Monster Hunter World: Iceborne - bestie, ze kterých mrazí | Recenze

Po odhalení záhady, proč se draci vydávají do Nového světa, přichází další dobrodružství plné nových monster. Co nás čeká v mrazivých krajinách Icebornu?

Co baví

  • Design monster
  • Množství obsahu
  • Nové vybavení
  • Propracovanější souboje

Co vadí

  • Zdlouhavý grind
9/10
Hodnocení

Původní Monster Hunter World vyšel na začátku roku 2018, ale vývojáři z Capcomu ho podporují i nadále. Dříve to byly jen menší eventy a crossovery například se Zaklínačem. Tentokrát přichází opravdu velké rozšíření s podtitulem Iceborne. Hráči na PC si sice budou muset počkat až na začátek příštího roku, ale na konzolích se už můžete pustit do hraní. Nové zbraně, nová brnění a hlavně nová monstra, která už si na vás brousí zuby.  

Iceborne začíná docela nevinně. Vydáte se hledat důvod, proč Legiany létají mimo své teritorium a kam mají vlastně namířeno. Všechno to vyústí v objevení zcela nové krajiny, která zatím zdejším výpravám zůstávala neodhalena. Je celá obalena sněhem a kdo jiný, než vy by se měl vydat na její průzkum.  

Monster Hunter World_ Iceborne_20191007131724.jpg
Nová základna, Seliana, patří mezi ty nejhezčí v celé sérii

Hned jak vkročíte do nové oblasti jsou cítit změny oproti původní hře. Vaše společnice vás upozorní na to, že je tady neskutečná zima a vaše stamina z toho nemá zrovna radost. Naštěstí ve zdejších krajích roste spousta rostlin, ze kterých lze vytvořit teplý nápoj a horké prameny, na které občas narazíte, také přijdou vhod. Ani to ale nestačí, je třeba nějaké to teplé oblečení. Skrz to se vám představí nový systém vrstev brnění. Můžete si dát na sebe navíc ještě jednu zbroj, která ale ovlivňuje pouze vzhled. Statistiky stále zůstávají stejné podle toho, jaké hlavní brnění si zvolíte. Je sice dobré, že máte tu možnost, ale ve finále jsem ji ani moc nevyužil, protože nové zbroje samy o sobě vypadají parádně. Pokud vám mimo statistiky záleží i na vzhledu, jistě vás výběr brnění potěší. 

K zimě samozřejmě patří i sníh, a ten má na pohyb vaší postavy také značný vliv. Jak vlezete do prachové pokrývky, nemůžete se pohybovat moc rychle a v těch větších závějích se ani pořádně nerozběhnete. Musíte se tedy lépe naučit pracovat se staminou. Na lovech ve zdejší krajině není nic neobvyklého, že vám potvora zasadí smrtelnou ránu jen proto, že vám zkrátka došel dech.  

Nová monstra, nový svět

Přistání na neprobádaném území vyšlo na výbornou, takže je na řadě hledání vhodného místa pro vybudování základny. To vám ale trochu zkomplikuje setkání s prvním monstrem a hned je znát, že to bude tuhý boj. Pokud jste si mysleli, že s tím nejlepším vybavením z původní hry budete moci projít i Iceborne, tak rychle poznáte, že to rozhodně není ten případ. Už zbraně a brnění ze základních monster nové lokace přesahují vlastnosti těch z Xeno’Jiivy, finálního bosse původní hry.  

Monster Hunter World_ Iceborne_20191007141713.jpgMonster Hunter World_ Iceborne_20191003153325.jpg9715de35-e004-4d7a-9343-409ba35d48f2
Variace již známých monster dokáží překvapit

Hru jsme testovali v plných grafických možnostech na PlayStationu 4 Pro s monitorem Philips Momentum (4K, HDR)

e6602e1c-e5c5-4abc-adf1-eabdec2f78fc

Abyste se do nové lokace nedostali náhodou dříve, než vývojáři zamýšleli, tak ji zpřístupnili až od Hunter ranku 16, který získáte po zabití finálního bosse v základní hře. Iceborne v sobě mimo jiné skrývá novou úroveň obtížnosti. Master rank questy najdete i v oblastech původní hry a zavede vás do nich opět i příběh. Mění se totiž klima a tam, kde jste se dříve setkávali s klasickými monstry, se začali objevovat nové druhy. Různé varianty jednoho monstra ale nejsou jen jednoduchou recyklací, aby to na oko vypadalo jako že Iceborne má víc obsahu.

Přesto, že tyto variace využívají stejný model, tak jejich vlastnosti a pohyby jsou dost rozdílné. Ne všechny se sice povedly, ale třeba takový korálový Pukei-Pukei příjemně překvapil. Jedovatý element vyměnil za vodní, což v kombinaci s jeho ocasem, který dokáže používat jako dělo, není žádná sranda. Mezi ty doslova otravnější patří  Viper Tobi-Kadachi, který se usídlil v nové oblasti Hoarfrost Reach. Oproti jeho původní variantě disponuje i jedem. Jedním z útoků navíc dává deadly poison, který je mnohem účinnější než klasický jed.  

 

"Celkově množství nových monster téměř dorovnává počet ze základní hry, což je slušná várka pro rozšíření."

 

Samozřejmě nechybí ani zcela nové druhy, které základní hra neobsahovala. Pokud jste ale hráli některé z předchozích dílů, tak bezesporu na nějaké staré známé narazíte. Celkově množství nových monster téměř dorovnává počet ze základní hry, což je slušná várka pro rozšíření. S několika novými druhy se setkáte už krátce po přistání v  Hoarfrost Reach a třeba takový Banbaro, což je kombinace obřího soba s dinosaurem, vypadá nádherně. A zbroje, které si z něj můžete vyrobit, jak by smet.  

Inovace v boji i inventáři

Po prvotních průzkumech se konečně zakončuje budování nové základny jménem  Seliana. Na pohled vypadá skvěle a vývojáři do ní přidali několik nových prvků, které základny původní hry neměly. Můžeme začít například úpravou vašeho pokoje. Máte možnost si přizpůsobit spoustu detailů, ale nejdřív musíte vybavení získat. Od toho jsou tady vedlejší úkoly, díky kterým si můžete pokojíček zařídit podle představ.  

Monster Hunter World_ Iceborne_20191003153328.jpg
Na střet s novými monstry nebudete muset čekat dlouho

Dále v Selianě najdete Lynian Observatory. Od ní se odvíjí další série úkolů, kdy si fotíte obrázky do alba. Vůbec se tím nemusíte zabývat, ale odměny za jejich splnění občas přijdou vhod. To samé by se dalo říct o Tech Chiefovi, který se stará o to, aby Seliana měla dostatek energie. Můžete mu s tím pomoci plněním questů nebo spalováních nepotřebných materiálů. K tomu patří i minihra doprovázena docela bizarní animací.  

Mnohem více času již tradičně strávíte na expedicích, questech a vyšetřování. I během boje můžete narazit na pár novinek. Některé druhy zbraní dostaly nová komba, zbraně a brnění mají nové unikátní vlastnosti, a to samé se týká i vybavení pro vašeho kočičího společníka. Je na vás, jaké vybavení si budete chtít vyrobit. Zároveň je to ale také trochu o štěstí, protože pokud vám nepadnou potřebné materiály, zkrátka se nemáte šanci ve výrobě posunout dál. Rozhodně tak neočekávejte, že by odpadl grind a farmení monster, které se série Monster Hunter drží už dlouhou dobu.  

 

"I když nebudete brát ohledy na nepovinné věci, samotná příběhová linka Icebornu vám zabere něco kolem 25 hodin."

 

Tím ještě s novým obsahem nekončí. Stejně jako v původní hře tady máte spoustu nepovinných questů, výzkumů a dalších aktivit, které můžete ignorovat, ale i tak se jim kvůli odměnám vyplatí věnovat pozornost. Obsahu je tady zkrátka dost, a i když nebudete brát ohledy na nepovinné věci, samotná příběhová linka Icebornu vám zabere něco kolem 25 hodin. Pokud ale chcete to nejlepší vybavení, ještě pár hodin budete muset v Novém světě strávit. Vývojáři alespoň trochu mysleli na to, že ne každý má tolik času na farmení potřebných monster, a tak přidali do endgame jednu velmi příjemnou funkci.  

Monster Hunter World_ Iceborne_20191003153016.jpgMonster Hunter World_ Iceborne_20191002122055.jpgMonster Hunter World_ Iceborne_20191001164211.jpg

Zpřístupní se vám nová oblast jménem The Guiding Lands, která je přímo udělaná pro farmení monster. Najdete v něm potvory ze všech regionů, ale aby se vám tam začaly objevovat, musíte mít jejich výzkum na dostatečné úrovni. Na vyšších levelech výzkumu si pak můžete požadované monstrum rovnou přivolat, což lov značně urychlí. Jeho skolení ale stále chvíli potrvá.  

Verdikt

Velké změny přímo v hratelnosti nečekejte. V tomto ohledu došlo nejspíš jen na opravování bugů a ladění dalších prvků. Když se to ale vezme, tak ani žádné změny nebyly potřeba. Monster Hunter Worlds to, co dělal, zvládal výborně už v základní hře, a i když nemá zrovna špičkovou grafiku, tak se jedná o unikátní titul, který na herním trhu nemá moc konkurenci. 

Váš názor Další článek: League of Legends slaví 10 let, Riot oznámil velké věci

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,