Need for Speed: Shift 2 - vypusťte McLaren (recenze)

Okruhová odnož série Need for Speed ukazuje, že je možno skloubit rozumnou simulaci s arkádou pro každého. Volanty nasadit, vzhůru na start.
Kapitoly článku

Než se pustím do hry samotné, raději vás upozorním: Volné silnice nejsou určeny pro závodní jízdu, vždy jezděte na závodních okruzích, připoutaní a ve zkontrolovaném autě. A taky dbejte na to, že recenzenti už dávno nehrají na PC, ale mnohem raději mají rozličné konzole se všemi výhodami z toho vyplývajícími. "A je zelená, jeď, jeď, jeď!"

 

Série Need for Speed se výrazně změnila - nejen že Shift 2 Unleashed byl propagován už v posledním díle Hot Pursuit, nevychází na Haloween, dokonce často ani před jeho jménem Need for Speed nenajdete.

Všechno se nyní točí kolem vaší úrovně

Hlavní rozdíl je v různých studiích, která se na tvorbě jednotlivých dílů podílejí. Slightly Mad stáli za prvním dílem Shift a viditelně se poučili z většiny chyb, které byly jejich dítku vytýkány.

Škatule, škatule, hejbejte se

Dostane se vám tak výrazně větší volnosti, kdy sice máte poměrně lákavou kariéru, ale v podstatě do ní nemusíte ani nastoupit a přitom si užít i nejlepší vozy. Všechno se nyní točí kolem vaší úrovně, kdy získáváte zkušenosti nejen za vyhrané závody, ale hlavně za vaši jízdu - držíte se ideální stopy, naskakují body, předjíždíte čistě, další zkušenosti, projeli jste perfektně zatáčku, už vám letí další balík. S úrovněmi se vám otevírají nové závody, tratě, ale i vizuální vylepšení auta, občas samotné vozy, hlavně však dostáváte peníze.

VIDEO: 4188 'Shift 2 Unleashed - Launch trailer'

Všudypřítomné dolary pak slouží nejen k ukojení ega, ale hlavně na vylepšování vašeho auta. Desítky různých dílů zlepšují vašeho plechového miláčka, umožňují vám jej dále upravovat pomocí telemetrie, nebo si jen přečtete, že se maximální rychlost zvýšila o nějaký ten metr za rok. A samozřejmě je možné za peníze pořizovat i nová auta v široké škále - od stařičkého Golfa Mk1, přes moderní auta současných silnic, po závodní vozy slavných značek a speciály formátu McLaren F1.

shift2unleashed02.jpgshift2unleashed05.jpg

Samozřejmě, že není možné všechny vozy postavit na jednu trať a očekávat vyrovnané závody. Přesně tomu zabraňují různé kategorie, ať už se jedná o rozdělení na retro a moderní, nebo podle místa původu a hlavně výkonu. Začínáte s prdítkem kategorie D a prokousáváte se postupně až k továrním speciálům. Jistou nevýhodou pak ale je, že si pořídíte oblíbené pohybovadlo, ale v kariéře se vám nevchází do vhodných škatulek. Sice můžete přidávat a odebírat součástky podle libosti, ale ze stařičké káry prostě moderní auto neuděláte.

Tvrdá kariéra

Navíc se tvůrcům zcela fatálně nevyvedl začátek hry. Můžete se sice těšit na desítky reálných okruhů a vozů, ale po úvodním nalákání rychlým autem a následujícím testu se vám dostanou do rukou děsivě pomalé vozy bez zrychlení.

Usednete i do Porsche 911 GT3 (označeného po startu jako neřiditelná raketa země-vzduch)

To by až tak nevadilo, na to si příznivci závodních her jistě zvykli, ale tragičtější je, že první závody vás nejspíš čekají na městských okruzích zcela nevhodných pro takhle pomalá auta. Pravoúhlé zatáčky jsou jejich smrt, a vaše možná také. Možná to po předloňském nadávání u Shiftu může znít neuvěřitelně, ale byl jsem rád za Brands Hatch.

VIDEO: 4072 'Shift 2: Unleashed - Pagani Huayra trailer'

Hra se pak zase pěkně rozjede, dostanou se vám do rukou výkonnější a ovladatelnější vozy, s nimiž je radost se prohánět po okruzích. Sice občas narazíte na krutější moment, jako je první usednutí do Porsche 911 GT3 (označeného po startu jako neřiditelná raketa země-vzduch), ale časem si i na zadohraby v pohodě zvyknete a budete zajíždět skvělé časy. V některých závodech používáte vůz vlastní, jinde vám jej někdo půjčí, pár závodů navíc vede i k zisku vozu lepší kategorie. Nebo si prostě jen jezdíte na postupně se otevírajících tratích s libovolnými vozy mimo kariéru a bavíte se stejně, ne-li lépe.

Dostupné pro: PC, X360, PS3
Žánr: Závodní | Realistické závodění
Výrobce: Slightly Mad | Webové stránky hry
Začátek prodeje: 29. březen 2011
  • Desítky aut a okruhů
  • Vonost ve výběru
  • Pomačkané plechy
  • Jízda v noci
  • Chtlavá atmosféra
  • Neřiditelné střely
  • Ukazatele u trati

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,