PC

Návod: Star Wars: Knights of the Old Republic 2 - Sith Lords

Ačkoliv druhý díl skvělého dobrodružství rytířů Staré republiky je do značné míry podobný svému předchůdci, široké možnosti ve tvorbě postavy, relativně nelineární příběh a rozsáhlé herní možnosti nás dovedli k nápadu vytvořit malého průvodce každého budoucího Jediho. Nenabízíme vám zde žádný komplexní návod, nebudeme vám přece kazit hru. Místo toho vám raději dáme pár dobrých rad, jak ve světě Hvězdných válek uspět.
Kapitoly článku

Stvoření Jediho

Tvorba postavy je základním kamenem všech her na hrdiny a většina výběrů zde provedených se s vámi potáhne celou dobu. Není proto nic zvláštního, pokud se po chvíli hraní rozhodnete začít úplně znova, protože poznáte slabiny své postavy. Pokud to jen jde, snažte se tvořit postavu vy, nenechte si do toho mluvit počítač, jinak budete mít dobrodruha veskrze průměrného.

První volba je snad nejdůležitější vůbec. Nemluvím tedy o výběru pohlaví vaší postavy, to je věc spíše estetická, která hru výrazně neovlivní (tedy mimo rozhovorů, hlavně s vedlejšími postavami). Klíčové je si najít vhodné povolání, protože každé ze tří nabízených představuje úplně jiný styl hry. Snad vám v tomto rozhodování pomůže speciální boxík.

  

Ve hře vystřídáte bojové vřavy * i poklidné výhledy * I když tento mne spíše zneklidnil

Není radno podcenit ani vhodný obličej vašeho hrdiny (nebo hrdinky), protože se na vás bude šklebit většinu hry.:-) No dobře, rozhodně důležitější je rozvržení vlastností, které vlastně přímo vyplývá z povolání. Dvě z nich jsou důležité, doporučuji do nich vložit většinu bodů. Ostatní stačí dostat na stupeň 10, kde už není žádný postih. Nebojte se si s body chvilku hrát, později už s nevhodným nastavením příliš mnoho neuděláte. Také nezapomeňte, že každých pár úrovní si budete moci jednu vlastnost zvýšit, stejně tak i na mnohé předměty z pozdějších částí hry, které vám dají nezanedbatelné bonusy.

Povolání:

Jedi Guardian - bojovník tělem i duší. Jeho atributy jsou síla a odolnost, v boji rozdává ohromné rány nablízko a sám skoro žádné nedostává. Nejdůležitější pro něj jsou jeho featy, které jej zlepšují v každém ohledu. Zato dovednosti a Síly jsou slabší, stejně by však mnohé nevyužil v brnění. To není nutností, ale najít pořádnou róbu na boj je velmi obtížné. Základem hry za něj je rčení "kde nepomůže hrubá síla, pomůže síla ještě hrubější" (často podávané také jako "nenamáhej se, vezmi si větši kladivo").

Jedi Sentinel - klasický univerzál, můžete od něj čekat hlavně intriky, úskoky, spíše než by se hrnul do boje, se z něj "vykecá". K tomu mu mohutně pomáhá jeho obratnost a inteligence, stejně jako dostatek bodů na všemožné skilly. Featů nemá také málo a Síly používat umí, záleží jen na vás, zda jim dáte přednost. Také je to asi jediná postava, u které lze uvažovat o střelné zbrani, ale to už je na vašem vkusu.

Jedi Consular - Síla jej provází. Sami autoři varují nezkušené hráče před touto postavou a mají k tomu dva pádné důvody. Zezačátku by vás mohla trošku překvapit obtížnost, pokud uděláte nějaké špatné rozhodnutí, a ke konci zase jednoduchost. Pokud ale máte vysokou moudrost a charisma, vaše Síly jsou skoro bez omezení. Nějaké ty dovednosti k se také najdou a featy vás v podstatě tolik nezajímají. Jediné problémy mohou nastat v různých čestných soubojích bez použití Síly, ale i ty se dají zvládnout.

Schopnosti a schopnůstky

Než zamíříme ke zvláštním schopnostem, projedeme si ještě zběžně schopnosti normální. I v tak malém počtu je dost místa na úvahy, doporučil bych před začátkem hry dát nějaké body do vedlejších dovedností, neboť ve hře budete mít dost práce s vylepšováním hlavních. Pokud nemáte v nějaké ze schopností ani bod, nemůžete ji používat, což znamená i ztrátu interakce klidně i se stovkou předmětů. Navíc na začátku máte čtyřnásobný počet bodů oproti pozdějším přestupům, takže s tím počítejte.

Když jsem se zmiňoval o doporučeních od počítače potažmo pak tvůrců hry, měl jsem na mysli hlavně část featů a Sil. Občas jsou rady ještě slušné, ale nabízet někomu, kdo pistoli neuvidí ani z rychlíku, sniper shot mi přijde lehce zcestné. Dále bych rád upozornil na zvláštní skupinu featů, které vám zvyšují vaše schopnosti (skills). Přijde mi zbytečné do nich dávat drahocenné body, které by jistě našly užití jinde. Hlavně v pozdějších částech hry pár bodů moc díru do světa neudělá. Volba však závisí čistě na vás.

  

Názorná ukázka Force Persuade * A její přímý důsledek * Mira se dokáže slušně ohánět

Stejně tak je vhodné si naplánovat, s čím bude která postava válčit. Bude to jednoruční zbraň, nebo dvě takové, anebo je snad libo něco těžšího do obou rukou najednou? A budete bojovat pěkně z dálky, nebo budete nepřátelé zdolávat pěkně tváří v tvář? Vyplatí se rozhodnout toto dilema u každé postavy, nezapomeňte rovněž, že někteří jsou specialisté na boj beze zbraně (Handmaiden). Ke každému stylu boje jsou příslušné featy, které mu dávají slušné bonusy. Drobná rada - Kreia má ráda jednu jednoruční zbraň (pochopíte sami hned chvíli po začátku).

Světlá, či temná strana?

Ač se výběr strany s vámi potáhne celou hru, nemusíte si dělat s vaším směřováním příliš velké starosti. Asi hlavním důvodem, proč si jednu z nich vybrat, je bonus k vlastnostem (přesněji +3 k hlavní) a odlišné dovednosti pokročilých fází. Dále jsou to pak rozličná zakončení hry, ale v jejím samotném průběhu nejsou rozdíly příliš velké. Zvláště zpočátku jde postup k hranicím ukazatele velmi pomalu, až později budou jednotlivá rozhodnutí znamenat velké skoky v přesvědčení.

  

"Skrytá" nápověda * Mapa není zprvu vidět, tak si jí užijte * Force Fear - a bolest je tu

Pokud je vaše síla osobnosti menší, projeví se váš postup ještě zvýšením ceny protichůdných Sil. S vysokým charisma však nebudete mít vůbec žádný problém používat schopnosti druhé strany, takže není až tak zvláštní vidět Sitha léčit nebo rytíře Jedi sát životy. Je to v jednom směru škoda, protože rozdělení Sil tak ztrácí na svém významu, na druhou stranu je hra pestřejší a to se také počítá. Některým Silám více vadí brnění než vaše náklonnost, a tak není možné jejich použití mimo róby (i když i těch naleznete dostatek různých druhů).

Tipy triky všeliké

I když se to může zdát zvláštní, tak je výhodné chodit jen s jednou postavou (překvapivě právě vaší vlastní, že). Budete tak získávat více zkušeností, protože ty se nebudou dělit do skupiny. A když přijdou těžší chvíle, většinou můžete partu změnit. Další výhodou je, že vyšší úroveň budou mít i vaši společníci, protože jejich postupy se odvíjí od vašich. A věřte nebo ne, rozdíl je znát.

Se svými společníky komunikujte, jak jen to jde. Snažte se držet si u nich vliv. Tak vám nejen povědí něco zajímavého o minulosti, ale také vás často naučí novým dovednostem anebo zlepší své schopnosti. Většina z nich se může stát rytíři Jedi (nebo Sithy, podle vaší rozvahy), což se na jejich výkonu taktéž výrazně promítne. Důležitou postavou je Kreia, která je vám mentorem. Naštěstí většina jejího výcviku nezáleží na vašem vlivu, ale i tak se občas hodí drobná úlitba.

  

Taky nevěříte, že má charisma jen 10? * Cink, vlna, cink * Závěr se blíží

Kreia vás nejen naučí nějakým novým schopnostem, její další užitečností je schopnost "seřídit" váš krystal do světelného meče, takže bude silnější a více podporovat vaši postavu. Rozdíly jsou poměrně výrazné, takže při každé příležitosti se jí neopomeňte na seřízení krystalu zeptat. Musíte jej však nejdříve vyjmout z meče, kam jej pak zase nezapomeňte zasadit.

Pokud by se vám někde (skrytá nápověda: Dxun) náhodou stalo, že musíte partu rozdělit, tak vybírejte pečlivě zejména skupinu bez vaší postavy. Nezapomeňte s sebou vzít nějakého Jedi, nejlépe pokud umí dobře léčit. Jinak budou muset léčení obstarat lékárničky nebo ještě delší čekání. A slabé protivníky zrovna nepotkáte.

  

Ty tři číslíčka jsou jeden útok Consulara, ostatní jsou silnější * Zavolejte Chocholouška * Neohrožený bojovník a jeho podpora

Když už jsme u Dxunu, tak jen drobná nápověda k jednomu logickému rébusu. Existuje i matematická operace násobení jedničkou, která často pomáhá. Trochu počítání si možná užijete i zezačátku, tam zase pomůže dosazení čísel místo symbolů, můžete zkusit třeba 10, 5, 1, snad se vám zalíbí.

V jakém pořadí budete navštěvovat planety, pokud se příběh rozvětví, záleží jen na vás. Když se ale nejdříve vydáte na Nar Shaddaa, chybu rozhodně neuděláte, protože se vaše parta slušně rozroste. A to nemluvím o tom, že se dozvíte jistou informaci o Attonově minulosti, která vám pomůže udělat z něj rytíře Jedi.

  

Na závěrečný souboj stačí Force Wave * Rychlý průchod mečem * 44 je ještě málo

Hru si můžete prodloužit i karetní hrou Pazaak, která se vzdáleně podobá oku nebo Black Jacku. S její pomocí se můžete dostat k různým zajímavým věcem, takže není úplně špatné se ji naučit. Základem jsou vaše karty na ruce, používejte jich s rozmyslem a jen pokud musíte. Kladné se snažte z balíku dostat co nejdříve pryč, záporné jsou o něco lepší a proměnlivé vám často zachrání hru. Velmi zřídka narazíte na speciální karty, ovšem zvláště karta rušící předchozí kartu z balíčku je přímo k nezaplacení.

I když na Dantooine nemusíte procházet celou jeskyni s mistrem Vrookem, stejně ji raději projděte. Na konci vás sice čeká poměrně tuhý souboj s dravou zvěří, ale odměnou vám bude nejen splnění jednoho z úkolů ve městě, ale hlavně možnost získat si váš osobní krystal do světelného meče. A to ani nemluvím o různých krystalech barevných.

  

Decentní mečík, sen každého Jediho * Frajeřínky před posledním soubojem * Tady se při boji pěkně zapotíte

Ve hvězdném přístavu Onderon se vám podaří najít celkem dvě víza, která v hospodě můžete nechat předělat na volná. Pak už záleží jen na vašem přesvědčení. Zastáncům temné strany však nezbývá, než jedno použít rovnou v oné putyce a vyzískat tak další velmi zajímavý krystal do meče. A pak že se nevyplatí být zlý.

Zejména pokud hrajete za Jedi Consulara a máte problémy s čestnými souboji, nezbývá vám občas, než hru vhodně ukládat. Při každém nahrání se totiž šance na zásah počítají znova. Každopádně se hrou dá projít i bez takovýchto berliček, jen je podstatně těžší, ale o to zábavnější.

V další kapitole se dozvíte, jaké Síly si vybrat

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,