Na co sází PlayStation 3

Člověk někdy ani nestíhá sledovat, jak ten čas letí. Jenže čas jsou peníze, a právě tohle Sony moc dobře ví. Proto ohlásil Japonský gigant započetí konkrétních prací na nové generaci jejich bezkonkurenční konzoly PlayStation. Jakým směrem se nový stroj vydá, to vás asi příliš nepřekvapí, stejně jako datum premiéry.

Začněme těmi nejvýznamnějšími fakty, ať to mají nedočkavci za sebou. Takže kdy? Rok 2005. Co? PlayStation 3 s nepředstavitelně výkonným procesorem, bleskovým přístupem na Internet a mizivým využitím digitálních disků.

Pojďme se podívat na evoluci ve světě PlayStation. První stroj byl konečnou odpovědí na otázku, nastolenou o něco dříve pokusem zvaným 3DO: „Je možné vyprojektovat hrací stroj, který by naplno využil domácí audio-video vybavení a umožnil tak povznést pokoutní hraní si s páčkami a čudlíky na neodmyslitelnou součást moderní kultury?“ PlayStation dal hracím strojům nový rozměr a pomohl videohry objevit širokým masám lidí, kteří se o ně dříve nezajímali díky jejich složitosti (technická komplikovanost počítačů) a zároveň primitivnosti (technická úroveň většiny tehdejších her).

O půl desetiletí později naplnil PlayStation 2 dokonale smysl svého názvu, když všechny vlastnosti předchůdce umocnil na druhou – dvakrát tak působivá grafika, propracovanost a rozlehlost her, to vše způsobilo maximální oblibu černomodré „skříňky na emoce“, která také zastoupila místo ne-tak-docela rozšířeného DVD přehrávače, který se jistě i díky PS2 stal novým standardem pro sledování filmů. Koncem roku (2002) očekáváme první smysluplné výsledky pokusů o on-line hraní na této platformě a právě k Internetu teď všichni (zákazníci i vývojáři) upínají svou pozornost.

Každý, kdo s ním má zkušenosti, jistě uzná kouzlo a význam Internetu. Koneckonců právě čtete Internetový magazín. Nová generace PS má s tímto úžasným moderním prostředkem komunikace žít v dokonalé symbióze. Během roku 2005 počítá Sony s takovým rozšířením super-rychlého a levného připojení po celém světě, že jejich nová konzole bude umožňovat nejen obrovská setkání hráčů v jejich oblíbených herních světech, ale především si budete moci své hry a filmy stahovat přímo ze sítě, aniž byste museli čekat, než váš titul dorazí do vašeho obchodu. Zní to slibně a ruku na srdce, navzdory Telecomu docela reálně (služby jako UPC a v blízké budoucnosti snad i InterCable znamenají slušnou šanci).

Žhavé zprávy z Tokia (zdroj: Kyodo News) hovoří o plánech Sony na vybavení PS3 (název ještě není oficiální) počítačovým chipem, který bude asi 200x rychlejší, než současná srdce počítačů a herních zařízení. Konkrétní čísla pochopitelně Sony zatím neposkytla. Vývoj zmíněného procesoru má Japonského giganta stát okolo 400 miliónů dolarů. Sony uvažuje o nabídnutí vyvíjené technologie dalším společnostem pro využití v televizorech a dalším elektronickém vybavení.

Sony se zaměřuje na on-line hraní a chce tuto novou hranici dokonale zdolat dříve, než bude mít konkurence možnost se pokusit o to samé. Předpokládá totiž, že Microsoft a Nintendo budou chtít přijít s vlastními podobně zaměřenými stroji. Microsoft a Sony oznámili, že jejich současné pokusy o on-line adaptéry a on-line hry pro nynější systémy budou na světovém trhu do konce tohoto roku.

  • Sony po celém světě prodala víc než 28 miliónů PlayStation 2
  • Nintendo říká, že dodalo 2,7 miliónů GameCube (přes polovinu do Japonska)
  • Microsoft očekává dodání 3,5 – 4 miliónů kusů Xboxů do konce června
Diskuze (1) Další článek: Další zlevnění Xboxu

Témata článku: , , , , , ,