Muzeum: Oddworld: Abe`s Oddysee

Není plošinovka jako plošinovka. V roce 1997 všichni, kdo považovali skákačky za nevinný žánr pro malé děti, dostali pořádný políček v podobě místy až mrazivé hry. Nahlédněte do podivného světa Oddworld, možná se vám podaří zachránit Abeho a jeho soukmenovce. Možná.

Žánr: Plošinovka
Výrobce: Oddworld
Rok vydání: 1997
Platformy: PC, PSX
Kde sehnat: Bazary

Když se řekne plošinovka, většině hráčů se v hlavách objeví obrázek, kterak pumprlíček Jeníček skáče z plošinky na plošinku, aby zachránil chudinku Mařenku, kterou v poslední úrovni ukrývá zlá Babizna čarodějnice. Nebo prostě nějaký podobný neškodný, veselý, až dětský výjev. Není se čemu divit, když mezi největší hrdiny tohoto žánru patří obtloustlý instalatér v červených montérkách a modrý nadzvukový ježek. Tedy postavičky veskrze skotačivé a roztomilé. Ale pak se objeví hra, jako je třeba Oddworld: Abe`s Oddysee a většina hráčů si uvědomí, že to jde i jinak. Namísto oživlé panenky metající lízátka v cukrovém království (Lollypop) podivná oslizlá podivnost se zašitými ústy otročící v masokombinátu. Namísto radostných pocitů z barevné rozjásanosti svíravé, až depresivní mrazení.

  

Nedokončený svět Oddworld

Možná ani nevíte, že tvůrci plánovali původně vytvořit pětidílnou sérii her ze světa Oddworld. Dokonce se nemělo jednat o hry, ale filmy. Ovšem z velkolepých plánů poměrně brzy sešlo hned po druhém dílu, který se jmenoval Munch’s Oddysee. Sice ze světa Oddworld vyšlo několik her, jako třeba Abe’s Exoddus, či Oddworld Adventures, ale ty tvůrci označili pouze za jakési bonusy. Posledním bonusem a zároveň poslední vydanou hrou s nálepkou Oddworld se stal Stranger’s Wrath, jenž vyšel pouze na Xbox v roce 2005.

Hlavní hrdina otrok Abe, zástupce podivné rasy jménem Mudokani, dře v obrovském masokombinátu jménem Rupture Farms. Jednoho dne, když už zase drhne podlahu, až se z jeho zelených zad kouří, vyslechne nové plány představenstva. Tvorové až doteď sloužící jako hlavní lahůdka tak nějak vyhynuli a je třeba získat nové maso na talíř. Jako chutná náhrada se ukáží právě Mudokani. Abe pochopitelně neplánuje strávit zbytek svého života v něčím břiše jako kus rozžvýkaného steaku, a tak bere své vychrtlé nohy na ramena. Během svého útěku hodlá zachránit i co nejvíce svých mudokaních kamarádů. To je vlastně vaším primárním cílem, osvobodit více než 50 z 99 Mudokanů, kteří jsou rozházeni i důmyslně ukryti po úrovních.

Abe’s Odyssee se sice řadí mezi klasické plošinovky, ale kromě vašich bystrých prstů hodně zaměstnává i mozek. Spousta vašich kolegů otroků se totiž nepovaluje jen tak volně, ale jsou hlídání ozbrojenou stráží nebo se skrývají na těžko dostupných místech. Navíc i když už se vám podaří se k některému Mudokanovi dostat, stejně nemáte úplně vyhráno. Mudokani jsou stejně jako Lemmingové úplně natvrdlí a spoustu práce dá dostat je do bezpečí. Naštěstí dokáže Abe své kamarády komandovat několika základními příkazy jako stůj, jdi atd.

  

Později se dokonce dostanete i ke speciálním dovednostem, jako je telepatické ovládnutí mysli protivníka, což vám otvírá celou řadu možností, jak se dostat ke svému cíli. A to hodně vzdálenému, herní doba kolem 25 hodin zní v dnešní době až takřka neuvěřitelně. Celá hra navíc dokáže překvapit svojí velkou obtížností. Protivníci, ač obludy, se dokáží chovat nesmírně inteligentně a nedají vám nic zadarmo. Všude na vás číhá smrt, stačí se pohnout ve špatný okamžik, chvíli nedávat pozor a neslavný konec vás nemine. Naštěstí tvůrci vynechali nesmysly jako daný počet životů a po smrti vždy začínáte na začátku dané pasáže. I tak ale dá dohrání Abe’s Odysse zabrat, pokud se vám někomu podařilo osvobodit všech 99 Mudokanů, smekám před vámi svůj pomyslný klobouk.

Propadnout kouzlu hratelnosti nějakou chvíli trvá, ale z grafické stránky hry zůstanete uchváceni okamžitě. Dneska sice už svým obstarožním rozlišením trochu pobaví, ale po výtvarné stránce se stále jedná o skvost. I když pouze 2D, tvůrci si dokázali pohrát a vdechnout hře určitý pocit trojrozměrnosti. Atmosféra všech lokací je neuvěřitelně živá a pohlcující. Ať už se jedná o depresivní Rupture Farms či třeba kouzelné noční exteriéry. V kombinaci s osobitým a povedeným hudebním doprovodem se jedná o titul, který dokáže zaujmout i dnes. Takže běžte a pomozte Abeovi zachránit všech 99 kamarádů, nebudete toho litovat.

Diskuze (41) Další článek: Zúčastněte se celosvětového Pac-Man turnaje

Témata článku: , , , , , , , , , , ,