NAOSTRO: ptejte se legendy české herní scény - Jana Eislera alias ICE

Tentokrát vám v dalším díle čtenářských rozhovorů nabízíme opravdovou lahůdku. Zejména starší pařani by si měli obstarat kapesník na osušení nostalgických slz. Na vaše otázky totiž čeká legendární recenzent, polovina božské dvojice, jež do nebes vynesla Excalibur a později Score - Jan Eisler, kterého pravděpodobně znáte spíše pod přezdívkou ICE.

Jak už se stalo dobrou tradicí, každé druhé pondělí k vám přicházíme s dalším dílem populárních čtenářských rozhovorů známých pod zkráceným názvem NAOSTRO. V nich můžete položit jakoukoli otázku námi vybrané osobnosti, která je nějakým způsobem spojena s herním průmyslem.

Z vašich dotazů (jež můžete zadávat do diskusního fóra pod článkem) vybereme maximálně 20 až 25 nejlepších, na které osobnost odpoví. Nejde tedy v žádném případě o jednoduchý chat - vše se nese v duchu klasického rozhovoru - odpovědi jsou tedy promyšlené, věcné a delší, než na jaké jste zvyklí u běžného chatu. Interview je plně ve vaší režii a záleží jen na vás, jak bude výsledný čtenářský rozhovor vypadat!

Nyní něco k našemu dnešnímu hostovi, který je dnes opravdu více než zajímavý. Mladší ročníky možná nechápou, ale vězte, že nyní před vám stojí možnost dotázat se na cokoli jednoho z nejznámějších a nejoblíbenějších autorů, kteří kdy o hrách psali.

Do herního průmyslu vstoupil Jan Eisler v legendárním jedenáctém čísle Excaliburu, který jako první herní papírový časopis disponoval dnes naprosto samozřejmým zpracováním v barvě. Jenže tenkrát, na počátku devadesátých let, to byla Událost s velkým U. Do redakce rychle zapadl a stal se jednou z hlavních postav časopisu. Excalibur i díky ICEovi vzkvétal (jenž se stal záhy šéfredaktorem) a stal se nepostradatelnou biblí všech na hrách závislých lidí. Pak však přišlo období experimentování ze strany vydavatele, a tak se většina redakce sebrala a odešla do konkurenčního Score, které díky nim v následujících letech zažilo nefalšované zlaté období, na něž mnozí ještě dnes s nostalgií vzpomínají. I zde působil ICE dlouhou dobu v šéfredaktorském křesle.

V redakci však později vypukly spory a hvězdná sestava časopisu se rozprchla na všechny světové strany. ICE si založil vlastní nakladatelství s cílem vyrábět kvalitní hry. Tento záměr se bohužel nevydařil, což však od podnikatelských choutek Jana Eislera neodradilo a ten se vrhl na výrobu na české poměry unikátního projektu - diskmagu KLAN. Jednalo se o zajímavý multikulturní magazín, jenž existoval pouze v elektronické formě na CD. Ukázalo se však, že konzervativní česká společnost není podobný nápadům příliš příznivě nakloněna. KLAN se nejdříve prodával samostatně, avšak pravděpodobně vzhledem k nepříliš velkým úúspěchům vycházel chvíli jako příloha české edice PC Gameru a poté co PC Gamer v České republice skončil, zmizel i KLAN.

Doby, kdy ICE psal pro Excalibur jsou dávno pryč

Mezitím (říjen 1998) se nečekaně ICE i Andrew do Score vrátili a snažili se oživit pomalu uvadající magazín. To by se jim možná podařilo, bohužel přišla známá aféra s uvolněnou nelegální demoverzí Quake 3, v jejímž důsledku se redakce rozpadla. Od té doby jsme o ICEovi slyšeli pouze v souvislosti se službou Escort Online, kterou provozuje spolu se svým stejně proslaveným kolegovu - Andrejem Anastasovem.

Právě proto jsme se rozhodli ICE pozvat do Čtenářů NAOSTRO. Myslíme, že ač se již v branži nepohybuje, zůstala zde spousta nezodpovězených otázek. Jak se dívá s odstupem na své působení v herních magazínech, tvorbu KLANu, různé aféry či jak si žije teď. Na to všechno a mnoho dalšího se můžete ICE ptát až do soboty 15. listopadu 17:00. Své dotazy vkládejte do diskusního fóra pod článkem.

Diskuze (37) Další článek: Kamery k Eye Toy se prodávají jako o život

Témata článku: , , , , , , , , ,