NAOSTRO – Ptejte se Petra Nováka, ředitele dabingového studia

Hráli jste Hidden and Dangerous 2 nebo Raymana 3 CZ a oceňovali jste kvality povedeného dabingu? Těšíte se na hlášky prince z Persie v mateřštině? Pak vás určitě zaujme další díl NAOSTRO, do kterého jsme pozvali ředitele dabingového studia, v němž české verze her vznikaly. Jak vůbec dabing hry probíhá? Jak je drahý? Co je k němu potřeba?

Kvalita českých lokalizací stále stoupá, a tak nejsou vůbec žádnou výjimkou hry přeložené kompletně do češtiny. Kompletně, tedy i s hlasovou stopou. Jelikož dabing určitě nezajímá jen účastníky soutěže SuperStar, rozhodli jsme se do dalšího dílu populárních čtenářských rozhovorů NAOSTRO pozvat odborníka v oboru, Petra Nováka, který vlastní zvukové studio, které se specializuje na dabování počítačových her.

Jako vždy můžete našemu hostovi položit jakoukoli otázku k věci anebo jen co vás osobně zajímá. Z vašich dotazů (jež můžete zadávat do diskusního fóra pod článkem) vybereme maximálně 20 až 25 nejlepších, na které osobnost odpoví. Nejde tedy v žádném případě o jednoduchý chat – vše se nese v duchu klasického rozhovoru - odpovědi jsou tedy promyšlené, věcné a delší, než na jaké jste zvyklí u běžného chatu. Interview je plně ve vaší režii a záleží jen na vás, jak bude výsledný čtenářský rozhovor vypadat!

Co na sebe prozradil náš dnešní host?

Před dvanácti lety jsem začal pracovat jako moderátor soukromého rádia na severní Moravě a tam jsem si poprvé mohl ohmatat studiovou techniku. Začátky byly spíše hudební a to například dance skupina Spacegods, se kterou jsem vydal album v roce 1996. Poznal jsem že nahrávací studio je to pravé a práce se zvukem mne začala více než bavit. Poté následovali projekty na kterých
jsem spolupracoval např. FM factory (Mrazík 2001, málo je málo, atd.) ¨

 

 

Dabing her:

Včelka Mája (Aťka Janoušková)   
Snoopy
Kdo chce bít milionáře    
Runnaway
Havran Rick - Malý šikula - I., II. díl   
Oscar - I., II., III. díl
Hooligans - česká verze / Lou Fanánek

Soldiers of Fortune
Keltští králové     
Rallye Champion Chip
Venom - Out Break     
Clifford
Kreed
Tonny Vočko
Rayman 3                                                       
Cap &  Company
Fritz 8 (šachy)     
Hidden &  Dangerous 2
6 ženichů a jeden navíc   
Kreed 
Railroad Tycoon III
Geograficus     

Aktuální hity:

Nosferatu
Prince of Persia
Far Cry

Nakupoval jsem různou techniku a převážně experimentoval a najednou mne napadla myšlenka zařídit si studio vlastní. Přicházeli první zakázky, reklamy, jingle rádií atp. Do herního průmyslu mne dostal dobrý kamarád, který spolupracoval s vydavatelskou firmou a veškeré zakázky mi přenechal protože nestíhal práci na svých projektech.Potom následovala lavina všelijakých her.V rádiu pracuji dodnes a o víkendech si občas zahraji jako DJ v klubech po ČR nějaký ten "setík" :-) (dj.wind) Od této přezdívky jsem přišel na název Studiowind a takhle je to doposud.

Studiowind je nahrávací studio, které vzniklo v roce 1998. Pobočky má v Ostravě a Praze. Celkový tým studia tvoří 3 zaměstnanci a zhruba třicítka herců. Spolupracuje také s mnohými známými herci (Alexej Pyško, Lou Fanánek, Jirka Macháček, Richard Krajčo, Aťka Janoušková a další...).

Studio se zaměřuje převážně na výrobu českého dabingu počítačových her a jiných multimediálních titulů. Dále zajišťuje výrobu rozhlasových a TV spotů, hudebních znělek a jinglů, multimediálních videoprezentací, autorskou muziku, aj. Předností studia je kvalitní technika a široký výběr hlasů, jejíž kvality jistě oceníte v níže uvedených vydaných titulech, dále rychlost vyrobení požadované zakázky (dabing trvá někdy i pár dnů) a hlavně (údajně:-) bezkonkurenční ceny v ČR.

Opět nehodláme směr, jakým povedete rozhovor, nijak omezovat. Můžete se ptát na cokoliv. Do výsledného rozhovoru vybereme ty nejzajímavější a nejkonkrétnější otázky. Uzávěrka vašich dotazů (vkládejte je do diskuzního fóra pod článkem) je v neděli 27. června ve 20:00.


 

Diskuze (6) Další článek: Film Mortal Kombat 3 se snad konečně natočí

Témata článku: , , , , , , , , , ,