Mortal Kombat 11: vše, co potřebujete vědět

Nový díl série Mortal Kombat, který byl představen na posledních The Game Awards, byl ještě donedávna zahalen v mlze. Po plnohodnotném odhalení ale už víme dostatek informací na to, abychom se na jedenáctku řádně těšili.

I když se to na první pohled nemusí zdát, tak bojovým hrám se v poslední době docela daří. V tomto odvětví momentálně získává jeden úspěch za druhým především značka Super Smash Bros. Ultimate a špatně na tom nebyl ani nový SoulCalibur. K tomu se ještě za pár měsíců přidá další Dead or Alive a hned v závěsu je Mortal Kombat 11.  

U většiny nově oznámených her to bývá tak, že vydání je ještě dlouho v nedohlednu. Nový Mortal Kombat je tady už ale za pár měsíců, konkrétně 24. dubna. Spekuluje se však o tom, že verze pro Nintendo Switch bude o chvíli odložena. Ano, čtete dobře. Tak brutální hra jako je Mortal Kombat vyjde na konzoli od Nintenda. Ostatně, ani se není čemu divit. Není to poprvé. Jako poslední se na na této "family friendly" platformě objevil Mortal Kombat Armageddon z roku 2006.  

sc5r97.pngsc5r96.pngsc5r9a.pngsc5r9b.png
O brutalitu nebude nouze, 11 má být nejbrutálnějším dílem vůbec.

Než se vrhneme na obsah, tak se nejdřív musíme pozastavit u technologie. Na rozdíl od předchozího dílu běží Mortal Kombat 11 na Unreal Enginu 4, což vývojářům umožňuje využívat modernější technologie a je to zatraceně dobře vidět. Mimo jiné to zahrnuje vylepšené X-Ray útoky, při kterých vidíte, jak se postavám lámou jednotlivé kosti. Postavy jsou samozřejmě propracované do detailu, stejně jako arény. Na Switchi to ale bude trochu horší. Sice jsme neviděli přímo záběry ze hry, ale na některé technologie v tomhle případě zkrátka nedojde, což je pochopitelné.

 

Jednou z nejpropíranějších věcí ohledně Mortal Kombatu 11 je nabídka hratelných postav. Stále totiž známe jen zlomek kompletní sestavy.

 

V souvislosti s novým Mortal Kombatem také došlo na debatě ohledně podpory cross-play, tedy společném hraní napříč všemi platformami. Vývojáři říkají, že při vydání ho hra obsahovat nebude, ale rozhodně je to něco, čemu se ještě v letošním roce budou věnovat. Spekulace hovoří o tom, že se tvůrci chystají využít nástroje pro cross-play od Epic Games, které mají vycházet průběžně do konce roku.  

Jednou z nejpropíranějších věcí ohledně Mortal Kombatu 11 je nabídka hratelných postav. Stále totiž známe jen zlomek kompletní sestavy. Samozřejmě nesmí chybět ikoničtí rivalové Sub-Zero a Scorpion a jednu z hlavních rolí v příběhu si pro sebe uzme Raiden, ochránce Země a bůh hromů a blesků. Dále pak ještě víme, že se na scéně objeví Sonya Blade a vrátí se také oblíbená Skarlet. Hráči také mají radost z přítomnosti Baraky, který sice v minulém díle byl, ale nemohli jste za něj hrát. V jednom z gameplay videí nám vývojáři předvedli, čeho všeho bude schopný.  

Ještě před oficiálním oznámením nového dílu řekl jeden z dabérů, že ho mrzí absence postav, kterým v minulosti propůjčoval hlas. Konkrétně šlo o Reptile a Kung Laa. Nakonec se ale ukázalo, že tato informace není pravdivá. Už je potvrzené, že Reptile se v Mortal Kombatu 11 ukáže a Kung Laa můžete vidět v jednom z gameplay trailerů. Vývojáři samozřejmě nezapomněli ani na nové tváře. Jedním z úhlavních nepřátel bude Geras, který umí manipulovat s časem.

Na pozadí toho všeho stojí Kronika, která má podobné schopnosti jako Geras, ale ta nejspíš na bojišti moc figurovat nebude. Pokud chcete do soupisky přidat starého známého Shao Kahna, který je v sérii už od jejich počátků, tak si budete muset hru předobjednat a rovnou můžete počítat s tím, že další postavy do hry přibudou formou DLC, jak je to u studia Netherrealm zvykem. O počet bijců se tedy bát nemusíte.

Nový Mortal Kombat kromě klasického příběhu nabídne také Adventure mód, o kterém jsme toho zatím moc neslyšeli. Vývojáři ho připodobňují ke staršímu dílu s podtitulem Shaolin Monks, který nebyl úplně tradiční, kdy spíš než o čistokrevnou bojovku šlo o akční adventuru. Jsme velmi zvědaví, jak tato část hry bude nakonec zpracovaná.  

U této série je ale přeci jenom nejdůležitější to, aby se z ní nevytratilo násilí, díky kterému si získala takovou popularitu a v minulosti vyvolávalo plno kontroverze. Jak sami můžete vidět v záběrech ze hry, vývojáři z NetherRealm v tomto ohledu rozhodně nehodlají ubírat. Sekají se hlavy, trhají srdce a krev stříká po celé scéně. Samozřejmě nesmí chybět ani ikonické fatality, kdy na konci zápasu poraženého protivníka jak se patří zmasakrujete. Díky špičkové grafice je pak všechno ještě o chlup reálnější a děsivější. 

Jako velkou novinku vývojáři prezentují upravitelnost postav, kterou si Mortal Kombat částečně vypůjčuje ze druhého dílu bojovky Injustice. Už od začátku hry budete mít předpřipravených několik různých obleků. U Scorpiona si například můžete vybrat mezi jeho původním a novým vzhledem. Zároveň také máte možnost vytvořit si vlastní varianty. Upravitelných prvků by mělo být dost na to, abyste si každého bojovníka přepracovali podle svého gusta. V rámci hratelnosti se toho ale zase tolik nemění, upraveno bylo jen pár ukazatelů a dalších prvků, veteráni série se ale budou ihned cítit jako doma.

 

Jako velkou novinku vývojáři prezentují upravitelnost postav. Už od začátku hry budete mít předpřipravených několik různých obleků.

 

Z hlediska obsahu toho bude opět hafo, kromě tradičních soubojů, příběhu a samozřejmě propracovaného multiplayeru se můžete těšit také na oblíbené Věže, v tomto případě částečně kombinované s vyvíjejícím se vesmírem Multiverse z Injustice 2. Každý den tedy narazíte na nové výzvy, alternativy bojů a další bonusy, takže se nebudete nudit ani v singleplayeru mimo příběh. 

Jistě také není od věci zmínit sběratelskou edici, která byla představena společně se hrou a je dostupná i v tuzemských obchodech. Tohle si praví fanoušci rozhodně nesmí nechat ujít. Mimo jiné obsahuje také bystu se Scorpionovou maskou v životní velikosti. Sice je docela drahá, ale vypadá zatraceně dobře.  

Mortal-Kombat-11-1.jpg

Mortal Kombat 11 vychází už 23. dubna letošního roku pro PC, PS4, Xbox One a později na Nintendo Switch. A my už se nemůžeme dočkat. 

Váš názor Další článek: God Eater 3 v novém traileru láká na akční souboje a dynamické zbraně

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,