PC

Nastavení konfiguračních souborů Q3A

Hrajete Quake 3 Arena? V tom případě jistě vezmete zavděk tímto článkem, který vás provede složitým nastavením konfiguračního souboru. Budete tak mít možnost vyladit tuto hru přesně podle výkonu vašeho počítače. Na pořadu dne jsou i další vychytávky, které zpříjemní hraní této týmové super pařby.
Chcete-li hrát Q3, je potřeba alespoň průměrné PC (tj. alespoň s procesorem Celeron 300Mhz, 64Mb RAM, 8Mb grafickým akcelerátorem a myší). Tato konfigurace je ale pro dobrou hru nedostačující, jedná se o absolutní minimum. I majitelé slabších počítačů obšem nemusí zoufat. Stačí jenom trochu vyladit konfigurační soubory a rychlost hry může být hned o dost vyšší. A proč vlastně ta honba za rychlostí? Každý zkušený quaker to ví - čím vyšší FPS (frames per second), tím je hra plynulejší, hratelnější a máte větší šanci na úspěch.

Ač se to nemusí na první pohled zdát, pro hraní je velice podstatná i kvalitní myš a podložka. Pod pojmem kvalitní, mám na mysli PS2 myš (rate - rozlišení, citlivost jde přetaktovat z původních 40 až na 200, v závislosti na značce. Utilitka na přetaktování je v download sekci na www.quakechannel.cz). USB myši nejsou špatné, většinou mají rate 125, ale PS2 je lepší :-). Pokud jde o značku myši, tak mezi nejlepší (pro quake) jsou Logitech Pilot (3tlačítková je lepší než 2tlačítková a kolečko), kterou seženete dnes již docela levně, tuším něco okolo 500 Kč, záleží jak kde, někde i levněji. Další velmi dobrá myš je Logitech Wingman gaming mouse (viz. naše soutež, která běží do 6. 12. 2000), která je již o "něco" dražší - v průměru stojí kolem 1500 Kč. A konečně, musíme připomenout i absolutní špičku - Razer Bommslang, která v závislosti na rozlišení stojí od 2500 do 4000 Kč. Pokud to s hraním Quaka myslíte vážně, na ostatní myši můžete zapomenout - nemá to s nimi cenu.

Dalším bodem je vhodná podložka pro myšku. Rozhodně vyhoďte staré a nepřesné pláťáky a kupte nějakou lepší. Mezi oblíbené a dobré patří Sigma 2000 s mikrostrukturovaným povrchem), kterou lze koupit v Makru asi za 50 Kč, Everglide (www.everglide.com), kterou u nás ale asi neseženete a nejlevnější stojí v přepočtu kolem 300 Kč.

Recenze všech vyjmenovaných myší a podložek najdete na www.quakechannel.cz, výběr je pak už jenom na vás.

Pokud hrajete na směrových šipkách, zvolte jiné klávesy – tyto jsou na nic, nemáte kolem sebe už žádné jiné a tudíž jste odkázáni na měnění zbraní na kolečku vaší myši (což je pomalé a nepřesné) nebo nedej bože na čísla (to už snad dnes vymizelo, ale kdoví…). Nejlepší je nadefinovat si klávesy buď na písmenka (R, D, F, G nebo W, A, S, D + na klávesy okolo si nadefinovat zbraně a různé další potřebné věci) nebo na numerickou klávesnici (8, 4, 5 ,6 pro pohyb + klávesy okolo zbraně), záleží jen na vás co vám víc vyhovuje. Výběr dobrých kláves by vám byl na nic, kdybyste je neuměli ovládat – to je snad ještě důležitější.

Pokud chcete, aby z vás byli mistři, musíte znát z paměti všechny mapy na kterých budete hrát. Je potřeba vědět kam která chodba vede, po jaké době se objevují nová brnění (žluté i červené po 25 sekundách) a megahealt (po 35 sekundách). Nejhranější a nejlepší arény pro duely jsou DM6 (TMP), DM13 (TMP) a T4, pro team play jsou to DM 6, DM 7 a DM8.

Teď už k samotnému konfiguračnímu souboru. Najdete ho v adresáři quake3/baseq3/config.cfg (to ví snad každý, ne? :-). Je to klasický TXT soubor, ve kterém jsou uložena veškerá nastavení grafiky, hudby, kláves a myši. I ve hře se dají některé věci nastavit, ale je jich málo. Pokud nemáte opravdu silný počítač, je dobré vypnout toho co nejvíc a co vypnout nejde, tak alespoň osekat. Například 32 bitová grafika je nádherná, stínování, mraky, výbuchy, vysoká kvalita textu, 3D objekty – vše je velmi efektní, ale zbytečně to „užírá“ počítači výkon. Ve velkých přestřelkách pěti a více lidí se to chtě nechtě občas (ne-li stále) trhá. Samozřejmě záleží na výkonu PC, ale je potřeba si uvědomit jednu důležitou věc – je nutné, aby hra byla plynulá i ve výpočetně velmi náročných situacích (exploze, víc hráčů na place), mít vysoké průměrné FPS nestačí.

Takové nastavení je dobré na pohled, ale ne pro hru samotnou. Sám někdy hodím nastavení Q3 na default a sledují různá dema, ale to jen pro tu grafiku, prostě na podívání. Doporučuji vyladit si config tak, aby v timedemu dával „alespoň“ 60 FPS a i to je minimum. Ideální by bylo mít takových 140 FPS, ale o tom si většina z nás může nechat jenom snít.

Pro 15“ monitor doporučuji rozlišení 400x300 nebo 512x384, max. ale 640x480 (někteří hráči mají na 17“ monitorech 400x300), pro 17“ pak 640x480 – záleží na každém co mu bude víc vyhovovat, a jak to bude počítač zvládat.

Zvuk stačí 11KHz a sluchátka (jsou rozhodně lepší než bedničky a na párty nebudete alespoň nikoho kolem sebe otravovat). Hudbu vždy vypnout, při hře pouze mate.

Dobré je odstranit také zbraň – máte větší rozhled. Sice to chvíli trvá, než si zvyknete, ale vyplatí se to. FOV si nastavte podle sebe, musíte si vyzkoušet, který vám nejlépe vyhovuje (někdo hraje na 90, někdo na 110).

Neméně důležité je i správné vyladění gammy a intensity obrazu (záleží na grafické kartě). Dobré je nastavit obraz hodně světlý, aby byli dobře vidět soupeři. Doporučuji zapnout cg_forcemodel 1, tzn. všechny postavy ve hře budou vypadat stejně jako ta vaše (je to přehlednější a vyvarujete se toho, že protivníkova postava splývá se zdí arény). Nejlepší jsou asi sarge, keel, tankjn v modré nebo červené barvě.

Jak udělat config? Nejjednodušším řešením je vytvořit kopii souboru config.cfg, přejmenovat ji např. na config2.cfg a v ní provádět úpravy. Takový konfigurační soubor se potom spustí příkazem z konzole před začátkem hry (exec <jméno souboru>, v našem případě exec config2). Pokud píšete jakýkoliv příkaz do konsole, musí vždy začínat lomítkem, např. /cg_drawtimer 1.

A nyní již k samotným konfiguračním příkazům.

Příkaz Default hodnota Popis
cg_autoswitch 1 automatická změna zbraně po jejím sebrání, 0 zruší automatiku
cg_brasstime 1250 zobrazuje odlétávající náboje při střelbě, 0 ruší a zvyšuje FPS
cg_draw3dicons 1 zobrazí v menu 3D ikony - zbytečné, 0 zvyšuje FPS
cg_drawattacker 1 zobrazí jméno protivníka, 0 zvyšuje FPS
cg_drawgun 1 zobrazuje zbraň při hře, při hře se zvětší viditelný obraz, ale chce to zvyk, 0 zvyšuje FPS
cg_gibs 1 zobrazuje krev a odlétávající maso z oběti, 0 výrazně zvyšuje FPS
cg_marks 1 zobrazuje kulky ve zdi, 0 zvyšuje FPS
cg_shadows 1 zobrazuje stíny pod postavou jako kaňky, 0 bez stínů (zvyšuje FPS), 2 skutečné stíny
cg_zoomfov 22 určuje blízkost přiblížení, čím menší číslo, tím blíž jsou postavy vidět při zoomu
com_blood 1 souvisí s cg_gibs, tuším že krev, 0 zvyšuje FPS
com_hunkmegs 56 něco jako swap file, nastavte zhruba na 3/4 velikosti vaší RAM
r_depthbits 0 nastavuje počet bitů na pixel
r_detailtextures 1 úroveň detailnosti textur, 0 zvyšuje FPS
r_dynamiclight 1 raketa osvětluje okolí, plasma svítí atd., 0 zvyšuje FPS
r_loadbias 0 0 vysoká kvalita, nízká hodnota FPS, 1 střed, 2 nízká kvalita, vyšší FPS
r_loadcurveerror 250 určuje, jak moc budou oblé oblouky, vyšší číslo z nich dělá trojúhelníky a zvyšuje FPS
r_picmip 1 určuje kvalitu textur, lze 0-16, 0 nejvyšší kvalita, od 7 bez textur, vyšší FPS
Texture mody od nejnižší kvality (vyšší FPS) po nejvyšší kvalitu (nižší FPS):

GL_NEAREST

GL_NEAREST_MIPMAP_NEAREST

GL_LINEAR_MIPMAP_NEAREST

GL_NEAREST_MIPMAP_LINEAR

GL_LINEAR_MIPMAP_LINEAR

cg_drawfps 0 1 zobrazuje v pravém horním rohu obrazovky aktuální FPS
cg_drawtimer 0 1 zobrazuje v pravém horním rohu obrazovky čas od začátku hry, nutné pro timeování armoru a megahealtů
cg_lagometer 1 zobrazuje kvalitu připojení
cg_simpleitems 0 1 zobrazí místo zbraní a powerupů jen jejich ikony, zvyšuje FPS, ale chce to zvyk
vid_restart restartuje video, nutné pro nastavení některých příkazů
exec „filename“ pro spuštěním různých skriptů, bez uvozovek (playback, vlastní config)
cg_fov 110 nastavení FOV
cl_mouseaccel 1 0 vypnutí akcelerace myši
cl_showmouserate 0 1 zobrazí rate vaší myši
in_mouse 1 0 vypne podporu myši s vyšším rate (snad)
m_filter 1 0 podobné jako in_mouse
m_pitch 0.022000 - přes číslem přehodí ovládání pohledů (nahoru myší = dolů pohledem)
sensitivity 10 nastaví přesněji sensitivitu myši
cg_crosshairHealth 1 zapne změnu zaměřovače
cg_crosshairSize 24 změna velikosti zaměřovače
cg_drawAmmoWarning 1 zapne varování při docházející munici
cl_run 1 zapnutý běh
g_warmup 20 čas v sekundách, jak dlouhá je rozcvička před hrou
kick jmenohrace vykopne hráče ze hry
sv_hostname nazev nastaví jméno serveru
cg_viewsize 100 nastaví velikost obrazu v %
r_drawworld 1 zapnuté renderování architektury mapy
r_fastsky 0 1 vypne oblohu, přidá FPS, ale… zkuste sami
r_fullscreen 1 0 vypne fullscreen zobrazení
r_intensity 1 nastavení intensity obrazu (světlost)
r_gamma 1 nastavení gamma korekce
r_mode 3 nastavení rozlišení – 4=3=640x480, 2=512x384, 1=400x300; menší rozlišení zvyšuje FPS
r_vertexLight 0 1 vypne stínování mapy, zvyšuje FPS
model keel/blue nastavení postavy
sex male nastavení pohlaví
bind klavesa „prikaz“ nadefinuje klávesu, např. bind j „say :))“
writeconfig jmenosouboru uloží do konfigu aktuální nastavení
connect 212.11.20.36:27855 připojí na danou IP (server)
disconnect odpojí z aktuálního serveru
reconnect znovu připojí na aktuální server
callvote map q3tourney4 změna mapy přímo ve hře, ostatní pak musí stisknout F1 (pokud nemáte navolenou jinou klávesu) nebo napsat do konzole /voteyes
com_maxfps Tento příkaz slouží k nastavení skoků. Asi každý zná mapu DM13, kde je megahealt ve výklenku. Pokud si dobře nastavíte maxfps (na každém PC je to jiné), tak tam bez problémů vyskočíte. Stačí spustit mapu, skočit, když nic tak vlézt do konzole, napsat /com_maxfps číslo, dát enter, vypadnout z konzole a zkusit znova.

Další příkazy jsou popsány v přiloženém souboru c.cfg (nastavený pro jednoho hráče, svůj nemám v úmyslu zveřejňovat), výše uvedené jsou jen ty nejzákladnější. Nejsou v něm popsané všechny příkazy, ale ty co jsou potřebné tam najdete. Všechny ani přesně neznám. Pokud v něčem najdete chybičku, klidně napište, nejsem neomylný. Snad vám tento článek pomohl k vyladění nastavení q3 tak, aby se vám dobře hrálo.

Pokud bude čas, dočkáte se i článku o finesách quakovského configu (automatické nahrávání dem, quick rail, ovládání hlasitosti na klávesy, dvě zbraně na jednu klávesu, cycle zoom, rocket jump atd.)

Takže, happy fragin’!!!!

Diskuze (8) Další článek: Duke Nukem 1 aneb úsvit radioaktivního šílenství

Témata článku: , , , , , , ,