Mýtus Cthulhu napříč průmyslem: tipy na nejlepší deskové hry

H. P. Lovecraft je považován za jednoho z nejlepších hororových spisovatelů všech dob. Jeho děsivé univerzum staví na fiktivní mytologii, jež nese jméno Mýtus Cthulhu a bylo inspirací pro řadu filmů, knih, ale také her – zejména těch deskových.

Lovecraftovy povídky a knihy pochází z počátku 20. století a jeho styl by se dal charakterizovat jako kultivovaný horor. Jeho archaický styl psaní je hodně podobný Edgaru Allan Poeovi, a proto si také vysloužil přezdívku Poe 20. století. Častými motivy povídek jsou zapomenuté vědomosti lidstva, nestvůry z jiných světů, starodávné kulty zachované do dnešních dob, nevyhnutelnost osudu nebo rizika vědy. Zájemcům o literární tvorbu můžeme doporučit návštěvu knihovny a pokud vás H. P. Lovecraft zaujme, máme pro vás dobrou zprávu – před nedávnem vyšly jeho spisy v souborném vydání.

Mocná božstva číhající v temnotě

Hlavním motivem Lovecraftových děl jsou temná mimozemská božstva známá pod souhrnným názvem Prastaří. Tyto bytosti i jejich mimozemští uctívači byli před dávnými časy vyhoštěni z našeho světa a přebývají v Jiných světech, za hranicí vnímatelné reality. Sídlí v temnotě a čekají na svou příležitost, aby se mohli vrátit na náš svět a ovládnout ho. Patrně nejznámějším Prastarým je již zmíněný Cthulhu, jenž přebývá v městě R’lyeh na dně jižního Pacifiku. Pakliže vám vrtá hlavou, jak se to podivné jméno vyslovuje, prozradíme vám, že mezi komunitou fanoušků Lovecrafta se ustálila výslovnost kəˈθuːluː, nebo také kathúlú. 

ah32.jpg

Zajímavé je, že Lovecraft sám své dílo nepovažoval za nijak významné a v době jeho života se netěšilo velké popularitě (ostatně on sám žil celý život v chudobě). Přitom dnes lze nalézt odkazy na Mýtus Cthulhu snad ve všech sférách populární kultury. Ve své tvorbě se jím inspirují další spisovatelé, jmenujme například Alana Moora, Stevena Kinga nebo Neila Gaimana. Některými z povídek se inspirovala řada známých hudebních skupin při tvorbě svých písníček – například Black Sabbath nebo Metallica.

Bez povšimnutí pochopitelně nezůstal ani herní průmysl. Existují desítky her, v nichž se buď přímo vyskytuje některá z příšer kultu, anebo je na něj nějakým způsobem odkazováno. První hry z lovecraftovského univerza vyšly už v 80. letech minulého století. V roce 1992 pak spatřila světlo světa adventura Alone in the Dark, v níž sice nenarazíte na žádného Prastarého, avšak inspirace Lovecraftem je zde velmi patrná – mimo jiné třeba knihou Necromonicon. Pro všechny hráče a zároveň fanoušky Lovecrafta byl zlomový rok 2005, v němž vyšel titul Call Of Cthulhu: Dark Corners of the Earth. Tento mix adventury a střílečky zavedl hráče do arkhamské čtvrti Innsmouth, kde v roli detektiva Jacka Walterse řešili záhadu objevivších se nestvůr. Přestože hra sklidila spíše průměrná hodnocení, přinesla do svého žánru několik zajímavých mechanismů. O dva roky později mohli lovecfratians opět začít jásat – byl totiž vydán první díl dvoudílné adventurní série Darkness Within, jež se univerzem také velmi silně inspiruje.

ah0.jpgah29.jpgah31.jpg
Call of Cthulhu: Dark Corners of the Earth - Darkness Within 2 - Alone in the Dark

V letošním roce by po několika odkladech konečně mělo vyjít hororové RPG s adventurními prvky - Call of Cthulhu. Podíváte se v něm na ostrov Darkwater, kde za záhadných okolností uhořela Sarah Hawkinsová a celá její rodina... Vy se této záhadě pokusíte přijít na kloub v roli Edwarda Pierce, válečného veterána a soukromého detektiva, jenž se k celé záležitosti víceméně náhodně nachomýtne. Ale pozor, nečekejte žádnou frenetickou akci, v níž budete kosit jednu příšeru za druhou, hra se nese v duchu hororové adventury Amnesia: The Dark Descent, takže před nestvůrami budete utíkat a schovávat se. Hutnou atmosféru temného ostrova Darkwater byste měli okusit už letos v létě.

ah27.jpgah28.jpgAH26.jpg

Také ve světě deskových her je jméno H. P. Lovecrafta hojně skloňováno. Aby také ne, když titulů inspirujících se jeho tvorbou je celá řada a některé z nich dnes patří mezi opravdové legendy. V následujících kapitolách vás s některými z nich seznámíme.

Diskuze (1) Další článek: Střílet zombíky v Days Gone budeme už koncem února příštího roku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,