NBA 2K20: kasino s příchutí basketu | Recenze

Prvotřídní basket je poprvé opravdu zastíněn mikrotransakcemi a dalším balastem, který kazí pocit ze sportu.

Co baví

  • Povedený příběh
  • Realistické animace
  • Přidání WNBA
  • Stále výborný basket

Co vadí

  • Příšerné mikrotransakce
  • Dlouhé loadingy
  • Žádné výrazné novinky
  • Menší chybky a bugy
6/10
Hodnocení

Basketbalová série NBA od 2K je už dlouhé roky zárukou kvality a pro všechny fanoušky basketu také prakticky jediná možnost, jak si zaběhat s oranžovou mičudou. EA se od své NBA série před nějakou dobou distancovala a i to je možná důvod, že z letošního ročníku NBA 2K nejsem tak nadšený, jako dříve. Ba co více, po letmé příchuti lenosti přichází především ostrý pravý hák v podobě mikrotransakcí, který ubíjí to minimum nadšení, co se objevilo. Ale postupně. 

Z nuly na vrchol

Také letošní ročník pokračuje v populární příběhové kampani, která nám krátila dlouhé offline chvíle už několik posledních dílů. Místo hollywoodského patosu a hustých hlášek za každou cenu ale tentokrát překvapí až nezvykle věrnou atmosférou, která má srdce. Svého svěřence se budete snažit protáhnout od vysoké školy až do hvězdné ligy NBA a nechybí povedené filmečky i herecké výkony. 

nba-2k20-trailer-kemba-dribble-2.pngnba-2k20-trailer-kevin-durant-bus.pngnba-2k20-trailer-jumbo.pngnba-2k20-trailer-giannis-dunk-3.png
Příběh tradičně ničím nepřekvapí, má ale rozhodně lepší atmosféru.

Tentokrát kampaň dokonce navštívilo hned několik velkých jmen, jako herec Idris Elba, herečka Rosario Dawson a několik světových basketbalových hvězd v čele s LeBron Jamesem. Příběh má dobrý spád i dialogy a rozhodně nenudí, navíc působí mnohem přirozeněji a baví. Oscara za scénář se sice nedočká, rozhodně jde ale o krok správným směrem oproti minulému dílu.

 

Příběh má dobrý spád i dialogy a rozhodně nenudí, navíc působí mnohem přirozeněji a baví.

 

Bohužel samotný režim MyCareer se žádných větších inovací nedočkal, a tak poté, co se prokoušete příběhem, na vás čeká víceméně stále stejné sousedství, kde si zaběhnete do obchodů či zatrénujete na venkovním kurtu, ale to je asi tak všechno. 2K inovovalo výzvy, kde si konečně můžete vybírat ty, které nejvíce sednou právě vám, jejich získání ale trvá opravdu dlouho, a tak po nějaké době spíše vyrazíte vstříc dalším režimům a kariéru necháte za zády jako tradiční tutoriál. 

Kdo neplatí nehraje

Vynecháme-li populární malé režimy, jako jsou turnaje, rychlé zápasy a manažerský režim MyGM, ve kterém se staráte především o statistické a manažerské prvky na pozadí basketbalu, největším důvodem k dlouhodobému hraní vždy byl a bude především mód MyLeague. Ten byl stěžejním režimem pro sólo hráče, kteří rádi hrají online, a tak je naprosto nezbytné, aby průchod hrou, posun vpřed a plnění všemožných výzev bylo zábavné a dokázalo udržet pozornost. Naštěstí režim i nadále zůstává lákavým místem pro vyřádění po kariéře, novinky tu ale oproti minulému ročníku budete hledat jen stěží.

nba-2k20-trailer-westbrook-dunk-2.pngnba-2k20-trailer-arron-gordon-dunk.pngnba-2k-1182572-1280x0.jpegnba-2k20-screenshots-jimmy-butler-heat-kemba-walker-celtics.jpg
Na hřišti NBA tradičně září, vše ostatní se ale zdá být spíše kopírkou minulého dílu.

Kapitolou samou pro sebe je režim MyTeam, ve kterém sbíráte kartičky hráčů a sestavujete svůj tým snů. Karetní hraní vůbec nabralo za posledních několik let ve sportovním odvětví neuvěřitelný spád. Ostatně FIFA Ultimate Team na tom doslova vydělává miliardy a bohužel se rozjetého vlaku chytají i další vývojáři. NBA 2K není výjimkou. Sestavování vlastního týmu a jeho vedení na vrchol žebříčků vždy bylo extrémně zábavnou záležitosti. Ta ale končí ve chvíli, kde se do všeho začínají míchat peníze a mikrotransakce. A především takové, které mají opravdu vliv na hratelnost. 

V MyTeam tak narazíte na tzv. Evolution karty, které vylepšují jednotlivé basketbalové hvězdy a posouvají jejich úroveň vždy o něco výše. Celkový rating hráčů se pak postupně zlepšuje vaším hraním a plněním různorodých výzev během zápasů, což je skvělý nápad, který umí osvěžit i monotónní hry. Chcete nějaké hvězdě vylepšit určitý atribut nebo schopnost? Tak to byste na ni měli zaostřit během hraní. Pak se ale dostanete do pauzy mezi online zápasy a vybafne na vás kasíno z GTA Online. 

Už z podstaty nechápu, jaký smysl má dávat hazard a hrací automaty do sportovních her, ale zatímco EA se to snaží alespoň nějak zakrýt a vydávat lootboxy a gambling za "mechaniky s překvapením", 2K se rozhodlo rovnou vás poslat do nejbližšího virtuálního kasína. Ve hře tak najdete minihry s automaty, které vám pomohou rychleji získat MyTeam body a ačkoliv je možné body získávat i tradičním hraním a dostáváte je téměř za všechno, zabere to čas. Hodně času. 

NBA-2K20-PC-review-gambling-microtransactions-spin-the-wheel-750x422.jpgph9pq1kchlbvd1f5aanm.jpgpjysoefdzszctqrpwyr5.jpgnba-2k20-box.png
Zahrnutí herních automatů je největší fackou všem fanouškům basketbalu a sportu celkově.

A tady nastává ten největší problém NBA 2K20. Mikrotransakce vám až na výjimky nikdo vyloženě nenutí a lze bez problémů hrát svým tempem bez útraty jediné koruny. To vám ale zabere tak neuvěřitelně dlouho, že si jednoduše nějakou tu kačku neodpustíte. A pokud ne, pak velmi rychle zjistíte, že se online pohybují lidé, jež do titulu investovali stovky dolarů. A dolary pro změnu umí nakopnout Evolution karty jednotlivých hráčů až o několik desítek procent. To v zásadě znamená, že vyšperkovaného LeBrona někdo pošle do útoku během několika hodin, zatímco vám to samé bez útrat zabere klidně i měsíc úmorného hraní. Nepřipomíná vám to něco?

 

MyTeam je plný všemožných denních, týdenních a měsíčních výzev jak pro sólo hráče, do milovníky multiplayeru

 

Mluvím tu samozřejmě o Battlefrontu 2 ihned po vydání a zatímco EA během posledních let hru jakž takž transformovalo do únosné podoby, v 2K tak velkou důvěru nemám. MyTeam je navíc plný všemožných denních, týdenních a měsíčních výzev jak pro sólo hráče, do milovníky multiplayeru, což je skvělé a režim tak dokáže zabavit na dlouhou dobu. Když vám ale neustále klepe na dveře fakt, že to vše je vlastně na nic a vaše roční snažení někdo sfoukne během mžiku naditou peněženkou, zábava se dost rychle vytrací. Uvidíme, jestli se časem tento systém alespoň trochu neupraví. Bohužel prozatím je to naprosto čiré "pay-to-win" a jakou fanoušek virtuálních sportů to beru jako urážku.

Na hřišti bez konkurence

Mnohem smutnější na tom všem je, že když už se vydáte na hřiště, je NBA 2K20 opět tím nejlepším, co lze v žánru najít. Prezentace je špičková, tvůrci přidali spoustu nových menších animací a vychytávek, takže dění na hřišti je realistické a věrohodné. Hvězdy basketbalu jako by si z oka vypadly a celkový styl televizního přenosu je perfektní. Právě na hřišti hra opravu září a vy začínáte chápat, proč 2K tak dlouho nemá žádnou konkurenci. 

I zde však máme jedno ale, a sice, že novinek je opravu poskrovnu. Ano, hratelnost je výborná a byla už několik posledních dílů takřka bez chybičky, to ale neznamená, že musí série stát na místě. Vypadá to ale, že většinu sil hodili vývojáři na sbírání karet, zatímco na samotnou hru jaksi pozapomněli. 

nba-2k20-trailer-kyrie-dribble-1.pngnba-2k20-trailer-buddy-hield-1.pngnba-2k20-trailer-bradley-beal-smirk-1.png4.jpg
Vizuálně jde opět o vrchol sportovního žánru. 

Celkové tempo se lehce zpomalilo, za což může trochu rozhozená stamina hráčů. Ta se totiž vyčerpává extrémně rychle, což sice z jedné strany nutí hráče do taktizování a strategické hry, na stranu druhou ale neuvěřitelně zdržuje a z akčního živého zápasu se často stává utahané pobíhání unavených lidí, kteří na hvězdné atlety moc nevypadají. Chápu záměr vývojářů trochu zpomalit hru, tak radikální zásah do staminy ale přijít opravdu nemusel. Naštěstí se to dá velmi jednoduše upravit budoucí aktualizací. 

Druhou kaňkou na kráse je vylepšené střílení na koš, které je nekonzistentní, ať už jsem používal analogovou páčku nebo tlačítko. V jednu chvíli víte přesně, jak vystřelit a kdy pustit páčku, a pak minete půlku svých střel, protože je váš hráč zkrátka rozhozen. Ve sportovních hrách je vždy klíčové umět vybalancovat realismus a zábavu, a zatímco NBA 2K to ve většině případů zvládá, občasné zakopnutí prostě nepotěší. 

Jako televizní přenos

Samou chválu mohu pět na audiovizuální zpracování, které jde ruku v ruce s vylepšeným systémem animací a pohybu hráčů. Vše působí velmi uvěřitelně a atmosféra během zápasů je výborná. Z grafického hlediska uměla série NBA vždy uhranout a ani letos tomu není jinak. Jde o nejlépe vypadající basket na trhu a s největší pravděpodobností to ještě nějaký čas tak i zůstane. Hudební znělky, výborní akční komentátoři a reportéři u hřiště tomu jen dodávají na lesku. 

Screen-Shot-2019-08-07-at-7.28.52-PM-1024x572.pngNBA-2K20-WNBA-1024x572.jpgscreen_shot_2019-08-08_at_8.31.55_am.jpghttps___blogs-images.forbes.com_brianmazique_files_2019_07_vlcsnap-2019-06-29-14h55m29s820-1200x675.png
Zahrnutí ženského basketu potěší a jde o pěkné zpestření. Příště ale prosím kariéru.

Jedna z největších novinek letošního roku překvapivě nepřichází z hratelnosti či herních režimů samotných, ale ze zahrnutí kompletního ženského basketbalu WNBA, po kterém fanoušci žadoní už dlouhou dobu. A tvůrci rozhodně nenechali nic náhodě. K dispozici jsou licencované týmy i hvězdy se svou vlastní atmosférou, unikátními animacemi a smyslem pro detail, který často až překvapí. Velká škoda, že prozatím jde spíše o pozlátko, které si užijete možná tak s kamarádem v rychlé hře a ve vytvořených turnajích. Do režimu kariéry se ženské hráčky zatím nedostaly a svou svěřenkyni si taktéž nevytvoříte. Rozhodně jde ale o slibný začátek, který doufejme nabobtná v dalším dílu.

Verdikt

NBA 2K20 je hrou plnou protikladů. Na jedné straně jde na hřišti samotném o skvostný basket, který potěší svou věrohodností a grafickým zpracováním. Příběhová kampaň nabrala na obrátkách a všechny ostatní režimy jsou stále robustní a plné zajímavých výzev. Jakmile ale odejdete z hřiště do šaten, zjistíte, že se vývojáři o moc velké novinky nesnažili a spíše jeli na jistotu. Ba co hůře, velký pokrok udělali v oblasti mikrotransakcí, které dokážou hru neuvěřitelně znechutit. Pokud se dokážete oprostit od těchto neduhů a soustředit se pouze na hru samotnou, rozhodně vám nový ročník doporučujeme. Co si budeme podívat, jde pravděpodobně o jediný herní basket, který v současné době můžete sehnat. 

Diskuze (9) Další článek: Z TGS dorazily čerstvé záběry z chystaného RPG The Outer Worlds

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,