PC

Návod: The Lord of the Rings: Battle for Middle-Earth

Battle for Middle-Earth. Kandidát na post nejkrásnější hry všech dob. Zábavná strategie, která zaujme námětem, hratelností i atmosférou. A právě na tuto hru vám dnes přinášíme návod.
Kapitoly článku
  • Rady a jednotky
  • Mise

Rady

  • Jak zvyšovat úrovně budov ?
    • Farmy a kovárny se automaticky vylepšují, ale u jiných budov jako jsou stáje atd... probíhá upgradování jinak. Pokud chcete mít stáje na 2. úrovni, tak musíte stavět dané jednotky z té budovy, za každou jednotku se zvýší budově zkušenost.
  • Zkušenosti od hrdinů
    • Někteří hrdinové (Legolas, Theoden atd..) mohou předat experience svým jednotkám. Tuto vlastnost aplikujte pouze na jednotky, které mají do 3. úrovně.
  • Vlajkonoš
    • Pomocná jednotka, kterou získáte potom, co vaše jednotky dosáhnou 2. level.
  • Farmy
    • Kromě toho, že vám produkují peníze, vám také snižuji ceny u některých jednotek. Pokud jich máte víc, tak ceny budou klesat. Farmy můžete stavět také mimo svoji hlavní základnu, ale jejich cena je mnohem vyšší, zato jsou již na 2. úrovni a produkuji více peněz.
  • Levnější jednotky
    • Kromě farem, které snižuji cenu určitých jednotek, můžete dále stavět sochy a studny.
  • Nejlevnější jednotky
    • Pokud hrajete za Mordor, tak budete moci vycvičit orky zadarmo. Po chvílí jich můžete mít mraky, sice nejsou nějak silní, ale množstevní převaha je někde lepší než kvalita.

Jednotky

Ve hře najdeme 4 strany, 2 dobré a 2 zlé. Každá z nich má jiný styl boje, takže pokud bojujete proti Rohanu, tak neopomeňte na oddíly kopiníků, kteří si hravě poradí s jejich jezdectvem.

Mordor

Witch King

Jedna z nejsilnějších jednotek Mordoru. Na svém drakovi dokáže čapnout vojáka a pak ho pustit z pěkné výšky, popřípadě rozrazí bojovou formaci. Kromě toho dokáže vyvolat děsivý řev, vystrašené jednotky se dají na zběsilý úprk. Mezi pasivní vlastnosti můžeme najít jako u všech hrdinských jednotek, vůdcovské bonusy, které dávají okolním spřáteleným jednotkám až 200% poškození a 50% na obranu, což je docela slušné.

Nazghúl

Podobně jako Witch King i tento chlapík si jen tak poletuje ve vzduchu a dokáže čapnout vojáka a taktéž má v záloze děsivý řev.

Orc

Standardní pěšák, slouží spíše jako krmivo pro nepřátelské jezdce, což není moc příhodné. Není na škodu je dobře vycvičit na vyšší úrovně, například za pomocí schopnosti Bloothirsty, kterou začne zabíjet jiné oddíly orků a získávat si tak značné množství zkušenosti.

Orc Archer

Lučištníci se hodí proti jiným lučištníkům a jiné skupině pěších oddílů, rozhodně byste je neměli nechat na pospas jízdě a hrdinům, kteří je v pohodě dokáží rozprášit.

Haradim

Nepříjemní vrhačí kopí. Proti jezdcům i pěchotě jsou účinní a dokáží házet na velkou vzdálenost.

Soldier of Rhun

Silnější varianta lidských oddílů pod kontrolou Mordoru. Tihle jsou plně vycvičení proti jezdcům, kopí a štít jim umožňuje zdolat i nápory od jezdců, kteří se snaží je převálcovat.

Mountain Troll

Horský obr patří k tvrdým jednotkám, které nasazujte v přední linií. Mohou sebrat strom a poslouží jim jako kyj, což se jim zvýší útočnost. Jedním úderem mohou vyhodit i hrdinu do velké dálky, proto na tyhle chlápky používejte lukostřelce. Jinak před smrti ještě rozpoutá zuřivé mlácení, které dokáže zabít jak vlastní, tak i nepřátelské oddíly.

Attack Troll

Silnější verze předchozí příšery, sám se dokáže regenerovat a je vybaven brněním a kyjem. Podobně jako předchozí Troll, i tento před smrtí začne okolo sebe mlátit.

Drummer Troll

Tenhle samozřejmě neslouží pro boj, ale jde spíše o podpůrnou jednotku, která se svým bubnem zvyšuje okolním jednotkám obranu, útočnost a zkušenosti ze zabitých nepřátel. Pokud je napaden, tak dokáže udeřit velmi bolestivě.

Catapult

Pokud potřebujete zničit budovu nebo zdi, tak rozhodně tahle věc vám pomůže. Pokud uvidíte shluk nepřátel, tak použijte katapult, který nejen provede hromadné zabíjení, ale také poruší bojovou formaci. Chraňte katapulty před jízdou a ohnivými lučištníky.

Siege Tower

Obléhací věž poháněná Trolem. Stačí s ní dojet na nepřátelské hradby a už můžete posílat své oddíly nahoru. Jenom si dávejte pozor na ohnivé šípy a pokud dojde ke zničení věže, tak ať nikdo nestojí moc blízko, neboť ty dřevěné trámy jsou vražedné.

Mumakil

Obří olifant, do kterého lze naládovat několik Haradimů, kteří dokáží střílet ze hřbetu slona. Olifant dokáže rozšlapat oddíly a obecně není dobré se blízko něho zdržovat. Pokud ho chcete bezpečně zabít, tak použijte ohnivé šípy. Podobně jako trollové, tak před smrtí začne okolo sebe máchat svými kly.

Battering Ram

Beranidla slouží pro ničení bran a budov. Rozhodně je chraňte, neboť nedokáží útočit na jiné jednotky.

The Grond

Další obří beranidlo, tohle je o fous silnější a je dostupné během mise na dobývání Minas Tirith.

Isengard

Saruman

Čaroděj, který se dal do služeb Temného pána. Jeden z nejdrsnějších chlapíků, má v repertoáru několik užitečných kouzel a všechna je určitě využijete. Magic Storm dokáže odhodit nepřátelské jednotky, pokud jste zrovna obklíčení, nebo před sebou vidíte velkou skupinu nepřátel, tak není nad to použít magickou bouři. Fireball je dobrý proti všemu a také hrdinům. Wormtongue zase dokáže dočasně ovládnout nepřátelskou jednotku a posledním je Word of Power, který zvyšuje zkušenosti jednotkám do 3. úrovně.

Lurtz

Čistokrevný bojový ork, který je plně oddán zabíjení. Jde o hrdinskou jednotku Isengardu, takže bude mít několik bonusových dovedností.

Uruk-Hai

Standardní pěší oddíly, které se hodí ke všemu, jenom ne proti jezdectvu.

Uruk-Hai Crossbows

Lučištnická jednotka, hodí se proti létajícím jednotkám, což jsou Nazghúlové, ale také proti pěchotě. Jejich příhodné umístění jsou hradby.

Uruk-Hai Pikeman

Skvělá jednotka proti jezdectvu, díky dlouhému kopí je v pohodě dokáží zadržet, nebo dokonce i zničit celý oddíl. Jenom je chraňte proti šípům a jiné pěší jednotky.

Uruk-Hai Berserker

Nehorázně silná a levná jednotka, bohužel nemůže získávat zkušenosti, což je škoda. Jsou silní proti pěchotě a jejich pozice na vrcholku žebříku je velmi vhodná.

Warg Rider

Jezdecká jednotka. Tito jezdci se hodí proti pomalé pěchotě, ale také lučištníkům. Jsou dobří pro rychlé vpády na nepřátelské území.

Obléhací žebřík

Podobně jako obléhací věž, i toto slouží pro vysazení jednotek na hradby. Doporučuji tam nasadit berserkra, který se postará o spoušť na hradbách. Pokud je žebřík zničen, tak dokáže zabít okolní jednotky při pádu.

Beranidlo

Stejné jako u Mordorských oddílů.

Ballista

Totéž jako katapulty u Mordoru.

Mina

Skvělá, všeničící věc. Pokud je šikovně dopraven k nepřátelskému městu, nebo hradbách, tak je nutné použít něco ohnivého, co tu minu zapálí. Proto doporučuji použít například kouzlo fireball od Sarumana, nebo berserkra s pochodněmi. Pokud jste obránci hradu, tak nedoporučují minu zničit za pomocí ohnivých lučištníků, ti by tu minu jenom aktivovali, spíše nasaďte pěchotu.

Rohan

Aragorn

Pohodový hrdina, dokáže léčit okolní jednotky, vystrašit nepřátele a vyvolávat nemrtvé oddíly. Hodí se do předních řad bojové vřavy a je poměrně odolný, takže se o něho nemusíte bát.

Legolas

Další skvělý hrdina. Jeden z nejlepších lučištníků, dokáže zničit celé oddíly nepřátel a v případě nouze vytáhnout svůj meč. Až dosáhne vyšších úrovní, dokáže předávat zkušenosti jiným lučištníkům.

Gimli

Nejodolnější hrdina, rozhodně do předních řad. Dokáže skákat na hloučky nepřátel, házet sekeru nebo zvýšit svoje bojové schopnosti.

Theoden

Král Rohanského lidu. Dokáže naskočit na koně a jít tak do bitevní vřavy s ostatními jezdeckými jednotkami. Kromě toho poskytuje bonusy za své vůdcovské schopnosti a dokáže učit dočasně rohanské jezdce dočasné nezranitelnosti.

Eomer

Rebelský rohanský bojovník. Opět může být na koni, vrhat kopím a samozřejmě získávat ze zabitých jednotek peníze.

Eowyn

Dcera krále Theodena, má podobné schopnosti jako Eomer, také dokáže vrhat kopím a na 5. úrovni jezdit na koni. Pokud hrajete multiplayer, tak se vám hodí dovednost maskovat se za běžné rohanské jezdce, což znesnadňuje její identifikaci.

Merry

Slabší hobití hrdina. Dokáže být neviditelný, házet kameny, nebo útočit mečem. V boji se moc neosvědčí, takže pokud ho máte, tak je spíše na obtíž. Moc toho nevydrží.

Treebeard

Stromovous, pokud jste viděli sérii Pána prstenů, tak víte o koho se jedná. Velmi silný hrdina, dokáže chytat orky, nebo po nich házet kameny. Jenom ho chraňte před ohněm.

Peasant

Slouží především pro opravu budov a jiných staveb. V boji nejsou zase tak dobří a spíše jsou krmivem pro nepřátele.

Riders of Rohan

Skvělé jezdecké oddíly má pouze Rohanské království. Slouží pro útoky udeř a uteč.

Rohan Archers

Lučištníci na koních jsou skvělými doplňky. Hodí se především na kopiníky, kteří jsou smrtící pro jezdectvo, než kopiníci doběhnou k jezdcům, tak dostanou pěkně na frak. Mohou být vylepšení o ohnivé šípy.

Yeoman Archers

Standardní lučištník, může být vylepšen o ohnivé šípy a jinak pro boj na krátkou vzdálenost se nehodí.

Elven Archers

Lepší lučištníky už nikde nenajdete, velmi dobře vycvičení i na boj zblízka jsou dobří. Mohou být zkombinováni s další skupinou elfích lučištníků, čímž získáte dvě řady, kde první chrání tu druhou před útoky pěchot.

Ents

Stromové jednotky jsou silné a dokáží házet kameny, nebo chytat orky. Jenom je chraňte před ohnivými šípy.

Gondor

Gandalf

Kouzelník, který se hodí proti velké přesile. Dokáže zahnat Nazghúly, má vůdcovské schopnosti atd..., ale rozhodně nejlepším kouzlem u Gandalfa je Word of Power, tímto kouzlem dokáže odpálit velkou skupinu nepřátel, ti se buď svalí, nebo zemřou při pádu. V případě nouze může náš hrdina naskočit na koně a ujet pryč.

Faramir

Další hrdinský lučištník, ale kromě luku ovládá i meče, takže pokud budou potyčky jeden na jednoho, tak se ubrání. Podobně jako rohanští hrdinové, i on může smělé nasedat na koně a drtit nepřátelskou pěchotu.

Boromir

Poměrně odolný hrdina, vybavený rohem, kterým dokáže zahnat nepřátele. Nijak nevyniká a nemá žádné vlastnosti, které by stály za řeč. Pokud ho máte, tak ho nasazujte do předních linií.

Smíšek

Slabší hrdina, no spíše jako doplněk, v boji toho moc nevydrží.

Gondorský voják

Standardní pěší oddíly se hodí všude, jenom ať si dávají pozor na jezdectvo.

Lučištník

Obdoba jako u jiných střeleckých jednotek.

Rytíř

Jejich kvalita se nerovná rohanským jezdcům, ale i tak jsou dobří proti pěchotě. V žádném případě je nenasazujte proti kopiníkům.

Stráž

Elitní oddíly vybavené kopím. Proti jezdectvu i pěchotě jsou skvělé. Mohou přejít do obrané pozice, což se jim zvýší obranyschopnost za cenu rychlosti v pohybu.

Ranger

Slabší lučištníci co se týče výdrže, jinak jsou výteční pro přepady. Mohou být v lese neviditelní, což je naprosto smrtící pro nepřátele. Mohou být vylepšení o ohnivé šípy.

Trebuchet

Obří prak, který se používá na ničení budov. Jinak můžete je používat i na nepřátelské oddíly, jedna rána rozmetá skupinu nepřátel.

Zdroj: AbecedaHer

  • Rady a jednotky
  • Mise

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,