PC | Akce | RPG | Téma | Retro

Muzeum: Fallout – válka se nikdy nemění, hry ano

Jak se rodí legenda, jak umírá a kterak znovu vstává z kontaminovaného popela? Fenomén Fallout nebyl stvořen záměrně, jednoduše se vyskytl.

Týden s Falloutem 

Pondělí 10. 11.První část recenze
Úterý 11. 11.Druhá část recenze
Středa 12. 11.Muzeum: Fallout
Čtvrtek 13. 11.Top 10 katastrofických her
Pátek 14. 11.Technická zpráva
Sobota 15. 11.Nová hra ze starého světa

Náhoda je všudypřítomnou konstantou ve vesmíru. Lze léta vrtat do země a nenarazit ani na snítko zlata nebo pohřbenou mimozemskou loď, ale stačí aby jeden šťastlivec kopl rýčem ve správný čas na správném místě a vytryskne gejzír ropy. Ve druhé polovině devadesátých let minulého století se šťastnými kopáči stala parta zaměstnanců tehdy ještě velkého herního vydavatele Interplay, která vystupovala pod vlajkou týmu Black Isle Studios. Jejich prvotina Fallout odpovídala definici náhody dokonale.

falloutmuzeum00.jpgfalloutmuzeum01.gif

Původně byla hra pouhým experimentem, jenž měl přenést na počítače systém stolních her GURPS (Generic Universe Role Playing System). Vývoj událostí a kreativita vývojářů však vedla ke vzniku jedné z nejuznávanějších počítačových RPG všech dob, která na jednu stranu funguje jako měřítko zábavnosti a svobody v současných hrách, a zároveň představuje ojedinělou výspu postapokalyptického stylu svým dodnes bezkonkurenčním katastrofickým zasazením.

Experiment

Biologickým otcem série Fallout je programátor a herní návrhář Tim Cain, jenž stál u prvního impulzu ke zrodu hry. Její srdce začalo bít, když do Intelplay přišla nabídka společnosti Steve Jackson Games, majitele licence GURPS, s požadavkem o převedení celých pravidel do počítačové podoby. Jedná se o vyvážený a obsáhlý balík pravidel, na jehož kostře lze vystavět takřka jakékoliv dobrodružství. Toho také stolní RPG naplno využívala. Na základě GURPS vznikly desítky her na hrdiny, ať již dětské pohádky s rytíři, vysoká fantasy s elfy nebo vesmírné opery pracující s roboty a zubatými mimozemšťany.

Na základě GURPS vznikly desítky her na hrdiny, ať již dětské pohádky s rytíři nebo Fallout

Tim Cain začal pozvolna přenášet do počítače všechna pravidla GURPS. V první fázi se zrodil soubojový systém v podobě, jak jej známe ze série Fallout dodnes. Při vývoji autoři narazili na několik zásadních poznatků, mezi nimiž byl na vrchní příčce ten o taktickém rozhodování – hráč má mít stejně jako ve stolních RPG možnost důkladně si svůj postup promyslet. Jak říká další osobnost týmu, Feargus Urquhart, jedinou možností, jak toho dosáhnout, představuje zavedení tahového režimu.

 falloutmuzeum02.giffalloutmuzeum03.gif

Tuto prvotní myšlenku lze sledovat i dále v historii autorů. Taktická pauza se vrátila v titulech jako Baldur’s Gate, Knights of the Old Republic a je berličkou hratelnosti i v připravovaném RPG Dragon Age. Black Isle ale zároveň pracovali na obrovském světě, který hráči dovolí kdykoliv odběhnout od hlavního příběhu a dělat, co se mu zlíbí. Proto se po skončení tahových soubojů herní vesmír přepíná do reálného času a nastává svižné, postnukleární dobrodružství.

Ozařujeme

Fallout byl pro Interplay druhořadým projektem. Jednak proto, že představoval pouhý experiment, jak splnit smlouvu se Steve Jackson Games, ale rovněž z důvodu získání lukrativní licence Advanced Dungeons & Dragons v průběhu vývoje. Ta okamžitě získala prioritu a nebýt jí, hráči by se nedočkali RPG jako Baldur’s Gate nebo Neverwinter Nights. Levoboček Fallout tak nebyl hlídán a autoři si s ním mohli dělat takřka vše.

O čem to celé je?

Příběh celé série se odvíjí od jaderné války, která propukla mezi USA a Čínou na základě sporů o ložiska ropy. Ačkoliv válka probíhala již předtím v Evropě, kde se státy přetahovaly o ropné vrty na Blízkém východě, v roli iniciátorů globálního konfliktu stály právě Spojené státy, jež násilně obsadily kanadská rašeliniště, a Čína, která zaútočila na Aljašku. Dnes se již neví, kdo z nich stiskl jako první velký červený knoflík ovládající sila s nukleárními hlavicemi. Důležité je přežít, a to dá v pustině plné supermutantů, ozářených ghoulů, zmutovaných zvířat a samozvaně vládnoucí Enklávy pořádně zabrat.

Co třeba zasadit jej do retrofuturistického světa plného rezavějících robotů, kýčovitých staveb a všudypřítomného rozkladu lidské společnosti? Návrháři tehdy byli fascinováni americkými sci-fi filmy, knihami a komixy z padesátých let, kdy nad světem po atomovkami vybombardovaném Japonsku visela hrozba nukleární zkázy, ale zároveň se lidstvo s pokrokem vědy upíralo k lepším zítřkům.

 Fallout byl pro Interplay druhořadým projektem

Black Isle Studios si nedělali hlavu a brali inspiraci takřka odevšad. Fallout v sobě spojil inteligentní roboty designově ovlivněné filmem Zakázaná planeta z roku 1956 (velké, nemotorné plechové krabice se supermozkem), automobily nejezdily na benzín, ale na radioaktivní články a celé herní prostředí se nukleární válkou proměnilo v kulisy vypůjčené z Šíleného Maxe. Architektura ve Fallout nese označení Raygun Gothic, jež byla i ve skutečnosti spojena s nastupující vládou atomové energie a dobývání vesmíru.

 falloutmuzeum04.giffalloutmuzeum05.jpg

Mixuje v sobě akcí Bioshock propíraný styl art deco s několika jeho dalšími odnožemi a prvky, jakými jsou obrovské neónové poutače nebo ostré úhly, kam oko diváka dohlédne. Důležité ovšem je, že se Fallout odehrává na ploše skutečných Spojených států postižených válkou. Hráč byl turistou v troskách západního pobřeží USA, což v sobě skrývalo nebývalou sílu – objevování skutečných měst a situací, jaké by mohly po kataklizmatu skutečně nastat.

Vtípky k popukání, hlavy k utrhání

Nejcharakterističtějším prvkem prvních dvou dílů je humor, za jehož absenci byly následující odnože včetně třetího dílu kritizovány. Autoři se dokázali povznést nad všudypřítomnou zkázu a vesele vtipkovali, kudy designérská noha vykročila. Stříleli si z možnosti hráče stát se vrahem dětí, při soubojích trhali protivníkům hlavy, nevyhýbali se sexualitě a zakomponovali do hry desítky vtípků s odkazy na populární kulturu.

falloutmuzeum06.jpegfalloutmuzeum07.jpg

Opuštěné UFO s fotkou Elvise se stalo snad nejprofláknutějším skrytým prvkem v historii her, podobně jako stopa Godzilly ležící bez jakýchkoliv dalších vodítek v poušti. Nebo třeba mizející anglická policejní budka, která je ve skutečnosti odkazem na kultovní britský seriál Doctor Who (budka představuje časoprotorový koráb TARDIS a budkou je jednoduše proto, že za ni byla loď kdysi maskována, pak se zvrtlo něco v ovládání a hlavnímu hrdinovi se to už prostě nechtělo opravovat).

 Architektura ve Fallout nese označení Raygun Gothic

Dodnes zůstává otázkou, nakolik představuje Fallout duchovní pokračování RPG z roku 1988 Wasteland. Ačkoliv autoři spojitost popírají, odehrávalo se rovněž na území Spojených států po atomové válce se Sovětským svazem, projekt stejně jako Fallout zaštiťovala osoba Briana Farga, přičemž ve Fallout lze nalézt odkazy na původní NPC.

Zmutované dítě k adopci

Zásadním bodem ve vývoji prvního dílu byla prezentace takřka hotového produktu zástupcům Steve Jackson Games. Ačkoliv byli nadšeni ze soubojového systému a dobře převedených pravidel GURPS, vyděsila je brutalita hry na pozadí realistických poválečných kulis a také podoba dnes notoricky známé postavy infantilního Vault Boye. Kontrakt byl zrušen, naštěstí se ale společnost rozešla s vydavatelem Interplay vzájemnou dohodou, přičemž ve Fallout mohla zůstat většina elementů GURPS.

 falloutmuzeum08.jpgfalloutmuzeum09.jpg

Bylo je ale nutné doplnit, a tak byl za hektických šest měsíců před vydáním dán dohromady systém statistik SPECIAL (Strenght, Perception, Endurance, Charisma, Intelligence, Agility and Luck). Ten spolu se systémem perků a traitů coby dalších speciálních dovedností vyústil v neobvyklou hloubku vývoje postavy. Fallout bylo možné hrát desítkami odlišných způsobů v mnoha rovinách.

Představuje Fallout duchovní pokračování RPG z roku 1988 Wasteland?

Volby nebyly pouze v tom, zda se budou zlouni utloukat palicí nebo jim hráč ustřelí ucho a s ním i kus hlavy puškou. Rozdíl byl rovněž ve způsobu komunikace s NPC – v závislosti na statistikách je bylo možné přemluvit, dohodnou si slevy v obchodech, hrát si na drsňáka, tupce nebo se na vše jednoduše vykašlat a vyřešit danou situaci hackováním nebo páčením zámků.

Masivně multiplayerový spad

Plány na převedení světa Fallout do podoby MMORPG inicioval původní majitel licence, společnost Interplay, již koncem roku 2006. V březnu 2007 byly však práva na online mutaci postnukleárních dobrodružství prodány za 5,75 miliónů dolarů firmě Bethesda, která již tou dobou pracovala na třetím dílu. Ve smlouvě však stoji klauzule zaručující Interplay práva na vývoj RPG, pokud by firma s pracemi začala do 4. dubna 2009. A skutečně, tisková zpráva z dubna tohoto roku oznámila přípravné práce, nicméně klauzule má pokračování: Fallout MMORPG musí být hotová do čtyř let. Inu nejpozději v roce 2013 se uvidí, zda bude online světům vlídnout tak jako dnes fantasy nebo nová síla atomu.

Úspěch prvního dílu byl obrovský, kopie šly na odbyt, a tak za rekordní dobu jednoho roku dali povzbuzení tvůrci průchod své fantazii podruhé. Fallout 2 byl v době svého vydání kritizován za pouhé kopírování předchůdce. Právem, neboť přinesl jen nový příběh, lokace a dialogy, vše ostatní včetně grafiky zůstalo původní.

falloutmuzeum11.gif falloutmuzeum12.jpg

S odstupem času ale vynikly jeho kvality – obrovská délka i záběr v porovnání s prvním dílem spolu s absolutní provázaností nového světa se starým. Fallout 2 se sice posunul v čase o 80 let kupředu, nicméně lze v něm naleznout obrovské množství starých známých míst i pár postav tak, jak se vyvinuly v čase. Právě to dává celému zasazení punc uvěřitelnosti a je to element, který dokáže hráče pohltit.

Nádory série z ozáření

Až do letošního roku nedokázaly hry nabídnout pokračování legendy v právoplatném RPG žánru. Taktický titul Fallout: Tactics z roku 2001 v sobě zpracoval pouze soubojovou složku s možností pečovat o svůj tým zabijáků a plnit s ním nebezpečné mise.

Fallout bylo možné hrát desítkami odlišných způsobů v mnoha rovinách

Avšak chyběly hlavní esence série, tj. věcné dialogy, humor a otevřený svět. Ještě větší odklon představovala ryzí akce z ptačího pohledu pro Xbox a PS2 Fallout: Brotherhood of Steel. Jednodušší pojetí příběhu, pouhé tři lokace, neoriginální licencovaná hudba, to vše nahrálo do karet zastáncům teorie o degeneraci hardcore her na konzolích.

Užitečné odkazy

No Mutants Allowed – bezkonkurenční fanstránka nabitá informacemi - http://www.nma-fallout.com

Vault šílené brahmíny – bezkonkurenční česká fanstránka - http://www.madbrahmin.cz/

Fallout Wiki – odnož ultimátní webové encyklopedie - http://fallout.wikia.com

Fallout Bible – vyčerpávající informace a testy ze světa Fallout - http://www.duckandcover.cx/index.php?id=5

Duck and Cover – komunitní web zabývající se historií i současností fenoménu - http://www.duckandcover.cx

Tentokrát se jejich myšlenky naplnily. Mimo křemíkem poháněnou zábavu se Fallout vydal rovněž zpět ke svým kořenů k papírovým RPG. Fallout: Warfare je sice pouze stolní parafrází Tactics, nicméně pravidla fungují a jsou ke stažení na fanouškovské stránce No Mutants Allowed (viz odkazy). Pokud má hráč desetistěnku a čas, směle do akce.

falloutmuzeum13.jpgfalloutmuzeum14.jpg 

Původní dva díly série reflektovaly odhodlání, humor i záliby svých tvůrců. To je rovněž důvod, proč další pokračování od jiných týmů nemohou být totožná s prvotními legendami žánru. Stylový, přitažlivý svět zde ale zůstal a má stále co říct nejen prostřednictvím aktuálního třetího dílu. Slovy jeho autora, společnosti Bethesda: „Nekoupili jsme licenci na značku Fallout jen proto, abychom udělali jen jednu hru.“ Budoucnost je tak více než slibná.

Dostupné pro: PC, X360, PS3
Žánr: Akce, RPG
Výrobce: Bethesda Softworks | Webové stránky hry
Začátek prodeje: 30. října 2008
  • Bezkonkurenční postnukleární zasazení
  • Volnost světa i řešení úkolů
  • Vývoj postavy
  • Zajímavé lokace a úkoly
  • Depresivní grafická stylizace
  • Hackovací minihra
  • Nedotažené úkoly a některé lokace
  • Málo výrazné postavy
Váš názor Další článek: Vyhlášení soutěže o Brothers in Arms: Hell’s Highway

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,