PC

Návod: Star Wars: Knights of the Old Republic 2 - Sith Lords

Ačkoliv druhý díl skvělého dobrodružství rytířů Staré republiky je do značné míry podobný svému předchůdci, široké možnosti ve tvorbě postavy, relativně nelineární příběh a rozsáhlé herní možnosti nás dovedli k nápadu vytvořit malého průvodce každého budoucího Jediho. Nenabízíme vám zde žádný komplexní návod, nebudeme vám přece kazit hru. Místo toho vám raději dáme pár dobrých rad, jak ve světě Hvězdných válek uspět.
Kapitoly článku

Jakou Sílu zvolit?

Krátké seznámení s jednotlivými Silami, které je možno dostat při přestupech. Několik speciálních navíc vám ponechám jako překvapení, jen se zmíním o trojkombinaci, kterou v jedné části hry dostanete podle strany, ke které se přikláníte. Umožňuje spouštět trojici Sil najednou a stává se vydatným pomocníkem.

Heal - světlá Síla léčící vás, nebo postupně i všechny členy skupinky. Povinnost každého, protože jinak budete nuceni používat tuny lékárniček nebo čekat a čekat.

Aura - světlá Síla omezená brněním, zvýší vaši obranu a záchranné hody, vydrží však jenom malý časový okamžik. Nebýt součástí světlé trojkombinace, jistě bych ji hned zavrhl, takhle se alespoň ke konci nějak hodí. Obrněnci ji však neužijí ani tak.

Burst of Speed - univerzální Síla omezená brněním. Jednoznačně nejčastěji používaná Síla, hlavně pak mimo boj při přesunech na delší vzdálenosti. V boji je neocenitelným pomocníkem, protože zvýší vaši obranu a rovněž přidá útoky navíc. Bojovníci se budou muset spokojit s někým z party, který se ujme vedení při bězích a nebo dokonce kvůli této síle brnění sundají.

Valor - světlá Síla omezená brněním, jejíž kladný efekt je nepopiratelný. Zvyšuje totiž hodnoty vašich vlastností a ještě přidává bonusy k záchranným hodům. Nebýt její působení tak krátké, jistě by byla používána hojněji. Takhle ji zachraňuje spíš trojkombinace.

Resistance - univerzální Síla znepříjemňující boj nepřátelským uživatelům Síly. Snižuje totiž jejich šanci na úspěch proti vám. Je celkem trvanlivá, ale ani tak není příliš využitelná v praxi.

Energy Resistance - univerzální Síla nahrazující různé štíty. Navíc chrání celou skupinu, ale jen před střelným a elementárním zraněním. Použitelná možná pro bojovníka, díky své dlouhé trvanlivosti. Stejně však pro vás není střelba hrozbou, takže spíše zbytečná.

Barrier - světlá Síla působící proti fyzickému zranění při boji zblízka. Tohle už je jiná káva, protože KOTOR 2 je hlavně o střetech nablízko. Sice spíše neúčinná, ale ono se to časem nasčítá, život k životu a najednou zjistíte, že se válí v krvi protivník a ne vy.

Battle Meditation - univerzální Síla omezená brněním, skvělá jako podpůrná. Osobně jsem ji nechal se naučit všechny vedlejší postavy, protože posiluje vaši skupinu a zároveň oslabuje protivníky.

Force Body - univerzální Síla umožňující používat na část ceny dalších Sil vaše životy. Navíc na pozdějších úrovních snižuje náročnost na body Síly, takže je naprosto dokonalá pro bojovníky, kteří mají dostatek životů a rádi by si také něco zakouzlili. Ostatní mají vlastních zásob přebytek. Tipem dne je kombo s Heal.

Revitalize - světlá Síla, která oživí vaše padlé parťáky s pár životy. Vcelku zbytečná, neboť po boji vstanou sami a v průběhu už toho stejně moc nezvládnou. Navíc je omezena brněním, což z ní dělá propadák dne.

Affect Mind - univerzální Síla, kterou si může vybrat jen vaše hlavní postava. To z ní dělá samo o sobě poměrně jasný výběr, když ještě dodám, že přidává nové možnosti v rozhovorech (dáte mi své peníze a skočíte tady do jámy), tak je poměrně jasné, že každý správný hráč se s ní bude dobře bavit.

Deflection - univerzální Síla vracející projektily na nepřátele na vyšším stupni, nebo alespoň neškodně odrážející na nižším. Dokud nemáte světelný meč, jedná se o jasnou volbu, později se občas také hodí, třeba na boj beze zbraně. Hlavní výhodu je, že působí sama automaticky.

Stun - světlá Sila omračující živé protivníky. Poměrně zajímavá Síla, nebýt omezení na živé protivníky a poměrně úzkého pole působnosti. Rozhodně si místo ní vyberte nějakou jinou (např. Push).

Stun Droid - světlá Síla ochromující a poškozující roboty. Stejně jako normální Stun je zbytečně omezená, droidů sice ve hře potkáte dostatek, ale ani tak nemá cenu si tuto Sílu brát, možná jen na zkoušku efektů ke konci hry.

Wound - temná Síla s klasickým efektem, pokud se tedy protivník neubrání - v tom případě se neděje vůbec nic. A to je poměrně velká slabina této efektní Síly. Její účinnost je poměrně slabá a navíc je omezena pouze na živé protivníky.

Slow - temná Síla snižující vlastnosti protivníků, úžasný je třetí stupeň, na kterém se jí nedá nijak ubránit (jedině snad Resistance, nemám odzkoušeno, protože proti mé osobě nebyla použita). Jako podpůrná Síla se hodí, hlavní bych z ní nejspíš nedělal. Roboti jsou proti jejím účinkům chráněni.

Fear - temná Síla působící opět pouze na živé protivníky. Efekt je krásný, protivník dostane migrénu a už si nezaútočí, hlavně díky dlouhé době působení. Jako podpůrná Síla je naprosto super, jen jí chybí destruktivní účinky.

Shock - temná Síla omezená brněním, což je její jediná slabina. Jinak se jedná o přímé zranění jak životů, tak bodů Síly protivníka. A její efekt opravdu stojí za podívání. V kombinaci s jinými je poměrně silná.

Push - univerzální Síla bez jediné chyby. Odhazuje protivníky, omráčí je a ještě je navíc slušně zraní. Jedinou výtku bych měl k pořadí vizuálních efektů, protože druhý stupeň má efekt líbivější než stupeň mistrovský. Prostě povinnost pro všechny uživatele Síly. Shodou okolností je právě toto jediná síla, kterou jsem opakovaně používal v závěrečném souboji. A úspěšně.

Drain Life - temná Síla přesně opačného efektu než Jánošík. Ostatním životy bere a vám dává. Je omezena brněním a navíc saje jen z živých nepřátel. Není moc silná, ale podívaná je to pěkná.

Suppression - univerzální Síla omezená brněním. Zruší většinu efektů Síly na protivníkovi, což je ale většinou nepoužitelné, protože nepřátelé raději ničí vás, než by posilovali sebe.

Throw Lightsaber - univerzální Síla vázaná na přítomnost světelného meče v ruce. Zasáhne protivníka, nebo protivníky hodem. Osobně mám raději světelný meč v ruce, když už je protivník daleko a střílí po mě.

Drain Force - temná Síla vlastnící snad všechny možné nevýhody. Nejenže se nedá použít v brnění, navíc působí jen na uživatele Síly a ještě k tomu slabě. Ruce pryč.

Force Scream - temná Síla, která vám umožní protivníky pěkně seřvat. Zraní je a k tomu jim sníží schopnosti. Jako podpora s Push dokonalá kombinace. Hlavně zpočátku slušně zraňuje.

Mind Trick - univerzální Síla,u níž se oba stupně od sebe výrazně liší. Samotný Mind Trick jen podporuje plížení, takže mimo Jedi Sentinela ji moc nevyužijete. Zato Confusion může mít jen hlavní postava a opět se hodí. Vybraný jedinec totiž začne útočit na vaše protivníky. Dokonalé je využití ve chvíli, kdy je rpotivník jen jeden a dává vám kapky. Takto máte oddechový čas.

Kapitoly článku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,