Murdered: Soul Suspect – detektivní duchařina (recenze)

Dnešní herní průmysl je přesycený pokračováními a hrami, které jakoby vznikaly přes kopírák. Murdered: Soul Suspect je jednou z mála her, která v tomto období přichází s něčím neotřelým. My jsme hru okusili a v následujících řádcích vám sdělíme, jak se nový titul ze stáje Square Enix hraje.

Za hrou stojí vývojářské studio Airtight Games, které má na svědomí tituly jako Dark Void či Quantum Conundrum. Obě hry se snažily oživit strnulý herní průmysl neotřelým herním nápadem, o což se snaží i Murdered: Soul Suspect, který je vlastně detektivkou viděnou z pohledu třetí osoby, ve které budete vyšetřovat, odhalovat vlastního vraha a pozorně číst veškeré indicie, jež vedou k úspěšnému konci.

Místo činu

Příběh hry se odehrává ve městě Salem a točí se kolem postavy policejního detektiva s pohnutou minulostí Ronana O´Connora. Ve městě řádí sériový vrah a detektiv už je jen kousíček od jeho dopadení, něco se však zvrtne a O´Connor umírá. Ano, čtete správně. Zatímco smrt hlavního hrdiny očekáváme v klasickém příběhu na konci, v Murdered smrtí všechno začíná.

1393430884-murdered-online-preview-8.jpg 1393430886-murdered-online-preview-7.jpg 1393430886-murdered-online-preview-9.jpg

O´Connor totiž po své smrti vystoupí ze svého neživého těla a jako duše, která tu má nevyřízené účty, reálný svět neopouští, nýbrž se dostává do jakéhosi meziprostoru duchů a přízraků, v němž je jeho cílem jednak odkrýt sériového vraha a očistit tak město Salem, druhak zjistit, co představuje nedořešenost jeho osudu na tomto světě. Příběh jako takový je jednou z dominant hry a ačkoliv neobsahuje příliš výrazných postav (včetně té hlavní), je dobře napsaný a dokáže vtáhnout.

 

Celé vyšetřování je pěkně naaranžováno a pěkně plyne, ale z hlediska herního nepředstavuje nic zajímavého

 

Co obnáší hledání sériového vraha a řešení neuzavřených otázek? Jelikož jste v kůži policejního detektiva, půjde především o vyšetřování a pátrání. To spočívá v tom, že budete putovat nejrůznějšími zákoutími města Salem a hledat stopy tak, abyste se mohli posunout dál a pokračovat v pátrání. Celé vyšetřování je pěkně naaranžováno a pěkně plyne, ale z hlediska herního nepředstavuje nic zajímavého, protože probíhá stylem hledání vyznačených předmětů na scéně. Mimo to budete ovlivňovat myšlenky vyšetřujících policistů, spojovat si útržky z vlastní paměti a dávat dohromady indicie, které získáte na místě činu.

1393430878-murdered-online-preview-2.jpg

V základu jde ale vlastně jen o ohledání daných lokací. Když si prohlédnete všechny indicie, vyskočí otázka týkající se místa činu, kterou zodpovíte a postupujete na další místo, kde se to samé děje znova. Pokud neodpovíte správně, nic se neděje, nedojde k žádnému uvedení na zcestí, a v hraní můžete pokračovat směle dál, dokud netrefíte správnou odpověď. Součástí vyšetřování je i čtení myšlenek kolemjdoucích a policistů, které ale na vyšetřování nemá žádný vliv. Hráč se tak ocitá v nepříjemném pasivním postavení, kdy vlastně spíš jen pozoruje, než ovlivňuje dění na obrazovce.

1393430861-murdered-online-preview-5.jpg 1393430868-murdered-online-preview-3.jpg 1393430870-murdered-online-preview-6.jpg

Vyšetřovací pasáže zpestřují adventurní prvky, v nichž budete využívat nejrůznějších schopností a možností nadpřirozeného světa. Příkladem budiž užívání teleportace k přemístění mezi překážkami, různé mise, kde je nutné projít bez spatření dalšími duchy nebo vtělování se do nejrůznějších bytostí, včetně zvířat, a plnění úkolů za ně. Problém je, že i tyto úkoly se začnou brzy opakovat. Celý svět je rozdělen na interaktivní a neinteraktivní – ten interaktivní představuje svět duchů, který můžete měnit a interagovat s ním, zatímco tím reálným jen procházíte.

 

Souboje spočívají v tom, že v nadpřirozenu se setkáváte i se zlými duchy, kteří na vás budou útočit a cílem je je likvidovat

 

Dalším herním prvkem jsou jakési mini souboje, které představují výplň mezi jednotlivými místy vyšetřování. Souboje spočívají v tom, že v nadpřirozenu se setkáváte i se zlými duchy, kteří na vás budou útočit a cílem je je likvidovat. Pakliže jste alespoň v této oblasti očekávali akci, nepotěšíme vás, protože ani tady Murdered není akční – zneškodnění zlých duchů probíhá prostřednictvím skrývání se na vyznačených místech, správného časování a mačkání kombinací tlačítek. Zkrátka něco, co opravdu nemusíme.

Duch, kam se podíváš

Z předchozích řádků vyplývá, že Murdered: Soul Suspect ztrácí především v hratelnosti. A to je docela problém, protože když hra není zábavná, jednotlivé pasáže se neustále opakují a jsou jen jakousi vatou k příběhu, je něco zásadního špatně. Celé to tkví v tom, že v Murdered: Soul Suspect vlastně ani moc nehrajete, jen objevujete a zjišťujete okolnosti případu. Naprostým protikladem špatné hratelnosti je atmosféra, která je jednoduše skvělá.

1393430872-murdered-online-preview-1.jpg

Počínaje smrtí začíná krásný duchařský příběh o hledání smyslu bytí a existence. Svět Salemu navíc představuje naprosto ideální kulisu, protože tu naleznete šedivá a hluchá místa jako stvořená pro temné dumání, hřbitovy, opuštěné domy, ale i další zákoutí (lesy, restaurace, teplé domovy mrtvých lidí) nevyzpytatelného města. Ve finále na vás čeká směsice, která vás vtáhne a nebude chtít pustit, protože tak dokonale sedí k pochmurnému příběhu.

 

V Salemu se setkáte i s duchy, kteří žijí své vlastní životy v rámci světa na hranici živého a mrtvého a řeší své vlastní problémy

 

S tím souvisí i naprosto kouzelná setkání s duchy města Salemu. Krátce jsme se zmínili, že jedním z hratelnostních prvků je boj se zlými duchy, ale vedle těch zlých se v Salemu setkáte i s duchy, kteří žijí své vlastní životy v rámci světa na hranici živého a mrtvého a řeší své vlastní problémy, s jejichž řešením jim můžete pomoci. Tyto setkání představují nejatmosféričtější část hry, protože se dozvídáte od každého něco a mozaika neskutečných příběhů a osudů vytváří magicky působící celek.

Murdered-Soul-Suspect_2013_08-21-13_003.jpg Murdered-Soul-Suspect_2013_08-21-13_004.jpg Murdered-Soul-Suspect_2013_08-21-13_005.jpg

Dalším prostředkem k osvěžení hraní jsou vzpomínky a předměty umístěné v herním světě. Ty můžete sbírat a stejně tak jako rozhovory a čtení myšlenek duchů vám poodkryjí další místa pestrého světa. Zásadním problémem hry je po čase přicházející stereotyp – vyšetřování totiž může být zábavné napoprvé, opakující se herní principy ale začnou po chvíli nudit. Postupně nezůstává kromě výborného příběhu a krásné atmosféry nic, co by vás mohlo táhnout kupředu.

Atmosférické město

Murdered: Soul Suspect z hlediska technického hraje především na dokonale fungující atmosféru, na níž nelze moc vytýkat. Těšit se můžete na krásnou paletu barev, mlhavý opar a výrazné světelné efekty, které dávají hře správný šmrncovní noir feeling. Recenzovali jsme verzi pro Xbox 360 a o té nemůžeme říct z hlediska vzhledu jediné negativum – hra totiž na to, že běží na několik let starém hardwaru, vypadá opravdu výborně, disponuje pěknými modely a především skvělou hrou světla a stínu. Jediným nedostatkem jsou poklesy frameratu.

Murdered-Soul-Suspect_2013_08-21-13_002.jpg

Ačkoliv po většinu herní doby, která čítá nějakých 7-8 hodin, Murdered běží stabilně, sem tam k propadům snímků dochází a stejně jako v každé jiné hře jde o něco, co znepříjemňuje hraní. Stejně nepříjemné je i sekání při každém nahrávání nové lokace. Murdered: Soul Suspect se ale na druhé straně může pochlubit povedenými cut-scénami, více než slušným dabingem a nádhernou hudbou, která dotváří onu skvěle fungující atmosféru.

Dostupné pro: PC, X360, PS3, PS4, Xbox One
Žánr: Adventury, Logické | detektivní adventura
Výrobce: Airtight Games
Začátek prodeje: 6. června 2014
  • Hutná atmosféra
  • Zajímavý příběh
  • Rychlý stereotyp
  • Lineární
  • Absence akce
  • Hratelnost

Murdered: Soul Suspect není špatná, nýbrž nudná hra. Ačkoliv námět jako takový působí na první pohled opravdu lákavě, tvůrcům se nepodařilo pěkný příběh a krásnou atmosféru naplnit smysluplným herním obsahem, protože ten hned zpočátku inklinuje ke stereotypu. A to je rozhodně škoda, protože potenciál titul rozhodně měl.

Diskuze (1) Další článek: Nový trailer na GRID Autosport přibližuje závody v ulicích

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,