PC

Návod: VIETCONG – průvodce nebezpečnou džunglí 2/2

Druhý díl průvodce tuhým českým trhákem od Illusion Softworks našeho návodového specialisty a kolegy z časopisu Level přináší všechny potřebné rady i nápovědu pro všechny, kdo snad ve hře bloudili nebo si s nějakou pasáží nevěděli rady. Poberte zásobníky, granáty a odvahu – v džungli a jedné z nejlepších FPS je budete potřebovat!

První část návodu najdete zde:

Návod: Vietcong – průvodce nebezpečnou džunglí 1/2

Po krk v bahně

Na tuhle misi si určitě vezměte pistoli s tlumičem, jinak se vám jen velice těžko podaří přivézt zajatce na základnu živého. Druhou zbraň nechám na vás, vezměte tu, se kterou zaručeně pobijete dost nepřátel. Ale teď už vzhůru do mise. Jelikož bažina je rozlehlá a je tu poměrně tma, nechte raději Nutha, ať vás vede.  Po chvíli narazíte na prvního vojáka, vyřiďte ho pokud možno potichu, abyste na sebe neupozornili hned v první minutě. Pokračujte za Nuthem až k dřevěné chajdě. Prozkoumejte jí a podejte zprávu velitelství. Pokračujte bažinou dál a stejným způsobem odstraňte ještě další dvě stráže, které potkáte. Nakonec se dostanete k malému ostrůvku, na kterém bude větší hlídka vietcongu.  Využívejte stromů jako krytu a opatrně je pobijte. Připravte se ještě na pár větších soubojů a až bude vzduch čistý, nechte Nutha, ať vám ukáže cestu skrz džungli k místu, kde drží Marva.

Válečný zajatec

Jedna z nejkomplikovanějších misí. Musíte osvobodit zajatce z klece dřív, než si vás někdo všimne a zastřelí ho. Nejprve se musíte dostat na kopec, který je nad vesnicí. Jsou tu dva nepřátelští vojáci, promluvte si s Nuthem. Ve dvou vám to půjde lépe. Vy máte za úkol odstranit stráž vlevo, použijte pistoli s tlumičem, protože jakýkoliv výstřel by vedl k popravě zajatce. Nechte Nutha zaútočit prvního a hned, jak jeho cíl padne k zemi, zaútočte vy. Na kopci si pak ujasníte plán. Vy půjdete zadem a vysvobodíte vězně, ostatní členové týmu se postarají o čelní útok a vyvolání zmatku uprostřed vesnice. Projděte opatrně přes křoví až k vesnici a dobře se ukryjte za nějakým stromem. Chodí zde dvě stráže, jedna kolem klece, kde je zavřen zajatec a druhá podél hromady klád.  Snažte se je zabít jedním výstřelem, přímo do hlavy, samozřejmě pistolí s tlumičem. Další stráž spí v chajdě u řeky, pokud se k ní přiblížíte, můžete ji ve spánku podříznout nožem. Teď se vraťte ke kleci a až nebude nikdo poblíž, osvoboďte Marva. Rychle se s ním ztraťte v džungli a pomocí několika granátů, hozených nejlépe před hlavní budovy, vyvolejte zmatek.  Vaši vojáci začnou útočit a vy se snažte, aby nikdo Marva nezabil. Počkejte až se situace trošku uklidní a vraťte se se zbytkem jednotky na kopec, kde přistane vrtulník.

Velký bahenní úklid

Další mise vás zavede do bažin, kde se nachází velká skupina vietcongu. Vaším úkolem je nenechat je utéct a pokusit se vzít nějaké zajatce. Ideální výzbrojí je M-16, protože budete potřebovat střílet přesně a rychle. Po přistání vrtulníku následujte vojáky ze spojenecké jednotky a zaujměte dobře kryté postavení. Budou na vás útočit skupinky nepřátel nejprve ze severu a západu. Kontaktujte velitelství a počkejte, dokud vojáci nezajistí vězně. Na vás teď bude uklidit zbytek bažiny. Dostanete k dispozici dělostřeleckou podporu, ale máte možnost jí využít jen třikrát, tak moc neplýtvejte. Celou bažinou musíte projít po malých ostrůvkách, takže vaše cesta bude mít tvar písmene „S“.  Dejte si pozor, až budete přebíhat přes nekrytý prostor. Vždycky je lepší situaci  obhlédnout dalekohledem a ujistit se, že za stromem nečeká nepřítel. Párkrát se mi stalo, že jsem téměř vběhl nepříteli přímo na záda, takže při sledování terénu buďte opravdu obezřetní.

Jízda serpentinami a Pevnůstka

První část mise je velice snadná, budete řídit jeep a jediné co nesmíte je spadnout do propasti, která lemuje cestu. Po chvíli jízdy se vám ozve velitelství, že byste měli přidat, protože pevnůstka je pod silným útokem. Vyjeďte po cestě nahoru, přejeďte most a za malou chvilku byste před sebou měli mít zavalenou cestu. Tady vaše cesta jeepem končí a dál budete muset po svých. Hned za závalem se vydejte vpravo, k vodě, kde je první skupinka nepřátel s minometem. Postřílejte je a pokračujte podél vody za kopec, kde je skupinka číslo dvě. Jelikož jste na otevřeném prostranství a nemáte moc možností jak se krýt, musíte útočit vždycky rychle a nezastavovat se, jinak se stanete snadným cílem pro nepřátelské kulky. Dejte si pozor na jednoho ostřelovače, který se ukrývá na kopci.

Až vás kontaktují vojáci z pevnůstky, podejte jim hlášení a zamiřte k nim. Tady se schovejte do zákopu a počkejte si na hlavní nepřátelský útok. Pokud nemáte náboje, můžete sejít do spodních pater pevnůstky a nabrat si kolik munice potřebujete. Poslední vlna nepřátel čítá tak 15 vojáků, což byste měli, s pomocí vojáků z pevnůstky, snadno odrazit.

Radiová přenoska

Velice tuhá a těžká mise, obzvlášť na vyšší obtížnost, protože nesmíte zemřít jak vy, tak ani nikdo z vaší skupiny. Zbraň nechám na vás, nějaké budete mít k dispozici přímo na místě, takže se napakujte spoustou nábojů. Až budete ve vrtulníku, snažte se zabít co nejvíc nepřátel, hlavně těch u minometů a těch, co jsou moc blízko základny. Čím více jich pobijete, tím jednodušší to pak budete mít. Až vrtulník přistane, zaujměte nějakou dobrou pozici a začněte střílet po nepřátelích. Zaměřte se na nepřátele, kteří se budou snažit dostat se dovnitř opevnění. V bunkrech po stranách máte pár zbraní (granátomet, M 60 a Grand s optikou), tak jich podle potřeby využijte.  Až vás bude chtít kontaktovat velitelství, rychle jim odpovězte a hned se zase vraťte bránit  základnu. Ještě vás takhle kontaktují dvakrát, pak přijde poslední fáze nepřátelského útoku. Vydržte ještě chvíli, vrtulníky už jsou na cestě. Jakmile budou všichni uvnitř, nasedněte také a rychle pryč z tohohle pekla.   

Havárie v džungli

Jak asi tušíte z názvu mise, cesta nedopadla moc dobře. Pokud jste hráli demo, budete tuhle misi znát jako své boty. Počkejte, až se mužstvo dá dohromady a nechte Nutha, ať vás vede. Za chvíli  narazíte na první nepřátele. Budou dobře ukrytí v bunkru, ale pár granátů a střelba z M-16 je pošle do věčných lovišť.  Dejte si také pozor na bodákové pasti, které jsou poblíž bunkru rozmístěny. Nuth vás pak provede kolem trosek, starých chrámů až ke skále, ze které budete schopni použít vysílačku a kontaktovat velitelství.

Dobývání kopce

Hned na začátku nechte Nutha, aby vás dovedl ke kopci. Poběží rychle a tak se ke kopci dostanete  během chvilky. Tady narazíte na Pěst delta,  dozvíte se že pár jejich členů bylo postřeleno a že další skupiny na tom nejspíš nebudou o moc lépe. Pokračujte dál, až narazíte na zákop. Kontaktujte velitelství a připravte se na prvních pár nepřátel. Pokračujte k rozbitému vrtulníku, tady je v zákopu další skupina nepřátel. Nejlepší je hodit k nim granát, ale potřebujete jej nejprve chvíli nechat v ruce, aby vybuchl přesně při dopadu a nepřátelé nestihli utéct.

Pak pokračujte nahoru až k ostnatým drátům. Tady můžete trošku vyčistit oblast dělostřelectvem, bude tu totiž docela horko. Dejte si také pozor na bunkr ve skále, který lze snadno přehlédnout, protože déšť kulek v zádech by vás pak nejspíš nepotěšil. Na konci kopce najdete tunel, do kterého vlezte a opatrně se prostřílejte až k žebříku. Tudy se dostanete přímo do hlavního nepřátelského tábora.

Ruiny Po Tlong Karai

Spolu s dalším vojákem pokračujte zákopem a pobijte nepřátele u prvního flaku. Položte na něj C4 a postupujte dál k ruinám. Tady se rozdělíte, vy půjdete vyčistit zbytek ruin a pokusit se zajmout nějakého důstojníka. Celé ruiny jsou plné nepřátel, ale můžete využít momentu překvapení a zastřelit je dřív, než stihnou zamířit. Jediné problémové místo může být malé nádvoří, kde se nachází velitel. Tady na vás budou střílet z ochozů, takže se dobře kryjte a zaměřte se nejdříve na ně. Pár granátů pak vyčistí spodní část. Pohledejte mrtvolu velitele a pak pokračujte dveřmi na východ. Tady bude další skupinka nepřátel, ale nebudou mít moc šancí se někde ukrýt. Projděte tunelem a zastřelte vojáka, který těsně před tím zabije dva zajatce. Z tunelu vylezte na malém nádvoří, kde se nachází druhá početnější skupinka nepřátel. Dobrá zpráva je, že kousek odtud je také poslední flak, po jehož zničení už nic nebrání příletu vašich vrtulníků.

Zával

Prohledat starý chrám a najít a zabít co nejvíc nepřátel: zní to snadně a také to nic těžkého nebude. Vždy, než vpadnete do místnosti, si zkontrolujte stav munice a zdraví. Pak už stačí jen rychlejší reflexy než u nepřítele, což určitě máte, a nic se vám nestane. Kousek od vaší startovní pozice se nachází skladiště s municí, takže pokud jste na tom špatně, tak se tady můžete dovybavit. Obzvlášť důležité je mít hodně nábojů do pistole - a granáty se vám budou také hodit. Pokračujte chodbami až do malé jeskyně, kde narazíte na studnu, nejprve do ní hoďte jeden granát, abyste trošičku očistili dolní místnost od nepřátel a pak slezte dolů. Pobijte zbytek nepřátel, pokud tu nějací ještě jsou. Pak pokračujte tunely, až spadnete a ztratíte svou pušku. Vytáhněte tedy pistoli a pokračujte opatrně dál. Na první křižovatce jděte vlevo a na druhé vpravo. Dojdete k další křižovatce, tady se dejte vpravo, pak chvíli vlevo a na další zase vpravo. Dojdete nahoru k další křižovatce, na které se vydáte vpravo do zatopeného tunelu. Proplavte do širší chodby, kde se vydejte vlevo, do další zatopené části. Tady na vás čekají ještě dvě křižovatky, nejprve vpravo a pak vlevo a pořád rovně. Projdete do další části, která už nebude takhle zamotaná.

Uteč

Projděte chodbou až k východu z tunelů. Tady se můžete rozhodnout, zda se pokusíte zabít stráž nahoře potichu a proplížit se táborem pryč. Což je, pokud jste na tom špatně se zdravím, docela dobrý nápad. Nebo vyvolat zmatek a všechny pobít. V druhém případně stačí upozornit stráž, vrátit se do tunelu a počkat, až přijdou další vojáci. Až se jich tam nashromáždí dost, hoďte z tunelu pár granátů a uvidíte, jak vypadá pořádné peklo. Zabijte jich co nejvíc a pak vylezte a vyčistěte zbytek tábora. Z tábora pokračujte na jih až k velkému jezeru. ZA ním se nacházejí ruiny, kam pro vás přijede vrtulník. Až bude na cestě, ještě se objeví pár nepřátel, tak se někde dobře kryjte a jakmile vlezou do ruin, zastřelte je. Až přiletí vrtulník, můžete se těšit domů.

Potok , poblíž vesnice Bahnar a vesnice Bahnar

Nechte Nutha ať vás vede a odstraňte past, kterou hned na začátku najde. Pak pokračujte potokem dál. Najdete ještě pár dalších pastí, tak si dávejte pozor kam šlapete - nebo nechte Nutha jít prvního. Narazíte na několik skupinek nepřátel. Naštěstí se můžete za kameny krásně krýt, takže by to mělo být bez problémů. Celkem budou ty skupinky asi tři, přičemž ta druhá bude nejpočetnější. Ke konci cesty zjistíte, že potok je zablokován padlým stromem a že budete muset jít jinou cestou. Informujte velitelství a pokračujte novou cestou rákosím do džungle.

Tady si dejte pozor na past, kterou tam nastraží nepřátelský voják těsně před vaším příchodem. Zabijte ho a jeho past zneškodněte. Teď se připravte na pořádný souboj s extra velkou skupinou vietcongu. Používejte granáty a snažte se jim dostat do zad, aby se nemohli krýt. Až bude po nich, nechte Nutha, ať vás dovede k vesnici. Už podle těch těl poznáte, že už bude asi pozdě. To také uvidíte za chvíli na vlastní oči. Vesnice je vypálená a po bližším prohledání okolí zjistíte také, že nepřátelé jsou pořád tady. Sejděte k říčce a kontaktuje znovu velitelství. Pak se vydejte do kopce pobít ty bastardy, co to mají na svědomí. Protože už jste takovýhle přestřelek zažili spoustu, nebude pro vás žádný problém pobít takovouhle skupinku nepřátel. Dejte si jen pozor na zákopy, které tam mají připravené. Po vyřízení účtů se přesuňte na druhou stranu kopce, kde pro vás přiletí vrtulník.

Most

Podle mého názoru asi nejlepší a nejzábavnější mise. Vezměte si s sebou dobrou pušku, protože se vám bude hodit. Nejprve pobijte kulometem z vrtulníku co nejvíc nepřátel a zničte všechna auta. Až vrtulník přistane, pokračujte k mostu a puškou postřílejte všechny nepřátele. Až se dostanete blíž k mostu, vezměte si od nějaké mrtvoly nějaký automat a pokračujte k bunkru nad mostem. Odtud pobijte vojáky na druhé straně mostu. Pak slezte k pilířům a umístěte první dvě bomby. To samé udělejte na druhé straně. Pak se rychle vraťte zpátky a pokračujte zpět k místu, kde vás vysadil vrtulník. Objeví se tu pár nových nepřátel, tak se jich zbavte, ať vás pak nestřelí do zad. Nasedněte do vrtulníku a vychutnejte si vítězství.

V obležení

Poslední tři mise jsou opravdu tuhým oříškem i pro všechny ostřílené mazáky. V první části stačí jen když budete zabíjet rychle a přesně všechny vojáky, kteří se vám objeví ve výhledu. Po nějakém čase se jim podaří vyhodit do vzduchu plot a  začnou si nosit velké prkno, po kterém se budou chtít dostat k vám. Tihle nepřátelé s prknem jsou vaším prvotním cílem. Pokud se jim podaří postavit most, rychle ho zničte granátometem. Můžete také využít miny, které jsou tam nastražené, ale granátomet se mi zdál lepší. Po nějakém čase bude první část za vámi.

Druhá část je úplně stejná, jen s tím rozdílem , že nepřátel bude třikrát tolik. Po chvíli dostanete rozkaz stáhnout se a tak se stáhněte k opevněnému místu, odtud je zase bijte hlava nehlava. Pozor na některé nepřátele, kteří mají granát - raději je zabijte dřív, než ho odhodí.

Za nějaký čas dostanete zprávu vrátit se bránit hlavní základnu. Protože se konečně objeví tanky. Proplazte se dveřmi na východě a pokračujte v plazení vpravo až k další křižovatce. Tady zabijte další pár nepřátel. Proplazte se opět doprava, pobijte další dva nepřátele a za žádnou cenu nevstávejte, protože jinak by bylo po vás. Plazte se proti tanku a pod něj, kde pak umístíte výbušninu na spodní stranu mostu. Můžete si gratulovat, protože jste právě dohráli jednu z nejlepších 3d akcí vůbec.

Diskuze (1) Další článek: Moorhuhn je zpět! Tentokrát v žabí kůži ala Frogger

Témata článku: , , , , , , , , ,