PC | RPG | Retro

Muzeum: Albion - hvězdný klenot mezi nejlepšími RPG

Mezi desítkami milionů polygonů se dnes ztrácí hratelnost, tvrdí mnozí a nemá cenu jim to vyvracet. Ať už ale dáte na hyperrealistickou grafiku jakkoli moc nebo málo, na tom nejdůležitějším se shodneme - tím je hratelnost. Pojďte si zavzpomínat na RPG, které tento aspekt dotáhlo k dokonalosti.

Platforma: PC
Typ hry: RPG
Výrobce: Blue Byte Software
Rok vydání: 1996
Kde sehnat: www.the-underdogs.info

Škrábat recenze do herního časopisu je snem spousty hráčů, jež ohromila vidina četných výhod. Ať již v podobě možnosti osahat si nové herní pecky dříve než zbytek hráčské obce nebo v podobě zástupu krásných fanynek, jež se vám na ulicích vrhají do náručí a žadoní o autogram na intimní část těla (třeba levý loketní důlek). S fanynkami možná přeháním. Zatím! Herní novinařina však má také svou temnou stránku v podobě nedostatku času k hraní opravdových hitů. Příkladem budiž to, že jsem do světa Tamriel ze hry Oblivion pořádně ponořil až teprve nedávno. Okamžitě mě začal fascinovat rozlehlý svět plný detailů a vnitřní logiky, ale po pár chvílích se potajmu připlížila tetička Nostalgie a s plným rozběhem mě nakopla do zubů tak, až mi vyhrkly slzy.

  

Vzpomněl jsem si totiž na zapomenutý a často podceňovaný RPG klenot – Albion. Kousek z dílny západních sousedů přinesl bezprecedentně nejlépe a nejživěji zpracovaný svět, v němž se dokázal vyhnout tradičním klišé běžných fantasy a jako bonus zabrousil do sci-fi škatulky. Hru totiž začínáte na palubě obří těžařské vesmírné lodi, mířící vstříc planetě doslova přecpané nerostnými surovinami. Coby průzkumný pilot Tom Driscolle máte za úkol ještě před samotným přistáním lodi dopravit na planetu xenobiologa, který má zabránit, aby kvůli těžbě nebyla stejně jako v minulosti zničena planeta obývaná inteligentní rasou.

Z rutinního letu na zdánlivě opuštěnou písečnou planetu se však vyklube největší dobrodružství Tomova života. Dochází k havárii, po které se hlavní hrdina i s kolegou dostává do péče podivné kočkoidní, ale přátelské rasy Iskai. Po měsíční rekonvalescenci, během které se naučí i místní jazyk, vyrážejí hlavní hrdinové najít svoji mateřskou loď.

  

5 důvodů, proč se i dnes pustit do hraní Albionu

- Neskutečně obrovský a živý svět plný originálních ras, jako jsou Iskai žijící v jednotě s přírodou, či Keltové, jež se sem přenesli díky magickému portálu ze Země

- Strhující příběh, beroucí si prvky ze žánrů sci-fi a fantasy, plný překvapujících zvratů a prostý většiny klišé

- Živoucí skupina, postupem času se k vám připojují různí hrdinové s vlastní osobností a historií,  mají svůj názor a nebojí se opustit hlavního hrdinu, pokud k tomu mají důvod

- Celá řada nápaditých dungeonů, které nejsou pouhým derivátem jednoho, ale neustále přinášejí nové prvky

- Neuvěřitelně dlouhá hrací doba oscilující na hranici 200 hodin, navíc i při dalším hraní lze narazit na spoustu věcí, jež vám napoprvé unikly

Už během prvotního seznamování s hrou na palubě vesmírné lodi Toronto odhalíte až maniakální důraz na detail, kterým je Albion protkán. Kajuty posádky jsou vybaveny do posledního kusu nábytku, do kapes si můžete nacpat příbory, kartáčky na zuby, mýdlo… desítky kusů harampádí, které v praxi nevyužijete. Ještě lépe vypadá samotný svět Albionu, rozdělený na několik světadílů a obývaný roztodivnými rasami. Každá má svůj unikátní styl života, hierarchii atd. Kupříkladu Iskai bydlí ve městech, která si nestaví, ale pěstují z rostlin. Fascinující je, nakolik se tvůrcům vše jmenované podařilo podmaňujícím, ale zcela logickým způsobem zakomponovat do jednoho celku.

Na každém rohu na vás v Albionu dýchne neskutečná uvěřitelnost okolního světa i dění. Členové vaší skupiny neustále komentují nové události, odchází a přichází, nenávidí se nebo naopak milují. Stejně živí jsou všichni obyvatelé světa. S kdejakým floutkem můžete zapříst rozhovor a strávit dlouhou půlhodinu rozebíráním všeho, co ani nemusí souviset s vaším dobrodružstvím. V takové hře vás pak nemůže překvapit fungující ekonomický systém, nutnost odpočinku a jídla, ubíhající čas apod.

 

Ale Albion není jen svět, ale hlavně hardcore RPG takříkajíc jako řemen. Boje probíhají na tahy a přes svá jednoduchá pravidla vyžadují velkou dávku taktiky. Samostatnou kapitolu tvoří podzemní kobky plné skrytých vypínačů, pohyblivých plošinek a spousty hádanek i drsných potvor. Jedinečnou se hra stala také díky využívání hned několika grafických zobrazení střídajících 2D a 3D. Rozhodně pak nesmím zapomenout ani na… Raději už končím. Nejlépe uděláte, když zapátráte v archivech a Albion uvítáte také u sebe doma: jedině tak se seznámíte s naleštěností tohoto herního klenotu.

Diskuze (18) Další článek: Preview: Warhammer Online – Soudný den se blíží

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,