NAOSTRO: Ptejte se Michala Aclera, zakladatele serveru FreeHry.cz

Michal Acler patří díky působení na mnoha herních serverech ke známým osobnostem českého internetu - stal se zakladatelem partnerského serveru FreeHry.cz, v současnosti vede konkurenční PlneHry.cz, procestoval několik herních magazínů a byl také organizátorem prvního ročníku Game Developers Session. Libovolné dotazy týkající se Michalovy kariéry či jeho vztahu k freeware hrám mu můžete pokládat do sobotního večera.

Cyklus Čtenáři Naostro (nově s názvem NAOSTRO) se vrátil na stránky Doupěte v minulých dnech, kdy jste mohli vyzpovídat Pavla Mondscheina (redaktora magazínu GameStar). Ani v další týden letošního roku nebudete ošizeni o možnost pokládat dotazy zajímavé osobnosti herní scény. I nadále vám tak každých čtrnáct dní nabídneme jednu osobu, které pak můžete položit libovolnou otázku. Z dotazů vybereme maximálně 20 až 25, na které osobnost odpoví. Nejde tedy v žádném případě o jednoduchý chat - vše se nese v duchu klasického rozhovoru - odpovědi jsou tedy promyšlené, věcné a delší, než na jaké jste zvyklí u běžného chatu. Interview je plně ve vaší režii a záleží jen na vás, jak bude výsledný čtenářský rozhovor vypadat!

Do našeho virtuálního kotle tak tentokráte přijal pozvání Michal Acler (alias Agile). Michalovi je v současnosti 18 let, narodil se v Olomouci a je studentem čtvrtého ročník Reálného gymnázia. Naši čtenáři jej mohou znát především coby zakladatele partnerského serveru FreeHry.cz, se kterým vaše oblíbené Doupě již po dlouhé měsíce úzce spolupracuje. Jeho vlastní kariéra započala v roce 1998 objevením internetu jako nepostradatelného média a následnou prací na stránce s návody GameBox - díky ní začal spolupracovat s tehdejším šéfredaktorem Doupěte, Láďou Valíkem. Po delší době se také pustil do příprav serveru s freeware hrami GameSpace (prvotní zárodek FreeHer), který se však konečné realizace nedočkal. S jídlem roste pochopitelně chuť a tak paralelně k psaní plných her na Doupěti nakonec rozjel v průběhu roku 2001 Freehry.cz. Jak on sám říká "protože měl pocit, že se na spoustu her nedostává a že všechny servery publikující freeware hry nabízejí ke stažení pouze ty lepší hry, což je logické. FH si daly za úkol nabízet všechny hry bez ohledu na to, jak je daný kousek kvalitní, chtěli jsme dát prostor všem."

Snad i díky serveru FreeHry se Michalova kariéra závratnou rychlostí rozjela - v současnosti tak vede server PlneHry.cz, nadále však zůstává majitelem stránek FreeHry.cz - jak však sám poznamenal, do fungování tohoto, z pohledu PlneHry.cz konkurenčního, webu nijak nemluví, aby se vyhnul případnému konfliktu zájmů. Kromě práce pro herní magazíny a servery publikující freeware tituly se od roku 2000 zajímá o problematiku tvorby her, na několika z nich se podílel (spolupracoval například s dnes již neexistujícím týmem Ignitron (Dáma 1, 2). V současnosti (i přes nedostatek času) vypomáhá především týmu MonySoft (http://monysoft.ceskehry.cz/). Mimo to stál u vzniku ČeskéHry.cz, serveru pro české nezávislé herní vývojáře, byl taktéž organizátorem letošního prvního ročníku Game Developers Session (http://www.ceskehry.cz/index.php?id=gds2003). Krom jiného psal krátce o filmech, pokoušel se publikovat články o hudbě či mobilních telefonech. I přesto se znovu vrátil k problematice her, protože ty jsou jeho srdci nejbližší.

Mezi Michalovy záliby patří mimo publicistiky také 2D grafika, v současné době spolupracuje s jednou nejmenovanou brněnskou webhostingovou firmou jako webdesigner a s kolegou programátorem pro ně vytváří komplexní webové služby (návrhy webů, webdesign, bannery, redakční systémy apod.). Mimo to aktivně sportuje (kolo - hlavně jízda v terénu, lyže, skateboard, snowboard, vodní sporty) a má rád dobrou hudbu. Takřka jako každého v jeho věku ho můžete potkat v hospůdkách se sklenicí piva a partou přátel.

Tím jsme zakončili představení našeho dnešního hosta. Jak je patrné ze stručného životopisu, ptát se je opravdu na co - Michalovi tak můžete pokládat dotazy týkající se serverů FreeHry.cz či PlnéHry.cz a boje s českou konkurencí, jeho novinářské kariéry, zkušeností s psaním a mnohé další. Na vložení otázek do diskusního fóra máte čas do soboty 4. října do 17:00 a celý rozhovor by se měl (pokud vše půjde podle plánu) na Doupěti objevit příští čtvrtek.

Diskuze (13) Další článek: Čtveřice obrázků vietnamského pekla ve hře Battlefield

Témata článku: , , , , , , ,