Monster Hunter World: pořádné lovecké RPG (recenze)

Kultovní Monster Hunter se vrací pravděpodobně v nejlepším dílu série.

Je slušná šance, že jste o sérii Monster Hunter nikdy neslyšeli. A pokud ano, nevěnovali jste ji takovou pozornost, kterou by si bezesporu zasloužila. Hardcore RPG, které sází na přípravu a věrohodné zpracování fantasy lovu, byla dlouhou dobu vyhrazena víceméně fajnšmekrům žánru, kteří si libují v číslech a hardcore hratelnosti. Po nějaké době se ale série dostává nejen na moderní konzole, ale na podzim i PC. A má před sebou nelehký úkol.

Dítko Capcomu se totiž musí nejen zavděčit zarytým fanouškům, kteří si libují v propracovaných RPG systémech a vyšší obtížnosti, ale také přivést k lovu fanoušky zcela nové, které neodradí prvoplánová kostrbatost. Vývojářům se to naštěstí podařilo vyvážit takřka dokonale a s trochou nadsázky tu máme jedno z nejlepších RPG svého druhu za poslední dlouhou dobu. Ale popořadě. 

Napříč světy

Hned zkraje musím novému Monster Hunterovi zatleskat z hlediska designu úrovní, protože tak pestrý a různorodý svět jsem dlouho neviděl. Hra nenabízí jednu velkou mapu, nýbrž menší, volně přístupné mapy, do kterých se postupně hrdina dostává na lov a za poznáním zdejšího světa. Ty jsou ale dostatečně rozlehlé a především plné detailů a živoucí flory a fauny, která nemá obdoby. Lovit budete napříč hustou džunglí, vyprahlými pustinami, tajemnými jeskyněmi i ve skalnatém prostředí, každé je ale unikátní svým vzhledem, atmosférou a monstry, jež tento svět obývají. 

Monster Hunter_ World_20180127175001.jpgMonster Hunter_ World_20180128173858.jpgMonster Hunter_ World_20180129085423.jpgMonster Hunter_ World_20180129094944.jpg
Tak pestrý svět jen tak někde nenajdete, a to jak z hlediska vzhledu, tak monster

Je opravdu těžké nežasnout, jak bohatý a živoucí svět se tvůrcům podařilo vykouzlit, který navíc nepostrádá taktiku a strategii. Hráč totiž nemusí vždy mít spadeno na svůj největší úlovek, nýbrž může postupně lovit menší potvůrky a sbírat zkušenosti pro lepší výzbroj, kterou budete pro skolení bossů opravdu potřebovat. Budete sbírat bylinky, stopovat tvory a hledat suroviny. Tím se dostáváme k podstatě titulu a vlastně i celé série - neuvěřitelné hloubce herních mechanismů s maniakálním smyslem pro detail.

Nepodceňujte přípravu

V případě, že jste milovníky her typu Dark Souls, Nioh či samozřejmě i předchozích dílů Monster Huntera, budete si lebedit. Hra na vás totiž vrhá omračující dávku všemožných dat a informací. Každá zbraň, každá zbroj a obyčejné prkénko má své statistiky, které se mění v závislosti na tom, jak vše zkombinujete a v jakém prostředí se předměty rozhodnete využívat. Vše má ještě k tomu ochranu, která se dělí na několik živlů (voda, oheň, led atd) a aby toho nebylo málo, sbírání surovin a předmětů vás přiblíží ke craftování a vylepšování svých zbraní a brnění. Je to splněný sen všech matematiků a analytiků, tím nejzajímavějším faktem ale je, že nic z toho vás doopravdy nezahltí. 

Monster Hunter_ World_20180127184448.jpgMonster Hunter_ World_20180127175026.jpgMonster Hunter_ World_20180127214122.jpgMonster Hunter_ World_20180128110055.jpg
K odhalení je toho ve hře tolik, až bude zrak přecházet

Hra nemá tutoriál v přímém smyslu tohoto slova, přesto vás dokáže během úvodních hodin naučit vše, co potřebujete vědět, a dělá to zcela nenuceně a plynule přímo během hraní. Vy si tak můžete užívat pestrého prostředí a divokého lovu počátečních příšerek a paralelně se učíte, jaká zbraň platí na které potvory, proč se vyplatí sledovat ochranné statistiky zbroje, jak se připravit před samotným lovem či jak hbitě a efektivně používat vystřelovací hák. To vše bez nucení, sáhodlouhých filmečků či hory informací, kterou na vás bude chrlit nějaká NPC postava. Vše se učíte za běhu.

To je ostatně skvělý způsob, jak neodradit nováčky série a nechat je vydechnout dříve, než je povalíte na zem tunou všemožných statistik. Naopak hardcore pařani a fanoušci budou přesně vědět, co dělat a opět nebudou zdržováni zbytečným vysvětlováním. Vše je dokonale vyvážené.

Když se bije, tak se bije

Systém soubojů ve hře je špičkový. Nejen, že působí arkádově a nesmírně efektně, ale navíc vás neubíjí neustálou snahou o vylepšování vaší postavy a omezováním na určité třídy. K dispozici máte celou plejádu rozličných zbraní, každou se svým vlastními silnými i slabými stránkami, a je jen na vás, co si vyberete. Jak zabíjíte monstra, získáváte zkušenosti z boje a na oplátku si můžete vylepšit své zbraně a vybavení, což pro změnu pomůže v budoucnu vůči silnějším potvorám. Jste lepší v ostřelování na dálku? Klidně do toho jděte. Pokud rádi pižláte nožíkem nohy dinosaurů, hra vám to umožní. 

 

Jak zabíjíte monstra, získáváte zkušenosti z boje a na oplátku si můžete vylepšit své zbraně a vybavení

 

Občas se ale každému hráči může zdát, že je nějaké monstrum nesmrtelné. V těchto chvílích vezmete s povděkem online kooperaci, díky které se můžou do vašeho dobrodružství zapojit až tři další hráči a pomoci vám nepřítele skolit. Podobně jako v Dark Souls. Bohužel tady nastává prakticky jediný výraznější problém, který je dán systémem online spolupráce. 

Monster Hunter_ World_20180128205138.jpgMonster Hunter_ World_20180127174412.jpgMonster Hunter_ World_20180128175920.jpgMonster Hunter_ World_20180129120810.jpg
Na dobrodružství můžete vyrazit buď sami, nebo v úderném týmu

Každý lov je totiž vázán na toho, kdo quest zadal, a hráči musí vždy počkat, až začátek mise odklepnou ti další. Ti se ale můžou starat o sebe, jíst či si lebedit u ohně, takže se často pauza mezi lovem může šeredně protáhnout bez jakékoliv možnosti to urychlit. Komunikace je tu klíčová a pokud nehrajete s kamarády, kde se dá vše rychle domluvit, a preferujete vyrazit do neznámých online vod, obrňte se trpělivostí. Nebo zapněte sluchátka a dokopejte všechny do lesa. 

Výběr je naštěstí čistě na hráči. Titul se dá bez problémů zvládnout jako vlk samotář, nebo zajímavěji s kamarády. Hra vás nikdy do ničeho nenutí a především je skvěle vyvážená, takže nemáte nikdy pocit, že byste něco opravdu museli. 

Hezké pokoukání napříč platformami

O grafických krásách hry jsem se zmínil už dříve. Svět je nádherný, monstra variabilní a nápaditá, stejně jako souboje s nimi. Potěší editor postavy i vašeho kočičího pomocníka, stejně jako velmi různorodé druhy zbraní a oblečení, kde vše má své místo i ze statistického pohledu. 

Monster Hunter_ World_20180128140802.jpgMonster Hunter_ World_20180128141142.jpgMonster Hunter_ World_20180128173708.jpgMonster Hunter_ World_20180128173819.jpg
Je jedno, na jaké platformě hrajete. Titul je graficky vypiplán

Co potěší ještě více, jsou dodatečná grafická nastavení na konzolích PS4 Pro a Xbox One X, kde může hráč dát prioritu grafice, rychlosti snímků či rozlišení. V zásadě si můžete vybrat mezi krásnějším a pestřejším herním světem na úkor svižnosti, stabilním výkonem nebo nejhezčí grafické stránce, kterou může vaše konzole unést. Vše je na hráči, možnosti nastavení navíc ale rozhodně potěší. 

 

Co potěší ještě více, jsou dodatečná grafická nastavení na konzolích PS4 Pro a Xbox One X

 

Monster Hunter World je neuvěřitelně vypiplaným RPGčkem, které jde vstříc jak dlouhodobým fandům série, tak úplným nováčkům. Především ale na první pohled nemá žádné hluché místo a pokud se vyžíváte v podobných hardcore rubačkách, budete v sedmém nebi. Úroveň detailů a hloubka hratelnosti totiž bude hledat konkurenci jen stěží. Pokud se chcete především bavit a užít si při tom turistického výletu do nádherných mimozemských světů, jste tu správně. 

Hodnocení: 4.5 / 5

Klady:

  • Nádherné a detailní prostředí
  • Nezvykle propracované RPG prvky
  • Zábavná a svižná hratelnost
  • Každé monstrum je unikátní

Zápory:

  • Online prvky občas haprují
  • Ovládání není nejjednodušší

 

Diskuze (7) Další článek: GDS 2017: Rozhovor s Jakubem Pilařem o Subsequented

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,