Neil Gaiman: Hvězdný prach – živá voda duše

Kniha, o které si dnes budeme povídat, pohladí vaši duši jako ty nejkrásnější příběhy, které kdy byly vyprávěny. Příběh spadlé Hvězdy je jako živá voda, která vám dodá chuť do života a především do snění, kterému se v dnešní neklidné době věnují většinou už jen děti. Fantasy nikdy nebylo tak věrohodně nadpřirozené.
Kniha, o které si dnes budeme povídat, pohladí vaši duši jako ty nejkrásnější příběhy, které kdy byly vyprávěny. Příběh spadlé Hvězdy je jako živá voda, která vám dodá chuť do života a především do snění, kterému se v dnešní neklidné době věnují většinou už jen děti. Fantasy nikdy nebylo tak věrohodně nadpřirozené.

Na úsvitu viktoriánské éry byla jedním z nejdůležitějších míst na Zemi nevelká vesnička s podivným jménem Zeď. Právě zde totiž končila výspa starověké pohádkové civilizace a začínal moderní Nový svět s tím svým převratným vynálezem telegrafu. Hranice mezi těmito dvěma neslučitelnými světy tvoří právě zeď, podle které získala vesnice své jméno. Dlouhá starobylá stavba vybíhá na jedné straně lesů, protíná mýtinu před vesnicí a na druhé straně opět mizí v lesích, plných obyčejných stromů na straně jedné a bludných kořenů, víl a podobných zajímavostí na straně druhé.

Každých devět let se na mýtině před Zdí (a před zdí) koná trh, na kterém se sejdou bytosti z obou světů a obchodují se vším, co jste si kdy nedokázali představit. Během jednoho takového trhu dojde k jisté nepravděpodobné události, jejímž výsledkem je Trsitran Thorn, dítě elfky zakleté do podoby pestrobarevného ptáka a obyčejného smrtelníka ze Zdi. Tristran je jako nevybuchlý sud dynamitu, plný obrovského potenciálu daného výjimečnou kombinací vrozených schopností a tak není divu, že celý jeho život směřuje k něčemu dokonale nepřirozenému – nebo spíše nadpřirozenému.

Snad v každé vesnici nebo městě na světě žije jedna dívka, která je ze všech nejkrásnější a ohlíží se tak za ní docela každý, aby si pak nechal zdát svůj sen. I Zeď má takovou dívku a není tedy divu, že se do ní Tristran zamiluje. Nicméně narozdíl od ostatních je mladý Thorn ochoten jít mnohem dál, aby získal srdce své vyvolené. Když tedy Viktorie jednoho večera naslouchá jeho příslibům nekonečných pokladů, které pro ni je ochoten vydobýt, požádá Tristrana o spadlou hvězdu, která právě proletěla oblohou. Což by asi většina normálních chlapců přešla jako vtip, jenže ne tak Tristran Thorn se svým původem.Po složení přísahy svojí lásce se vydává hledat spadlou hvězdu (která samozřejmě nespadla sama od sebe, ale kdo a proč ji shodil už vám neprozradím, patří to k těm nejlepším částem příběhu). Pokud dokáže tuto hvězdu nalézt a přinést Viktorii, pak se stane jeho ženou.

Co započne jako nevinné dětské škádlení, to pokračuje tou nejdobrodružnější cestou Panovou říší, jaká kdy byla podniknuta. Je to cesta pořádně napínavá, nebezpečná a plná přátelství, lásky, zrady a všech těch zvratů a překvapení, které z této kombinace vyplývají. Vzhledem k tomu, že vypravěčem není nikdo jiný, než slavný anglický spisovatel Neil Gaiman (autor románu Nikdykde a komiksové série Sandman), je to nicméně především příběh o velké, neskutečně krásné a dokonalé fantazii, útočící na takové klasiky, jako je Alenka v říši za zrcadlem nebo Čaroděj ze země Oz. Díky autorovi je však tento román mnohem dospělejší a dramatičtější, než zmíněné klasiky a proto vcelku bezproblémově zasáhne čtenáře jakéhokoliv věku, pokud má alespoň trochu představivosti.

Mohu vás každopádně ujistit, že na skutečně děsivě vykreslené postavy Královny čarodějnic nebo chladnokrevných bratrovrahů, pánů ze Strongholdu, hned tak nezapomenete. Stejně tak si jistě své místo ve vašem srdci vydobude dojemně naivní Tristran a neskutečně křehká Hvězda, do které se postupně zamilujete stejně jako do této knihy, obsahující jeden z nejkouzelnějších příběhů, jaký kdy byl vyprávěn. Po Dračích očích Stephena Kinga se nám tak do rukou dostává druhá pohádka, která dokáže vykreslit temnější a dusivější atmosféru, než většina hororů a strhnout vás tak, že ji neodložíte po otečení poslední stránky (závěr je skutečně velmi dramatický a plný zvratů, při kterých jsem měl v očích slzy a v ústech dokonale sucho).

Bravo, pane Gaimane.

Mistrovská pohádka pro dospělé od autora Nikdykde a Sandmana. Povinnost pro všechny snílky, zajímavá možnost pro milovníky dobrých příběhů.

Celkové hodnocení: 9/10

Neil Gaiman: Hvězdný prach (Stardust)
Překlad: Ladislava Vojtková
Vydalo: nakladatelství Polaris
Počet stran: 330 stran
Cena: 159 Kč

Váš názor Další článek: Pocket Soccer - kulatý nesmysl na GBC

Témata článku: , , , , , , , ,