PC | Retro

Muzeum klasických počítačových her

Vítám vás v nové sekci časopisu Doupě nazvané muzeum. Budou zde uveřejňovány články o starších hrách, které si zaslouží díky svým kvalitám pozornost. Většina z nich byla produkována v době, kdy oslnivá grafika, hudba ani zvuky nebyly tím, co hráče ke hrám poutalo.
Vítám vás v nové sekci časopisu Doupě nazvané muzeum. Budou zde uveřejňovány články o starších hrách, které si zaslouží díky svým kvalitám pozornost. Většina z nich byla produkována v době, kdy oslnivá grafika, hudba ani zvuky nebyly tím, co hráče ke hrám poutalo. Jednak to nedovolovala technická úroveň tehdejších počítačů a jednak se mi zdá, že herní průmysl prošel stejnými proměnami za posledních dvacet let, jakými prošla třeba hudba během posledních několika staletí. Trh se vyvíjí velmi dynamicky, a dodává to, co si zákazníci žádají. A ti dneska preferují techno před klasickou hudbou a skvělou grafiku ve hře před hratelností. V žádném případě netvrdím, že všechny nové hry jsou špatné a všechny staré jsou dobré. Co víc, já sám, když vidím skvěle graficky propracovanou hru, si ji rád zahraji. Ale po počáteční euforii nadšení rychle poklesne pokud hra nenabízí kromě multimediálních aspektů nic. Chci tím jenom poukázat na to, že grafika je pouze jedním z prvků, který má hru dokreslovat. Myslím si, že alespoň osmdesát procent finálního hodnocení hry by měla tvořit hratelnost. Vždyť o to přeci při hraní jde - o zábavu a relaxaci.

Další skupinou her, kterým se zde budeme věnovat, tvoří hry sice nové, ale napsané „ve starém duchu“. Mám tím na mysli hry z malými nároky na hardware, většinou v textovém režimu, ale s propracovaným dějem a vysokou hratelností. Do této kategorie spadají i hry na hrdiny pro více hráčů (Multi User Dungeons), které dnes prožívají druhé mládí.

Abychom umožnili hráčům vlastnícím PC (myslím tím IBM PC nebo kompatibilní - ZX Spectrum mělo totiž na krabici taky napsáno PC) zahrát si hry psané pro jiné typy počítačů, budeme se v této sekci věnovat i emulátorům.

Předem děkuji za veškeré připomínky a názory týkající se obsahu této sekce. Zejména bych vás vřele poprosil o jména her, které byste zde rádi nalezli. Her, které by si zasloužily článek v této rubrice, je totiž mnoho, a na tu vaší oblíbenou byste se nemuseli dočkat. Rád bych také věděl o emulaci kterého počítače máte největší zájem.

Diskuze (13) Další článek: The Sims - video

Témata článku: , , , , , , ,