PC | RPG | Téma

Návštěva jiných světů – nahlédnutí za zrcadlo

Age of Conan, World of Warcraft a Tabula Rasa. Zaposlouchejte se do tří různých příběhů, které jsem pro vás nakousnul. Jak skončí je už na vás.

Stále více a více hráčů zkouší a hraje MMORPG. Stát se udatnými hrdiny spolu se svými kamarády či přítelkyní může být zajímavým zážitkem. Jelikož nechci, aby mi nějaký zážitek unikal, rozhodl jsem se, že se do nějaké té onlinovky také ponořím. Jenže do které? Trh je už natolik nasycen tolika a tolika hrami, že vybrat tu správnou chce trochu praxe a zkušeností. Přečetl jsem si spoustu recenzí, probral se hromadou článků a dojmů. A pak jsem se rozhodl, že si to všechno prostě sám vyzkouším a vyberu si, co se mi líbí nejvíc.

vyletdojinychsvetu_01.jpgvyletdojinychsvetu_02.jpg

Jde přeci jen o můj osobní dojem, a když mi tvůrci nabízejí, ať si jejich dílka zdarma vyzkouším a až pak se rozhodnu, co s nimi dále, proč to nezkusit? Jestli zaplatit za originální médium a ještě každý měsíc přisypat nějaké ty dolary do kapsy provozovatelů, nebo si radši vybrat úplně jiný produkt. Stačilo si jen připravit spolehlivou internetovou linku a nerušená seance mohla začít.

Nejhůř je na tom Age of Conan –linkou vám proteče neuvěřitelných 25 GB dat

Účelem tohoto článku je zprostředkovat dojmy z jednotlivých her, ale ne tak, jak to dělá recenze. Jde mi především o zachycení atmosféry, uživatelské přívětivosti k hráči a jejich porovnání. Světy Roberta Erwina Howarda, Warcraftu i Tabuly Rasy čekají s otevřenou náručí a stovkami příběhů, jež napsali jak jejich tvůrci, tak obyčejní lidé, jež si v MMO hrách mohou vybrat a zahrát si na hrdiny. Vyslyšte volání a nahlédněte pod jejich slupku. Nepopsaný list si zaslouží být zaplněn.

Jak jsem k trialu přišel

Prvním bodem, o němž chci referovat, je způsob, jímž jsem se k bezplatnému vyzkoušení hry mohl dostat. Zdaleka nejjednodušší to bylo s World of Warcraft – stačilo zavítat na oficiální stránku a kliknout na položku Free trial. O něco horší to bylo s Tabula Rasa, kde jsem musel čenichat skutečně dlouhou, abych objevil sedmidenní zkušební verzi. Na třetím a nejhorším místě se pak umístilo Age of Conan, do něhož jsem musel být pozván. Naštěstí se ale vyskytl hodný zástupce šéfredaktora, který touto pozvánkou oplýval.

vyletdojinychsvetu_07.jpgvyletdojinychsvetu_08.jpg

Pak už nic nebránilo samotnému hraní. Tedy zdánlivě. Pravda to byla jen u World of Warcraft, jehož klient umožňuje inteligentní streamování oblastí, v nichž se právě nacházíte, takže při pouhém vyzkoušení hry nemusíte stahovat 4 GB dat. Na druhém místě se pak umisťuje Tabula Rasa, s poměrně přívětivými 2 GB ke stáhnutí. Nejhůř je na tom opět Age of Conan – nejenže si za stáhnutí hry musíte zaplatit (3 Eura, jež vám sice i prodlouží trial o tři dny, ale stále to není ono), ale linkou vám proteče neuvěřitelných 25 GB dat.

vyletdojinychsvetu_wall3.jpg

Přístup Blizzardu se tak jeví jako nejlepší a osobně nechápu, proč není podobným systémem vybavena třeba již zmiňovaná Tabula Rasa – venku je již nějakou tu chvíli, potácí se mezi úspěchem a neúspěchem a přesto jsem se k vyzkoušení musel proklikat skrz hezkou řádku stránek.

Co si zaslouží vyzdvihnout je rozsáhlá encyklopedie

To samé platí i pro postupné stahování hry. Znovu si musím povzdychnout nad obrovským množstvím dat, které muselo protéct skrz internetovou linku, abych se mohl podívat do Hyborie.

Další přístup k zákazníkovi

Svou roli dále hrají i další informace o hře. Nejvíce atmosféricky zpracovaný tutorial měla asi Tabula Rasa, kdy vstup do hry obstaral samostatný level, jež vám v několika jednotlivých úkolech postupně vysvětlil celý herní systém. Přibližně to samé následovalo i v Age of Conan, kdy se první úkol také odvíjel od různých specifik boje a samotného ovládání. Co si však zaslouží vyzdvihnout je rozsáhlá encyklopedie, v níž se dozvíte i to, co o Conanovi vědět nechcete. Jako ingame manuál sice slouží dobře, ale svým členěním a rozsahem někdy spíše škodí.

vyletdojinychsvetu_17.jpgvyletdojinychsvetu_18.jpg

World of Warcraft poté kráčí po zavedené cestičce, jediné, čím se liší, je naprosto rozdílné místo startu pro každou rasu a trošku jiné úkoly – v rozmanitosti a opatrném dávkování obsahu znovu vede právě hra od Blizzardu. Nejlepšípozici si tak vydobyl právě Warcraft, jehož přívětivost pro nového hráče je určitě obrovské plus a Age of Conan by se měl jít se svými 25 GB schovat do kouta a hodně dlouho nevylézat. Osud však chtěl, abych si poprvé vyzkoušel právě hru pojmenovanou po svalnatém barbarovi.

Dostupné pro: PC, X360
Žánr: RPG | MMORPG
Výrobce: Funcom | Webové stránky hry
  • rozsáhlý svět z pera Roberta E. Howarda
  • starověká brutalita a naturalismus
  • vynikající audiovizuální zpracování
  • vylepšený bojový systém
  • skvělý soundtrack
  • nedotaženost
  • nudné profese
  • neskutečná nedotaženost
  • nejasnost ve statistikách
  • nevyrovnaná obtížnost
  • slabší začátek

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,