PC

Návod: Everquest 2 - jak žít v jiném světě

Superrozsáhlé MMORPG Everquest 2 zabere mnoho měsíců k prozkoumávání. Abyste nemuseli objevovat finty, které už byly objeveny, máme zde pro vás kompletní popis herního začátku. Jak budete žít v Norrathu dále, záleží jen na vašich rozhodnutích, kterým snad pomůžou naše rady.
Kapitoly článku

Everquest 2 nese označení MMORPG, což značí, že je nanejvýše pravděpodobné, že budete při svých putováních potkávat další hráče. Snažte se chovat tak, jak byste si žádali od jiných. Velmi rychle se pozná dobrý hráč od špatného a pokud jste ze skupin stále vykopávání, zkuste se zamyslet, kde asi může být problém.

  

Nick prozradil, kdo nám dělá tanka * Druhý příklad použití makra, v chatu vidíte opakování * Tak teď to Nick přehnal, takováhle mutace 

Skupiny

Jak už jsem naznačoval u popisů povolaní, každý se ve skupině hodí k něčemu jinému. Neexistuje však nic, jako ideální rozložení skupiny, protože každé podpovolání úplně mění herní styl. Mnozí hráči si myslí, že skupina bez tanka a léčitele je naprosto nepoužitelná. Dovolil bych si tvrdit, že to záleží spíše na hráčích, kteří se musejí přizpůsobit aktuální situaci. A dobrý hráč to v pohodě zvládne. Není tak až takovou zvláštností skupinka dvou zvědů a mága, stejně jako čtyř léčitelů (obojí z vlastní zkušenosti).

Pokud jste v partě, pořádně si ostatní hlídejte. Hlavně uprostřed delšího podzemí není nic horšího, než přehlédnout hlášku léčitele, že je pryč (třeba jeho syn pomaloval podlahu nesmazatelnou fixou, že Nicku) a klidně zaútočit na nějakého velmi silného protivníka. Stejně tak si musí bojovník hlídat léčitele, zda má dost many a léčitel všechny, jestli jim nedochází životy. Pokud narazíte na nějakou cennou věc, zkuste nejprve zjistit, zda ji někdo ze skupiny nepotřebuje více. Kdybyste nemohli najít vaše souputníky, zmáčkněte ALT+W a vyberte si, ke komu vás má zlatavá linka navigovat.

  

Všichni z něj máme strach * Vpravo je po opětovné návštěvě ozdravovny Černobyl * Jak se tam ten šutr jen mohl dostat? 

Obecně se vyskytují dva typy skupin (případně jejich kombinace) - zkušenostní a úkolové. Úkolové bývají většinou jednorázové na nějaký složitější úkol. Je slušností zůstat ve skupině a pomáhat jí, i když už vám pomohla úkol splnit. Jinak byste se jindy mohli ocitnout v situaci, že se skupina rozpadne a vám zbývá poslední nepřítel, kterého sami nezvládnete. Zase zkušenostní skupiny jsou spíše jednotvárné, protože stále zabíjíte výhodné protivníky, většinou na jednom místě. Na vašich zkušenostech zato poznáte výrazné posuny. Pokud jste s někým v partě často, uvažujte o tom, zda by se vám nehodila časem i

Gilda

To je totiž úžasný způsob, jak být ve stálém kontaktu s lidmi, které znáte a se kterými si rozumíte. Bez gildovního systému by hra byla snad poloviční. Pokud se vám brzy podaří narazit na dobrou gildu, máte skoro vyhráno a postaráno o hodiny, dny a týdny skvělé zábavy. Stejně jako u skupin je každá gilda jiná a jinak zaměřená. Třeba moje současná je tvořena všemi postavami pár hráčů, kde se všichni známe jmény, hodně o sobě víme, i když jsme se často ani doopravdy neviděli.

  

Lety na grifinech patří k úžasným zážitkům

Základem našeho soužití je společná zábava, což může být i u jiných gild. Nebo jsou i gildy, které se orientují na výkon, co možná největší úroveň a prestiž. Dostat se do nějaké takové může být obtížné, udržet se také, ale často to stojí za tu snahu. Gildy získávají za plnění úkolů také zkušenosti a nemalé odměny. Hráči se vzájemně hecují a pomáhají si k lepším výkonům, přitom stále jedou i každý sám za sebe. Záleží jen na vás do jaké gildy se dostanete a jak se tam budete mít

Konzole a příkazy

Možná jste si všimli, že okno chatu neslouží jenom k povídání si a oznamování důležitých informací. Jen tak mimochodem, pokud na něj pravým myšítkem kliknete, můžete si nastavit, co všechno chcete vypisovat. Pokud vám tedy vadí stovky OOC zpráv, zrušte si je. Celé okno je však i jedna velká konzole pro zadávání příkazů. Co se s ní naučíte, závisí už jen na vás, nabídnu vám alespoň pár zajímavostí do začátku:

/tell Jméno text - pošle soukromou zprávu postavě Jméno, pokud je online (stačí zmáčknout T)
/shout text - zařve text pro všechny postavy v oblasti
/gsay text - text zprávy pro partu (klávesa G)
/gu (guildsay) text - pošle text všem online členům gildy
/r text - pošle text všem členům nájezdu
BACKSPACE - odpoví na poslední soukromou zprávu
Šipky NAHORU a DOLU - listování v posledních zadaných příkazech
TAB - automatické dokončování
/y - Yell for help
/showhood - vypne/zapne zobrazování pokrývky hlavy (estetický efekt)
/stopdrinking - ukončí automatické pití
/stopeating - ukončí automatické jezení
/togglebags - otevře veškeré batohy
/mood - změní náladu postavy (None, Afraid, Angry, Happy, Sad a Tired)
/camp - zahájí odhlašování, případně pak /camp desktop - ukončí hru
/time - vypíše herní i reálný čas (nepoužívat v noci, způsobí zděšení, jak dlouho už hrajete)
/loc - vypíše vaši herní lokaci
/who - vypíše všechny postavy v lokaci, případně jsou parametry jako lfg, lfw, …
/lfg - Looking for group - budete se nacházet ve výpisu lidí hledajících partu
/lfw - Looking for work - budete se nacházet ve výpisu lidí hledajících řemeslnou práci

  

Nad oblaky a všechny ptáky * Můj vlk si dělá zmrzlinu * Překrásné Firemyst Gully 

Každý příkaz stačí zadat jen do té části, aby byl odlišný ode všech ostatních (viz /gu, kde je celý příkaz /guildsay). Zda je příkaz celý zjistíte stisknutím TAB. Dále je možné používat ve všech výrazech proměnné podle vašeho cíle. Pokud máte označeného kostlivce a napíšete "Vidím nějakého %t", tak ostatním se ukáže "Vidím nějakého Skeleton". %t působí jako jméno cíle, dále se asi hodí ještě %r pro rasu cíle. Tohle vše můžete pak používat jako makro, což můžete vidět na jednom z obrázků.

A ještě jedna užitečná vlastnost: Pokud přetáhnete do konzole nějaký předmět, pak na něj ostatní mohou kliknout a zjistit jeho přesný popis podobně, jako by použili examine. Hodí se zejména když získáte nějakou ultimátní věc a chcete se pochlubit.

Prostředí

Vadí vám, že se nemůžete ohlížet, zda vás nepřítel ještě stále sleduje? Ujistěte se, že máte zapnutý pohled třetí osoby a klidně zmáčkněte levé myšítko. Jak pohybujete myší, tak se natáčí i kamera a můžete se tak podívat i za sebe. Nezapomeňte při úprcích (přesunech do předem připravených pozic) použít Yell for help. Ne, že by se vám vždy dostalo pomoci, ale hlavně nejste počítáni jako v souboji a normálně vám přibývají životy a mana.

  

Čas na svačinku * Work, work * Kašna při západu slunce

Když vám začne přetékat zásobník se schopnostmi, tak si jich můžete otevřít více. První tři můžete používat přímo pomocí kláves, ostatní už pouze myší. Pokud by vám ani to nestačilo, máte zásobníků celkem deset a jako hlavní je můžete přepínat pomocí SHIFT+číslo. Do zásobníku také můžete vložit i jiné věci, než dovednosti, třeba různá makra.

Pokud chcete dělat opravdu pěkné screenshoty, jistě vám vadí veškerá okna na obrazovce. Buď je můžete obtížně zavítat, nebo jednoduše zmáčknete dvakrát F10 a máte čistý výhled. Pak už ta samá klávesa jen jednou vrátí vše do původního stavu. Pokud chcete přepínat mezi cíly ve směru pohledu, pomůže vám TAB, jestli chcete nejbližší cíl (hodí se v boji), použijte F8. F1-F6 jsou jednotliví členové party. Další velmi užitečná klávesa je tilda (~ vedle jedničky), která automaticky zahajuje a ukončuje útok na daný cíl (nemusíte na něj klikat).

Řemeslná výroba

Tato část je na změny velice náchylná, vždy si tedy zkontrolujte, co je právě nového. Obecně je řemeslná výroba na úrovních artisan (1-9) spíše opruz, než cokoliv jiného. Samá chyba při výrobě, slabé předměty, nic se pořádně nedaří, snad jediná výhoda je, že je to levné. Od desáté úrovně se však všechno změní. Sice se zúží pole vaší působnosti, zato ale získáte skvělé dovednosti, které vám dovolí zvyšovat trvanlivost předmětů při výrobě. Jejich vhodným používáním dosáhnete většinou kýžených výsledků.

  

Západ slunce při kašně * Nepoznáte magickou akademii? * Lije se voda do kyseliny, nebo kyselina do vody? 

Ke každému postupu se vážou tři dovednosti, které každých deset úrovní mění svoje působiště. Na úrovních 1-9 máte jen zvýšení postupu za manu, zvýšení postupu za trvanlivost a zvýšení postupu za vyšší šanci na neúspěch. 10-19 vám přinese zvýšení trvanlivosti za manu, zvýšení trvanlivosti za snížení postupu a zvýšení trvanlivosti za snížení šance na úspěch. Od dvacítky získáte vylepšená verze schopností z 1-9, na třicítce zase desítkových a tak dále. Každopádně schopnost zvýšení za manu se hodí vždycky, nebojte se ji hojně používat. Ostatní zvyšování postupu je spíše nevýhodné. Zato zlepšování trvanlivosti se často používá ve dvojici za manu + za postup, protože pak trvanlivost dokonce zvyšuje a to i nad viditelnou mez.

Kvalita vyrobeného předmětu závisí vždy pouze na kvalitě první suroviny, takže na té si dejte záležet, ostatní můžete klidně vyrobit na nižším stupni a ušetřit tak čas. Pokud prozkoumáte recept, ukáže se vám jen předmět středního (2.) stupně, nejlepší mohou být mnohem hezčí v mnoha ohledech, co se vylepšení týče. U batohů to může být víc místa a redukce váhy obsažených předmětů, zbraně jsou nebezpečnější, jídlo vydrží déle a podobně. Cena předmětu v obchodě nezávisí na kvalitě, ale na souhrnu použitých surovin, prodávejte tedy raději kvalitní věci u vás v pokoji.

Nákup a prodej

Pokud chcete nabídnout předmět k prodeji ostatním hráčům, musíte být v pokoji (buď svém, nebo kde jste důvěrníkem) a pomocí nástěnky zadáváte předměty k prodeji. Hodí se tohle dělat třeba přes noc, protože ostatní hráči mohou mít klidně ráno. Pak už jen zkontrolujete výdělek.

  

Koloseum nad Executioner Plaza * Řemeslný výroba občas nevychází ... * ... a občas vychází až moc 

Zase pokud chcete něco koupit, stačí najít brokera (v každé dílně je jeden, nějací jsou i na ulicích) a u něj vhodnou věc vyhledat. Pak ji buď koupíte s přirážkou 20% přímo na místě, nebo se vydáte za prodejcem domů a koupíte to od něj. Klikněte na něj/ni pravým myšítkem a vyberte buy.

Ještě máte možnost sehnat předměty z trhů ve druhém městě, kde můžou být jiné nabídky a ceny. Stačí najít dostatečně skrytou postavu fence a u ní nakupovat, což vás ale bude stát 40% ceny navíc. Často se to ale vyplatí. Ve městě Qeynos se nachází ve čtvrti Harbor, přiznám se, že ve Freeportu jsem jej ještě nehledal.

Schopnosti

Zmiňoval jsem se o vylepšování schopností, takže teď budu přesnější. Kouzla a bojová umění mají různé stupně. Běžně je dostáváte na stupni Apprentice I, který je základní. V obchodech ve městě si můžete pořídit Apprentice II, který zvýší účinnost přibližně o 10%. Řemeslníci dokáží vyrobit ještě Apprentice III a IV, kdy druhý zvýší použitelnost o 25% oproti základu. Z příšer vám může vypadnout Adept I, který je jen o něco málo silnější než App IV. Na výrobu Adept III potřebují řemeslníci různé vzácné (opravdu vzácné) přísady, ale výsledek za to stojí. A pokud splníte různé úkoly, můžete získat stupeň nejvyšší Master I, který je o více než polovinu lepší než základ.

  

Vlez do Wailing Caves * Krásná ukázka upgrade počítače - před * a po upgrade (částečně kvůli jpg kompresi)

Jako schopnosti lze přeložit i slovo skills, což jsou dovednosti používání různých schopností. Některé z nich rostou automaticky (o jedna každých 20% úrovně), jiné zase pouze používáním s tím, že jim automaticky roste strop, podobně jako u těch samorostů. Dovedností je mnoho a často ovlivňují šanci na úspěch dané činnosti, stejně jako její výsledek. Od lepších výsledků kouzel, rychlejšího plavání až třeba po více úspěchů při výrobě.

Pak tu máme ještě speciální schopnosti, které získáváte každou druhou úroveň po dosažení osmé. Vždy máte na výběr z několika vylepšení, které upraví vaši postavu pro váš styl. A pokud se bojíte, že vyberete špatně, má každá postava jednou za život možnost použít příkaz /respec, který jí umožní provést všechny výběry znova.

Perlička nakonec

Víte, jak vznikl název města Qeynos? Zkuste si jej přečíst pozpátku a pak se zase klidně vrhněte do hraní této skvělé hry. A pokud se náhodou vyskytnete na serveru Everfrost, tak se můžeme potkat.

Další kapitola popisuje cestu z ostrova do města

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,