PC | Retro

Muzeum: Gabriel Knight: Sins of the Fathers - strach z New Orleans

Adventurní žánr je mrtvý! Ať už s tímto názorem souhlasíte či ne, jedno je fakt. Zlatá doba Monkey Islandů a Questů je nenávratně pryč. A nám nezbývá, než vzpomínat, jaké pecky nás tenkrát dokázaly zabavit na dlouhé hodiny. Pecky, jako Gabriel Knight, legendární zakladatel kultovní série z pera božské Jane Jansen.

Platforma: PC,
Žánr: Adventure
Výrobce: Sierra
Vydavatel: Sierra
Rok vydání: 1993

 

I dreamt of blood upon the shore,
of eyes that spoke of sin.
The lake was smooth and deep and black
as was her scented skin.
A mask I wore as I approached,
I was what I am not.
And though the pattern was unclear,
its meaning could be bought.

V dávných dobách, kdy 3D byla maximálně tak stavebnice Lego a ne počítačové hry, stály proti sobě dva tábory – fanoušci adventur od Sierry a jejich protipól, milovníci her LucasArts. No, ještě bych mohl přidat hráče pod zástavou Legendu, ale na co to komplikovat. Hlavní je, že tento zlatý věk adventurního žánru dal vzniknout spoustě legendám, ať už virtuálním – Larry, Guybrush Threepwood, Roger Wilco, Sam & Max, či těm živým – Steve Purcell, Tim Schafer, Roberta Williams, All Lowe nebo Jane Jansen. A právě poslední zmiňovaná má na svědomí dílo, jenž nás nechalo s jemnou husí kůží na zádech přilepené k monitorům na dlouhé hodiny.

  
Den první, příběh začíná * Gabriel by potřeboval trochu uklidit * Tak kam dál?

Mezi všemi těmi vesele bezstarostnými příběhy všech Monkey Islandů, Space Questů, King’s Questů, Indianů Jonesů a tak podobně, vyčnívalo temné dobrodružství Gabriela Knighta jako černý vlk mezi stádem bílých nadýchaných beránků. Jistě, existovaly i podobně temné kousky jako třeba Laura Bow, Quest for Glory IV, či úchylácká Phantasmagoria (to zůstávám jen u Sierry), ale Gabriel si nás získal zasazením do realistického prostředí současné doby. Navíc s příběhem plným umně propleteného mixu pravdy a fikce okolo tajemného náboženství Voodoo. Přidejte si vyleštěnou audiovizuální stránku a získáte jednu z nejlepších adventur všech dob.

Gabriel Knight: Sins of the Fathers vás zanese do současného New Orleans v době, kdy město znepokojuje série několika vražd s podtóny Voodoo. Hlavní hrdina, aspirující spisovatel Gabriel Knight a vlastník zapadlého knihkupectví St. Geroge Books, hodlá využít příležitosti svůj první román staví právě okolo Voodoo. Jenže jak se začíná točit kolem tajemného tématu, probouzejí se v něm zasuté noční můry, které mu nenechávají spát. Přidejte temnou minulost jeho rodiny a máte tu zápletku, která nenechá spát pro změnu vás. Tedy do okamžiku, než se s klepající rukou na myši nedodíváte na závěrečné titulky.

Drawn to Bacchus`s abode,
I sought there to conspire.
But it was in the city of the dead
that I found my heart`s desire.
The road was blocked, the truth was shunned
the white flag had been raised.
Reversal cost me all I had,
and everything I`d braved.

Ale nenechte se zmást, hra není žádný brutální slasher, ve své podstatě se do tří čtvrtin hry jedná o poctivou detektivku a peklo, no spíš takové peklíčko, začne až téměř v samotném závěru. Většinu hry se motáte s Gabrielem po New Orleans, řešíte rodinné záležitosti, flirtujete se svojí fešnou asistentkou/prodavačkou Grace a snažíte se získat jakékoliv informace do své knihy. A právě tato realističnost dělá ze hry úžasný zážitek. Jane Jensen dokázala namíchat naprosto neskutečně strhující koktejl, který obsahuje všechny prvky nezbytné pro skvělou hru.

  
Krokodýlí hlava sehraje svoji roli * U Napoleona se scházejí podivné existence * Slaďoučky pokec s Grace

Hlavní postavy vám okamžitě přirostou k srdci. Gabriel je typický bezstarostný, egoistický a sarkasmem prolezlý týpek, který po městě jezdí na svém harleyi, obléká si zásadně triko, rifle a dlouhý plášt a spí v zadní místnosti svého malého knihkupectví. Neustále si utahuje z Grace, která u něj v obchodě brigádničí i přes to, že ji pár měsíců neplatí. Ještě víc si utahuje ze svého kamaráda Mosleyho, detektiva místní policie, ze kterého tahá rozumy ohledně vražd. Během svého pátrání narazí ještě na spoustu dalších postav, z nichž vám každá zůstane zapsaná navždy do paměti. Ať už je to doktor John z Muzea Voodoo, Gabrielova babička, či věstkyně Moonbean. Autorce se podařilo každé jednotlivé postavě vtisknout osobnost, cosi, co z nich dělá živé lidi, i když se jedná jen o hromádku pixelů. Stejně skvělou práci odvedla při psaní dialogů, které mají jako v každé správné detektivce velkou roli.

And then the night became as day,
I glimpsed nature`s reddest claw!
The face of fear looked back at me,
as I gazed into the maw.
My last ally laid to waste,
I ran toward the light.
I prayed for one to change my path,
to give me strength to fight.

Pokud se soustředíme na samotnou hratelnost, dostaneme adventuru jako (archivní) víno. Pokud jste měli kdy tu čest alespoň s jednou hrou ze stejného žánru od Sierry, nečeká vás žádné překvapení. Až na ikonu diktafonu, pod kterou se skrývají všechny už proběhlé rozhovory.  Jinak tu najdete známé ikony pro chůzi, zvednutí předmětu, jeho použití a tak dále, nic překvapivého a světoborného. To ovšem neplatí pro samotné hádanky, které jsou jedním slovem skvostné. Část se nese na vlně detektivní práce, porovnávání předmětů, obkreslování znaků, studování odborných knih, zadávání vyhledávání rešerší od Grace, jindy koumáte nad tím, jak se dostat do vám jinak nepřístupné lokace, ale dojde i na pár akčních sekvencí, jako například bloudění bažinami pomocí sledovacího přístroje. A samozřejmě nesmí chybět i pár hardcore puzzlů, na doplňování písmen na hřbitově a bubnování vzkazů vzpomínám dodnes. :)

  
Na babičku je hlavní hrdina hodný * A podíváte se i do světa: Německo... * a Afrika

I když grafika nabízí obstarožní rozlišení 640x480, věřím, že svoje kouzlo má i dnes. Každá z lokací i postav je vykreslena bravurně a dokáže na každého dýchnout kouzlem, které v současnosti chybí většině těch plasticky vypadajících stříleček, chrlených jak na běžícím pásu. Velkou měrou za tísnivou atmosférou hry stojí i hudba, kterou má na svědomí Robert Holmes – manžel Jane Jensen. Stejně jako grafika už nemá dnes svojí technickou kvalitou na současnou špičku, ale rozhodně stojí za to, hlavně úvodní a závěrečné melodie jsou dílem génia. Ostatně celý soundtrack čas od času poslouchám i dnes, takže i hudba má co říct. Robert Holmes ze sebe dostal všechno až ve druhém díle Gabriela Knighta, ve kterém pro potřeby hry dokonce složil i celou operu, ale k tomu se dostaneme snad někdy v budoucnosti.

And then the wheel went round and round,
I could not find my way.
Twelve and three and turn the key,
I heard the madman say.
Deep in the earth I faced a fight
that I could never win.
The blameless and the base destroyed,
and all that might have been.

Sins of the Fathers mají v rukávu i třetí eso, co se týče prezentace hry – dabing. Gabriela namluvil naprosto božsky známý Tim Curry, který mu vdechl jedinečnou osobnost. To samé platí i pro detektiva Moselyho, kterému propůjčil hlas Luke Skywal...tedy Mark Hamill. Scény Gabriela s Moselym vždy jiskří vtipem a patří ke zlatým hřebům hry. Ovšem skvělý je i hlas Leah Remini coby Grace a vlastně každý herec odvedl na hře výbornou práci.

  
Úvodní obrazovka. Překvapeni, co? * Obchůdek jako klícka * Příběh se rozvíjí i pomocí komiksového stylu 

Gabriel Knight patří rozhodně do zlatého fondu adventurního žánru a existuje velmi početná skupina fanoušků, kteří jej považují za nejlepší adventuru všech dob a Jane Jansen za svoji bohyni. Tato bohyně stvořila další dvě neméně kvalitní pokračovaní, každé unikátní ve svém zpracování, ale jednotné v geniálním  tajemném příběhu. Ale to už je jiný příběh, ke kterému se snad někdy dostaneme. Pokud tíhnete ke skvělým a temným příběhům, poohlédněte se po Gabriel Knight: Sins of the Fathers, ručím vám za to, že nebudete zklamání.

Diskuze (7) Další článek: Gears of War v obrazech

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,