NBA LIVE 2001 – nebáječnější basket pod sluncem

Měříte dva metry? Králík Bugs Bunny je vaším miláčkem? V dětství vás nemohli dostat z trampolíny? Pak jistě máte rádi basket a NBA LIVE 2001 je hra šitá na míru právě vám! Vyhlašte už konečně stop zlomeninám, vyvrknutým kotníkům, bolestem zad, zubů (?!) a kloubů! Posaďte se v klidu do křesla, spusťte NBA LIVE 2001 a nechejte někoho jiného trpět za vás!!

Žánr: Sportovní simulace
Minimum: Pentium 233, 32 MB RAM, 4x CD-ROM, Windows 95/98, DirectX 8.0, 50 MB HDD
3D: Ano
Multiplayer: Ano
Výrobce: EA Sports
Distributor:
EA Sports

Po zdařilé NHL, které konečně vyšlo ze stínu dílu předešlých, i když to v hodnoceních občas vidět nebylo. Po FIFĚ, kterou všichni strhali, i když oproti ostatním bratříčkům přináší asi nejvíce novinek. A po dalších v našich krajích skoro neznámých pokračování slavných sérií (NFL MADDEN, TIGER WOOD'S PGA atd.), se konečně na scéně objevuje pokračování nejlepší sportovní hry roku 2000. NBA LIVE 2001. Už dopředu musím všechny "baskeťáky" zklamat. Ani nové milénium na krku nepřinutilo EA SPORTS udělat pořádné změny, a tak se nebojím, že by NBA LIVE 2001 zopakovala úspěch svého předchůdce.

Rád vás zasvětím do tajů proč tomu tak nebude.

NBA Live 2001NBA Live 2001

Tak za prvé. Hratelnost se vůbec nezměnila. Nechci se dotknout nikoho, kdo si myslí opak, ale 2000ky jsem se něco nahrál, a proto si za tímto faktem stojím. Vždyť obtížnost DOKONCE o něco polevila a není problém na prostřední úrovni (AMATEUR jestli se nepletu) vést nad soupeřem až o 20 bodů! Jistě se sluší říct, že AI vašich hráčů se zlepšila a obsazují, blokují a vůbec překáží soupeři na jedničku, ale ten s tím má takové problémy až hanba. V tom bych viděl zdroj problému. Ovládání a schopnosti vašich borců je naprosto stejné jako před rokem a když jsem se někde dočetl, že jsou v 2001čce nové pohyby a animace když dáte koš, tak jsem si ironicky podotkl, že je škoda, že autor nenapsal o které jde, protože já nic nového nepoznal. Jistě opět může jít jen o mé chabé oči a křivdím-li někomu, předem se omlouvám. No necháme už hratelnost u ledu.

Za druhé. Nepřibylo nic nového co se hratelnosti týká. Vlastně přibylo. Herní mód Jeden na jednoho můžete hrát od teď i v noci. Jinak zůstáváme u starého seznamu: Jeden zápas; Celá sezóna s nastavitelnou délkou; Playoff s nastavitelným počtem vítězství nutných k postupu; Jeden na jednoho; Francise (hra v roli trenéra) a nepostradatelný multiplayer alias hra více hráčů. Nemyslím, že by bylo nutné tu rozpitvávat každý mód zvlášť, protože je obsahují snad všechny sportovní simulace a protože jak se jmenují, tak to přesně od nich můžete očekávat. Snad jen k módu Francise. Pokud si jej vyberete, určujete sestavy, kupujete a prodáváte hráče, sledujete zápas. Pokud by se našel někdo, kdo se chce o herních módech dozvědět více, doporučuji příručku, jejíž elektronickou podobu najdete na www.gamecenter.com (v sekci GameGuides). Je sice pro NBA LIVE 2000 a v angličtině, ale najdete tam úplně všechno.

NBA Live 2001NBA Live 2001

Do třetice všeho dobrého a zlého. Zrušili trénink! Může vám to připadat jako malichernost, ale pro začátečníka to byla dobrá možnost, jak se naučit lehce a rychle ovládání. Jako bych slyšel vaši námitku, že trénink jde nahradit módem Jeden na jednoho. Z 80% máte pravdu, ale nezapomeňte, že se nenaučíte týmové souhře a basketbal ještě stále patří mezi kolektivní sporty.

Ale abych jen nepomlouval. NBA LIVE 2001 má i několik kladů. Vizuální podoba se opět zlepšila. Není to sice nic radikálního, ale hned si toho všimnete. Například hráči už nemají všechny prsty srostlé :-). Pokračoval bych přes výborný hip-hopový doprovod, jenž neurazí příznivce jakéhokoliv hudebního stylu od dechovky po metal. Příjemně dolaďuje atmosféru a určitě se v nestřeženém okamžiku přistihnete, jak v jeho rytmu podupáváte a pokyvujete hlavou. Celá NBA LIVE 2001 pak graduje v excelentním komentáři, který mě dostal a nechal chvíli tupě zírat na monitor. Nikde, tím myslím počítačovou hru, jsem ještě neslyšel tak pestrou slovní zásobu, jako právě v NBA LIVE 2001. Občas máte pocit, že zápas komentuje živý komentátor silně převyšující kvality svých protějšků z Novy. Jestli je pan Poulíček opravdu nejlepším českým sportovním komentátorem, pak mu doporučuji zakoupit NBA LIVE 2001, protože se může ledasčemu přiučit. Žádná monotónnost. Komentátor reaguje i hlasitostí na dění na palubovce. Prostě paráda.

NBA Live 2001NBA Live 2001

Jestli jste ještě nikdy neměli tu čest s NBA LIVE, pak vám 2001 vřele doporučuji. Jinak si to řádně promyslete.

Grafika: 7/10
Zvuky: 7/10
Hudba: 8/10
Hratelnost: 8/10
Nic moc nového pod sluncem. Majitelé 2000covky se jen poťouchle usmějí a zůstanou u svého starého média. Pro ostatní nejlepší basketbal na téhle modrozelené planetě.
Celkové hodnocení: 7/10
Diskuze (5) Další článek: Nikdykde – Nevěřte metru. Za žádných okolností.

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,