Naruto to Boruto: Shinobi Striker - cesta na vrchol ligy (recenze)

Boj o záchranu světa je u konce a hlavní postavou příběhu se stává Boruto. Jak se vývojářům povedla hra, ve které vládne mír a další velká válka je v nedohlednu?

Co baví

  • Vylepšená grafika
  • Množství technik
  • Upravitelnost postavy

Co vadí

  • Krkolomný soubojový systém
  • Časté problémy s načítáním
  • Občasné bugy
6/10
Hodnocení

Série Naruto Shippuden Ultimate Ninja Storm skončila spolu s celým Narutovým dobrodružstvím, a tak museli vývojáři přijít s něčím novým. Jistě, byla tady možnost následovat příběh Boruta, Narutova syna, ale očividně se jim cesta, jakou se vydali v Shinobi Strikeru, zdála lepší. Byla to dobrá volba, nebo radši měli nechat vše při starém?  

Nindžové jsou cool, obzvlášť ti z univerza veleúspěšné manga a anime série Naruto. Za dobu svojí existence stihla nasbírat obrovské množství fanoušků po celém světě. Příběh o Čtvrté velké válce nindžů už je u konce a otěže po Narutovi přebral jeho syn Boruto, okolo kterého se točí aktuální tvorba. Měl jsem za to, že i v případě her to bude stejně, ale vývojáři ze studia Soleil k tomu přistoupili trochu jinak. V Naruto to Boruto si prožijete příběh se svojí vlastní postavou. Je to vůbec první hra z této značky, která vám něco takového dovoluje.  

NARUTO TO BORUTO_ SHINOBI STRIKER_20180903211319.pngNARUTO TO BORUTO_ SHINOBI STRIKER_20180903214718.pngNARUTO TO BORUTO_ SHINOBI STRIKER_20180829205910.pngNARUTO TO BORUTO_ SHINOBI STRIKER_20180830211809.png
Válka je u konce, co dělat v období míru?

Tvorba postavy se ze začátku zdá docela osekaná. Svého svěřence skládáte prakticky z částí hlavních postav série a krom vzhledu si můžete vybrat i vesnici, ze které pocházíte. Podle toho na začátku hry také dostanete příslušný oblek. Až se ve hře rozkoukáte, otevře se vám obrovské množství možností, jak si svoji postavu upravit, ale k tomu se ještě dostaneme.  

Po startu hry si projdete menším tutoriálem, kterým vás provede Konohamaru Sarutobi. Říkal jsem si, že to bude naprosto zbytečné, ale v případě Naruto to Boruto je to opravdu potřeba. Soubojový systém je totiž naprosto odlišný od toho, na co jsem byl zvyklý ze SUN Storm série. Vývojáři učinili změny zejména kvůli tomu, že už to není arénová mlátička, kde bojujete 1 vs. 1. Mise se odehrávají v rozsáhlejších úrovních a vy máte mnohem větší svobodu pohybu. Pohyb samotný je vyřešen skvěle. Můžete dělat vše, co by vás ve světě Naruta napadlo. Skoky z budovy na budovu jsou běžná věc a běh po stěnách nebo vodě jakbysmet. Soubojový systém jako takový mi oproti tomu starému moc nesedl. Měl jsem problémy hlavně co se týče obrany. Ani po pár soubojích se mi ovládání moc nepadlo do ruky. 

Po tréninku s Konohamarem jste seznámeni se zdejším HUBem, který představuje předměstí Konohy. Pohybujete se tady s ostatními hráči, přičemž komunikace je omezená na předpřipravené větičky a gesta. Ostatně, jako u většiny takových konzolových her.  

V Konoze se ztratíte velmi těžko, je tady opravdu málo míst, kam můžete zajít. Často budete navštěvovat obchod s vybavením, který vede Tenten a Sakuřin hostinec. U Tenten si totiž můžete nejen koupit nové kosmetické věci, ale hlavně vám dokáže odpečetit svitky, které dostáváte za splněné mise a vyhrané zápasy. Z nich dostanete náhodné vybavení, které se dělí do různých kvalit od D - nejhorší po S - nejvzácnější. Můžete z nich dostat opravdu cokoliv - od oblečení, přes kouřové bomby až po zbraně, které může využít na bojišti. Fanoušci Naruta v tomto ohledu určitě budou uspokojeni, protože se dostanete například i k legendárním zbraním jako je Hiramekarei nebo Samehada.  

NARUTO TO BORUTO_ SHINOBI STRIKER_20180902203258.pngNARUTO TO BORUTO_ SHINOBI STRIKER_20180902203244.png
Postavu si můžete ukuchtit dle svého, možností je hodně.

K Sakuře pak zajdete vždy, když si budete chtít vzít jiné vybavení. Je to ale o něco složitější. Záleží totiž na tom, jaký mód zrovna využíváte. Celkem si pro svoji postavu můžete vytvořit čtyři módy. Dělí se na Attack, Defense, Ranged a Heal. Podle toho, který si zrovna zvolíte, můžete využívat odlišné techniky a zbraně. Attack obsahuje hlavně taijutsu, tedy boj tělo na tělo. V Defence využijete především techniky s elementem země nebo dřeva. Ranged je zaměřený na silné techniky. Ze začátku máte dostupné dvě techniky s elementem ohně, ale klidně si do svého setu můžete dát i Sasukeho Chidori a spoustu dalších technik. Tedy pokud je získáte. A jak už název napovídá, v Healu najdete podpůrné techniky. Současně v každém módu můžete mít dvě techniky plus jednu ultimátní, která se vám v průběhu boje nabíjí.  

Na předměstí Konohy najdete ještě knihovnu nindžů, kterou vede Sasuke. V té si můžete vybrat některou z legendárních postav, které vás budou doprovázet na bojišti. Pokud s ní projdete dostatečný počet misí, dostanete odměnu. U každé postavy jsou to její charakteristické techniky a oblečení, takže od Naruto můžete získat Rasengan a jeho oranžový úbor, zatímco Itachi vás naučí Amaterasu. Mimo postav z původního Naruta tam najdete i některé z nového seriálu. Třeba Mitsuki nemůže chybět.  

NARUTO TO BORUTO_ SHINOBI STRIKER_20180902203410.pngNARUTO TO BORUTO_ SHINOBI STRIKER_20180904205251.pngNARUTO TO BORUTO_ SHINOBI STRIKER_20180903213129.png

Svoji sbírku legendárních postav můžete rozšířit tím, že budete plnit mise. Na začátku máte přístup pouze k trojici Naruto, Sasuke a Sakura. Jak ale můžete vidět na obrázku, zanedlouho se vám to pěkně rozroste.  

NARUTO TO BORUTO_ SHINOBI STRIKER_20180904203750.png
Hru si můžete zahrát v kooperaci s kamarády i cizími lidmi

Možná je toho na vás až moc, ale tohle je teprve začátek. Stále jsme se totiž nedostali k té hlavní otázce. O co tady vlastně jde? Momentálně je ve zdejším světě mír, takže na velké souboje z války můžete zapomenout. V Konoze se ale rozjela liga nindžů a vaším cílem je stát se tím nejlepším. Ano, žádnou složitější zápletku tady nenajdete. Některé starší slavné souboje si připomenete alespoň prostřednictvím VR arény, kterou má pod palcem Kakashi. Skrz ni plníte všechny mise, přičemž některé jsou opravdu náročné. Pokud vám nestačí síly, můžete si na to pozvat další hráče. Veškeré mise si tady můžete projít v kooperaci, ať už s kamarády nebo s cizími hráči. Ne vždy se jedná o souboj proti dalším nindžům. Občas musíte uchránit vstup do vesnice před vlnami nepřátel, pak se zase vypořádáváte s obřím hadem. Nebo Kakashimu pomáháte sbírat stránky jeho oblíbené knihy.  

Mise vás ale nezabaví na dlouho. Hlavní částí hry jsou multiplayerové zápasy, kde se proti sobě postaví na každé straně 4 hráči. Najdete tady několik herních módů, jako je třeba domination s obsazováním bodů nebo tradiční capture the flag. Mě nejvíc chytl klasický deathmatch, ve kterém má každý tým omezený počet životů a který tým zkrátka dokáže nakopat víc zadků, vyhrává. Podle toho, jak se vám v zápasech daří, dostáváte peníze, vybavení, svitky a také rank, který se stejně jako vybavení dělí od D až po S. Vaším cílem je samozřejmě dosáhnout až na vrchol.  

NARUTO TO BORUTO_ SHINOBI STRIKER_20180903213526.png
Během hledání spoluhráčů si alespoň můžete na chvíli odpočinout

Pokud jste hráli některý z dílů SUN Storm série, můžete si všimnout odlišností v grafické stylizace. Je to hlavně tím, že tahle hra běží na Unreal Enginu 4. Je to vidět hlavně na efektech technik a detaily prostředí se také zlepšily. I přes to, že hra jako taková vypadá pěkně, její vzhled nedokáže vynahradit chyby. 

O soubojovém systému už jsem mluvil předtím, ale ještě jednou musím zmínit, že není tak intuitivní, jako v SUN Storm sérii. Hlavně když bojujete v přesile a snažíte se dostat na nepřítele, nemáte nejmenší šanci se pohnout, protože jste neustále sráženi na zem. Občas se mi navíc stávalo, že i když jsem zasáhl nepřítele některou z technik, ani to s ním nehlo a jeho ukazatel zdraví byl stále na stejné úrovni.  

To by ale nebylo nic oproti další věci, která mě opravdu vytáčela. Vaším hlavním nepřítelem nejsou ostatní hráči ani postavy ovládané umělou inteligencí, ale je jím načítání. Ať už si chcete prohlédnou vaše statistiky nebo se připojit do zápasu, trvá to neskutečně dlouho. Občas je rychlejší hru úplně vypnout a znovu ji spustit, než abyste čekali až doběhne načítání. Obzvlášť po skončení mise se mi stávalo, že se hra načítala donekonečna, takže ani nic jiného než její vypnutí, nezbývalo. Stejný případ je i hledání hráčů do zápasů, každou chvíli se někdo odpojuje, a i když kolem sebe v lobby vidíte spoustu hráčů, hra vás není schopná dát dohromady. Není tedy nic neobvyklého, že v zápase na jedné straně je o hráče míň a pak už prakticky není šance na výhru. Tyto problémy hře opravdu podkopávají nohy.  

Naruto to Boruto: Shinobi Striker na první pohled nevypadá vůbec špatně, ale když se do hraní zahrabete více, najdete několik nedostatků, které by ve hře za plnou cenu rozhodně neměly být. Hlavní je brát v potaz, že se nejedná o nástupce série Ultimate Ninja Storm. Vývojáři zkrátka chtěli do Naruta vnést něco nového, ale na první pokus se jim to nepovedlo zrovna nejlépe.  

Váš názor Další článek: Devil May Cry 5 nabídne foto režim a tréninkovou arénu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,