Myši pro profesionály, které ocení i občasní hráči

Testovali jsme nejvyšší řadu modelů Naos a Avior od společnosti Mionix. Ta u nás zatím není tolik známá jako její konkurenti, kvalitou produktů ale příjemně překvapila.

Mionix Naos 8200
Pokud bychom měli vybrat jednu z nejdůležitějších vlastností, kterou se má výborná herní myš vyznačovat, je to ergonomie. Myš vám musí jednoduše padnout do ruky. Problémem je, že každému hráči vyhovuje trochu jiný tvar a trefit se do vkusu všech je prakticky nemožné. Výrobci herního příslušenství se proto spoléhají na univerzální ergonomii, která je vhodná pro praváky i leváky. Ač se tyto myšky drží pohodlně, do dokonalosti jim vždy něco chybí.

Ergonomie pro praváky
Mionix si v případě modelu Naos 8200 troufla a přichází s laserovou myší, která je určená pouze pro praváky. Ergonomie je přizpůsobená přirozenému položení ruky a i z toho důvodu je tělo trochu masivnější a širší než v případě univerzálního designu. Boky myši se mírně rozšiřují a slouží jako opěrka na palec a prsteník. Jestli jste v minulosti používali myš, která je určena pro praváky i leváky zároveň, na Naos 8200 si budete chvíli zvykat. Z vlastní zkušenosti však tvrdíme, že po několika dnech je návrat ke staré myši prakticky nemožný.

Za předpokladu, že vám bude (stejně jako nám) Naos svojí ergonomií vyhovovat. Přirozené uchopení myši je z hlediska dlouhodobého používání podstatná vlastnost. Důležitý je i povrch těla. Zpocené ruce k hraní neodmyslitelně patří a myš, která klouže, není do virtuálních bojů vhodným společníkem. Mionix využil čtyři pogumované vrstvy, které vytváří speciální protismykový povrch.

Sedm tlačítek a ARM procesor
Naos 8200 má sedm programovatelných tlačítek. Základní trojici (levé, pravé tlačítko a stlačitelné kolečko) doplňuje dvojice tlačítek pod kolečkem a na levém boku. První jmenovaná dvojice slouží na změnu hodnoty DPI. Ta ovlivňuje citlivost myši, maximum je 8200 DPI. Měnit si můžete tři předvolené nastavení. Boční dvě tlačítka mají přiřazenou funkci dopředu a zpět. Díky oficiálnímu softwaru si však přizpůsobíte funkci všech tlačítek.

Ilustrace_NAOS.jpg

Naos nabízí svobodu i z hlediska ostatních nastavení – změníte si citlivost, rychlost pohybu kurzoru, ale i kosmetické efekty (jako je barva a styl podsvícení loga). Specifická záložka nastavení je určená funkci makro. V ní si nadefinujete například soubor několika kláves – když při hraní stisknete tlačítko na myši, kterému jste přiřadili makro, vykoná se totožná akce, jako kdybyste dané klávesy stiskli ručně. Užitečné!

Zajímavostí herních myší je procesor, který se nachází uvnitř zařízení. Naos 8200 má 32-bitový ARM procesor s taktem 72MHz. V praxi se procesor v myši využívá na zpracování dat z laserového senzoru a na jejich odeslání do počítače. Procesor pomáhá snížit dobu odezvy mezi vaším pohybem a jeho zaznamenáním. Jestli často hrajete FPS tituly, víte, že tento model zpracovává data rychleji než běžné myši, do počítače je odesílá každou milisekundu. Rychlost ocení hlavně profesionální hráči, rozdílu si však všimne i občasný hráč.

Myš s přidanou hodnotou
Naos 8200 přináší v porovnání s běžnou myší přidanou hodnotu ve více směrech. Výborná ergonomie je subjektivní výhoda, sedm programovatelných tlačítek, podpora maker, protismykový povrch, ARM procesor, přesný laserový senzor a citlivost až 8200 DPI jsou objektivní fakta. Myš jsme při testování porovnávali s modely, které nejsou určené na hraní ale i s herním příslušenstvím. Musíme uznat, že Naos 8200 nás příjemně překvapil. Mnohé z vlastností, které myš nabízí, jsou určené profesionálním hráčům. Pozitivní ale je, že změny si všimne každý, i občasný hráč, který si jednou za čas zapne Battlefield nebo Call of Duty na půlhodiny.

Mionix Avior 8200
Další 8200ka od společnosti Mionix, modelová řada Avior, se od Naosu mírně odlišuje, určité body mají však společné.

Ilustrace_AVIOR.jpg

S devíti tlačítky a pro každého
Avior 8200 je určený pravákům i levákům. Ocení ho hráči, kteří preferují univerzální ergonomii. Protismykový povrch ze čtyř pogumovaných vrstev použil výrobce i v tomto případě. Počet tlačítek, která najdete na těle myšky, bylo možné díky symetrické konstrukci rozšířit na devět. Opět jde o plně programovatelná tlačítka. Pro přístup k nastavení si budete muset stáhnout oficiální software. Podobně jako v případě Naosu, i Avior podporuje nastavení maker v rámci 128kb zabudované paměti, přizpůsobení podsvícení a další pokročilé funkce, které nejsou běžnou součástí klasických myší.

Zajímavá je i funkce SQUAT, která otestuje kvalitu povrchu, na kterém myš používáte. My jsme myši otestovali v kombinaci s pevnou podložkou Mionix Propus 380, kterou program ohodnotil na 100%. Oba modely jsme testovali i na dřevěném povrchu, který je někdy pro laserové myši vhodnější. Pohodlněji se nám však pracovalo na podložce, nejen z hlediska odrazu laseru, ale hlavně z důvodu menšího tření mezi myší a povrchem.

Avior 8200 má s Naosem společné i další body, 32-bitový ARM procesor s totožnou frekvencí nebo dva metry dlouhý kabel, pomocí kterého připojíte myš k počítači. Pokud by se daly myši posuzovat podle výkonu, Naos 8200 a Avior 8200 by získali totožný počet bodů Rozdíl mezi oběma modely je čistě kosmetický a ergonomický. Naos je pro praváky, Avior pro každého.

Kterou myš si vybrat?
Doporučit můžeme oba modely. V minulosti jsme testovali už více herních myší a dlouhodobě používali jeden z konkurenčních modelů, který byl cenově porovnatelný s Aviorem a Naosem 8200. Mionix obě své vlajkové lodě prodává za 89,99 euro. Z hlediska poměru cena/výkon však musíme švédského výrobce pochválit. Při testování jsme zaznamenali oproti naší staré myši zlepšení, při hraní FPS titulů jsme dokázali rychleji reagovat a podávat lepší výkony. Mionix příjemně překvapil. Vyhovuje vám více univerzální ergonomie nebo myš, navrhnutá speciálně pro praváky?

Další článek: Venku je trailer na start druhé sezóny The Walking Dead

Témata článku: , , , , , , , , , , ,