Naše domněnky byly správné. Nová revize PlayStationu 5 opravdu používá jiný čip

Mozek PS5 už využívá 6nm výrobu. Konzole má upravené vnitřnosti a nižší spotřebu

Na konci srpna se v australských obchodech objevila nová revize PS5 (CFI-1202). Konzole stále vypadala stejně, ale vážila o 300 gramů méně než předchozí verze CFI-1100. Přitom i ta byla o 300 gramů lehčí než původní model z roku 2020 (CFI-1000). Zatímco u první revize ale Sony pouze upravilo chladič, ve druhé opravdu bylo změn více.

YouTuber Austin Evans ukázal první srovnání, na němž je vidět několik novinek. Celkově se zmenšila základní deska. Sony přesunulo „CMOS baterku“ na místo, odkud už nelze bez kompletního rozebrání jednoduše vyměnit. Chladič je opět o něco menší, ale přibyla mu navíc heatpipe, takže by se mělo lépe odvést teplo ze základny do žebrování. Ve schránce pro SSD je teď kovová podložka, která také zřejmě pomůže chlazení.

Evans také mluví o nižší spotřebě. Při hraní na původnímu modelu mu wattmetr ukazoval až 218 W, na loňské revizi to bylo až 229 W, ta letošní skákala k 202 W. Loňský model měl o fous tišší chlazení, ale konzole se více zahřívala. Původní verze a letošní revize jsou nepatrně hlučnější, ale chladnější.

Experti z Angstronomics zašli v rozborce ještě dál a z hlavního čipu PS5 sundali rozvaděč. A na obnaženém křemíku je vidět změna, o které jsme spekulovali. Čip je skutečně menší, v původním modelu a loňské revizi měl asi 300 mm², v letošní je to lehce pod 260 mm².

image.png
Vlevo nový 6nm čip, vpravo původní 7nm (zdroj: Angstronomics)

Zmenšení plochy o 15 % má jediné možné vysvětlení. Die-shrink, čili přesun stejných obvodů na pokročilejší výrobní proces. V tomto případně Sony (nebo spíš AMD a TSMC) skočilo ze 7nm na 6nm litografii. Na sama o sobě nevylepšuje výkon, ale zvyšuje hustotu tranzistorů o 18 %, což zhruba odpovídá i naměřeným výsledkům.


Ceny PS5 na českém trhu


Diskuze (11) Další článek: Deskovka Kingdom Come rozjela crowdfundingovou kampaň. Cíle dosáhla za pár hodin

Když navštívíte internetový obchod přes náš katalog zboží, Živě za to může získat provizi. Službu Zboží Živě provozujeme ve spolupráci s Heureka.cz.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,