Need for Speed Heat: konečně zatáčka správným směrem | Recenze

Čekání bylo dlouhé, ale konečně tu máme něco, co připomíná slavné needy.

Co baví

  • Zábavný jízdní model
  • Promyšlená mapa
  • Propracovaný tuning
  • Režim dne a noci

Co vadí

  • Klišovitý příběh
  • Prázdný svět
  • Až moc dotěrná policie
7/10
Hodnocení

Série Need for Speed už dávno není etalonem závodního žánru, jak jej známe ze starých dobrých časů Porsche či Undergroundu. Posledních pár dílů se snažilo přiblížit spíše filmům Rychle a zběsile, než starším legendám, po kterých fanoušci tak prahnou. A možná právě díky extrémně nízkým očekáváním a alespoň minimálnímu poučení z chyb minulých dokázali tvůrci z Ghost Games přinést příjemnou kombinaci toho nejlepšího, co si ze značky pamatujeme. I když...neobešlo se bez kompromisů. 

Na hraně zákona

Hráč se ujme role nového závodníka, který přijíždí do města Palm City na oficiální závodní šampionát Speedhunter Showdown. Ten láká závodníky z celých Spojených států, aby ukázali v eventech pod pokličkou úřadů, kdo je tu nejlepší z nejlepších. Město ale žije také v noci, kde se do ulic vydávají ti největší rebelové a prolétají napříč ulicemi v ilegálních závodech, kde jde o peníze, ale především respekt komunity ilegálních závodů, tzv. Ligy. 

Need for Speed™ Heat_20191111212304.jpg
Příběh se snaží být cool, ale končí spíše v sekci úsměvných klišé

To se rozhodně nelíbí místní policejní složce, která v čele s poručíkem Mercerem agresivně potlačuje veškeré pokusy o ilegální závodění v ulicích. Po rychlém výběru předem předpřipravené postavy se tak vrháte do víru závodů všeho druhu, abyste pomalu ale jistě uvízli také v ilegální sféře tohoto města. A zjistili, že se tu děje něco mnohem temnějšího, čemu musíte přijít na kloub. A poldové vám to rozhodně jen tak nedarují. 

 

Nejčastěji se tak budete spíše ušklebovat z dialogů a těšit se zpět do akce

 

Jak jste jistě pochopili, série se rozhodla vrátit zpět ke klišovitým příběhům, které dávají prostor béčkovým hercům, vtípkům a srdcervoucím přátelstvím. Zatímco starší hry, jako Underground či Most Wanted, si byly své klišovitosti moc dobře vědomi a těžily z toho maximum, Heat se spíše snaží přiblížit moderním flákům v čele s Rychle a zběsile. A to prostě nefunguje. Nejčastěji se tak budete spíše ušklebovat z dialogů a těšit se zpět do akce. Příběh rozhodně není nic hrozného, slouží ale spíše jako základ pro samotné závodění. Nic víc, nic míň. 

Konečně pořádné závody

Musím uznat, že jsem byl ze začátku po zážitcích z posledních několika let velmi skeptický, titul mě ale s každou přibývající hodinou nepřestával příjemně překvapovat. Když se totiž přenesete přes jednoduchý příběh, zjistíte, že jsme se konečně dočkali opravdu zábavných arkádových závodů. Vozidla občas stále plavou a je velmi jednoduché je dostat do smyku, tvůrci ale vypiplali jízdní model a ten, leč arkádový, se dá velmi dobře dostat do rukou. 

Need for Speed™ Heat_20191111130948.jpgNeed for Speed™ Heat_20191111134945.jpgNeed for Speed™ Heat_20191111153044.jpg
Závodní model je arkádový, ale nesmírně zábavný

Samotné závody tak baví, auta se ovládají velmi svižně a nechybí neustálé navození té populární atmosféry z dřívějších dílů. Během denních závodů všude pobíhají fotografové, vzduchem létají confetti a sankciované závody v ulicích mají styl velmi podobný dílu Street. Jde tady o vítězné body, za které dostáváte peníze, které pro změnu utrácíte v garáži a autosalónu. Naopak v noci se kolem aut vyrojí nadšenci s telefony a závody mají absolutně jiný vibe. Zde se závodí o respekt a poldové nejdou pro ránu daleko. 

Jak už určitě víte z trailerů a jiných propagačních materiálů, Heat má nový systém dne a noci. Zatímco Payback lákal dynamickou změnou denní doby, Heat je stanovený trochu lineárněji. Ve dne jezdíte oficiálně, v noci ilegálně. Mezi denní dobou lze libovolně přepínat i přímo za jízdy (pěkný efekt mimochodem), případně vám to přehodí příběhové mise podle potřeby. Osobně mi absence dynamických změn vůbec nechyběla a naopak bylo skvělé mít kontrolu nad tím, co chci zrovna jezdit. 

Need for Speed™ Heat_20191111131917.jpg
Po okolí tratě můžete rozmetat celou řadu objektů, nic tu není přibité

Ve dne totiž většinou narazíte na oficiální výzvy, jako jsou okružní závody, driftovací tratě či závody na čas. Naopak noční komunita se soustředí spíše na populární sprinty z jedné části mapy do druhé, za doprovodu nadávajících závodníků a policistů. Je tedy naprosto na vás, co preferujete více a čemu chcete věnovat pozornost, hra vás do ničeho nenutí. Do toho přidejte různorodé mise od postav, které potkáte a výzvy, které si můžete brát před každým výjezdem, a máte docela solidní spektrum zábavy. Multiplayer jako takový tu chybí, můžete však soutěžit s ostatními hráči a plnit vzájemné výzvy, stejně jako přímo soupeřit s lidmi, kteří se pohybují na vašem serveru a na stejné mapě. Je to jakýsi nenucený online prvek, který můžete zcela ignorovat, nebo být sociální. Je to na vás.

 

Noční komunita se soustředí spíše na populární sprinty z jedné části mapy do druhé, za doprovodu nadávajících závodníků a policistů

 

Nesmíte však zapomínat, že k průchodu hrou potřebujete obojí. Bez peněz z denních závodů totiž moc nepochodíte v garáži, naopak bez respektu z nočních vás nikam nepozvou. Musíte tedy najít kompromis a rovnováhu mezi obojím. Policisté vám to ale rozhodně neusnadní. Jejich otravnost se dělí na několik úrovní a po několika autech po vás půjdou i vrtulníky, ostnaté dráty a technologické vychytávky, proti kterým se musíte bránit vlastními. Přes to všechno jsou poldové opravdu agresivní, někdy až příliš, takže jsou honičky ve druhé polovině hry tuhým oříškem i pro ty otrlejší závodníky. 

Do puntíku a šroubku

Když už si napakujete kapsy chechtáky a respektem, je na čase vyrazit nakupovat. V tomto ohledu Heat potěší všechny fanoušků ilegálních závodů a tuningu, protože zapracoval nejen na pestrosti customizace, ale i na nabídce aut. K mání jsou desítky všemožných bouráků, od džípů a sedanů až po našlapané sporťáky a hypersporty. Svého favorita si najde každý a tvůrci konečně vyslyšeli modlitby hráčů a zrušili jakékoliv dělení a třídy. Všechna auta jsou tak nyní schopna jet všechny druhy závodů, stačí se jen zavrtat pod kapotu a upravit pár aspektů, a hurá na písek, asfalt i do driftů. 

Need for Speed™ Heat_20191109133700.jpgNeed for Speed™ Heat_20191109225829.jpgNeed for Speed™ Heat_20191111135713.jpg
Customizace je tu na vysoké úrovni, v garáži strávíte pěkně dlouhou dobu

Když už si svého miláčka vyberete, vyrazíte do garáže. Tuning doznal příjemných změn, k mání jsou jednotlivé prvky vozů a díly, upravíte a vylepšíte si takřka cokoliv, od tlumičů, brzd a motoru až po pořádné nitro, pneumatiky či diferenciál. To samozřejmě ovlivní nejen úroveň vašeho auta, ale také jeho ovládání a chování na silnici. Zde mimo jiné lze zavítat do nastavení a upravit si ještě mnohem více parametrů za předpokladu, že vám jízdní model moc nesedí. Za to si tvůrci rozhodně zaslouží poděkování. 

Prozatím jsme mluvili jen o technické části tuningu, ještě tu ale máte tu vizuální. Překopat můžete víceméně celou karosérii, ráfky, blatníky, spoilery a další náležitosti, včetně neonů pod autem, barvy koře z pneumatik a nitra, zvuku lahodně praskajícího výfuku či laku a vinylů. Možnosti customizace jsou tu opravdu podrobné a ne moc drahé, takže můžete dát volnou ruku svému kreativnímu duchu. Navíc tu nenarazíte na žádné mikrotransakce, vše si můžete poctivě vyjezdit a odemykat hraním, což je další velké plus oproti předchůdcům. 

Odlesky, kam se podíváš

Need for Speed se již poněkolikáté drží grafického enginu Frostbite třetí generace a nejinak je tomu v případě Heat. Grafická stránka doznala malého vylepšení oproti předchozímu dílu, především z hlediska detailních modelů aut, kvality stínů a vykreslovací vzdálenosti je rozdíl opravdu znát. Noční závody jsou plné nádherných kaluží, odlesků a všudypřítomných neonů, denní pak potěší jasným počasím a občasným slejvákem. Minimálně tu zůstalo dynamické počasí, které dokáže změnit atmosféru závodů i během jízdy a především déšť vypadá opravdu skvěle za všech okolností.

Need for Speed™ Heat_20191110153222.jpg
Grafická stránka je povedená a dobře odráží atmosféru závodů

Co naopak opravdu nepotěší je neuvěřitelně prázdné město, kde potkáte občas nějaké to auto. Oproti Paybacku tu naprosto chybí chodci, což se sice dá pochopit (ve starších dílech nikdy žádní chodci nebyli), ale kvůli tomu je město opravdu prázdné a nezáživné. V noci při závodech je aut překvapivě více (asi naschvál), ale ani to situaci moc nezachraňuje. Přitom samotný design prostředí a města je povedený, plný klikatých serpentin a lesních cest, stejně jako komplexního centra města se spletí ulic. Barevné spektrum je tu tedy pestré a živé oproti spíše pouštním oblastech předchozího dílu, což potěší, stejně jako otevřená nátura mapy a všemožné schované bonusy, které lze najít. 

 

Samotný design prostředí a města je skvělý, plný klikatých serpentin a lesních cest, stejně jako komplexního centra města se spletí ulic

 

Zničitelnost prostředí i vozů samotných se samozřejmě drží arkádových kolejí, takže je spíše na oko. Docela úsměvná je ale možnost zdecimovat takřka cokoliv v okolí trati včetně větších překážek a stromků, které se rozlétají do všech stran. Na jednu stranu je to zábava a konečně vás nezastaví na pětníku každá blbost, na stranu druhou je to ale opravdu hodně daleko od reality. I když...o tom série nikdy nebyla. 

Need for Speed™ Heat_20191109142319.jpgNeed for Speed™ Heat_20191109150906.jpgNeed for Speed™ Heat_20191111133902.jpg
Ať už vyrážíte do ulic ve dne či v noci, vždy se najde něco, co můžete dělat

Ke zvukové stránce nemáme výhrad. Zvuky každého bouráku jsou luxusní a mění se v závislosti na tuningu a dalších úpravách, také hudba je zajímavým mixem elektroniky a epických smyček při honičkách s policií. Musím ale uznat, že se hudba začíná velmi rychle opakovat a po pár hodinách už byste rádio spíše vyhodili z okna, než si jej užívali. A to se EA chlubilo bohatým a rozmanitým soundtrackem. 

Pravděpodobně nejvíce ale potěší samotný přístup tvůrců ke hráčům. Opravdu totiž naslouchali, nabídli singleplayerový zážitek, zábavné závodění a výborný tuning v čele s absencí mikrotransakcí, což je v dnešní době sám o sobě husarský kousek, který nám dává naději na lepší zítřky. 

Verdikt

Ghost Games přece jen naslouchali a po několika minelách nám přinesli velmi povedené závody, které sice nepřekonají žádné rekordy, ale dokážou skvěle zabavit. Závody jsou akční, vozový park pestrý a customizace propracovaná. Pokud dokážete přimhouřit oko nad několika neduhy, odmění se vám hra překvapivě zábavným poježděníčkem. A teď prosím Underground 3. 

Diskuze (3) Další článek: PUBG chystá v roce 2020 spoustu novinek včetně offline režimu se zombíky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,