výkonnější. Ve skutečnosti to jsou jen procenta, ale i tak to stojí za to.

Proč se vlastně bavíme o tomhle procesoru, když je stejně pro notebooky?
Mám k tomu hned dva dobré důvody. Tím prvním je fakt, že notebooky definitivně přestávají být čímsi pro hry nevhodným (od TFT displeje přes výkonný procesor až po videoakcelerátor vhodný pro hry). První vlaštovkou je notebook od Toshiby, který právě tuto sbírku má. Druhým důvodem je fakt, že současný mobilní Athlon 4 s taktem do 1 GHz je slabší verzí tzv. stolního Palomina s taktem 1,4 GHz a více. Právě ten si potom budeme kupovat do počítačů a může být, že i po dvou. Tedy ne, že bychom na jednom hráli a pracovali a na druhý se dívali na poličku, ale pro dvouprocesorové Athlonové pracování nebo hraní.

A nakonec - proč bychom se nebavili, když nám AMD procesor dá? ;-)

Mobilní AMD Athlon 4

Mobilní AMD Athlon 4

Mobilní AMD Athlon 4

Mobilní AMD Athlon 4

Mobilní AMD Athlon 4

Mobilní AMD Athlon 4

Váš názor Další článek: Přetaktování od A do Z XIII – Benchmarky, část 1

Témata článku: , , , , , , ,