Nejlepší cosplay roku: když ožívají krásky a hrdinové z videoher

Cosplay posledních několik let ušel dlouhou cestu a výsledné produkty si často nezadají ani s filmy. Co říkáte na nejlepší kousky posledních let?

Před několika lety jsme se tu zaměřili na téma cosplay, o kterém toho mnozí neví tolik, kolik by se slušelo. Cosplay je však věc značně pohyblivá a každým rokem přichází nové a nové způsoby, jak vylepšit výsledný dojem a projekt, který se často vizuálně může téměř rovnat hollywoodským filmům. 

Pokud si ale myslíte, že minulá galerie byla skvělá, ještě jste nic neviděli. Rozhodli jsme se tedy pro vás vytvořit galerii zbrusu novou, ve které se zaměříme na uplynulý rok a ten nejlepší cosplay, který můžete na internetu najít. Než se však pustíte do překlikávání obrázků, pojďme si ještě jednou zopakovat, co že to ten cosplay vlastně je. 

Pojem v sobě kombinuje propojení anglických slov costume a play, což můžeme volně přeložit jako kostýmovou hru, hru kostýmů. Je však třeba upozornit, že se nejedná o pouhý maškarní bál, kdy si na sebe tzv. cosplayer, neboli osoba provozující cosplay, navlíkne koupený kostým a vyrazí do společnosti. Jde o přesvědčení, o filosofii.

Cosplayer není pouze nastrčená loutka, ale svým způsobem i herec, který se snaží do ztvárňované postavy proniknout co nejhlouběji. Jde tedy o stylizaci, chování, pohyby, mluvu, zvyky apod. Cosplayerství tak lze chápat jako celistvé uchopení ztvárňované postavy v celé její komplexnosti.

V jádru tohoto fenoménu nenacházíme pouze postavy z videoher, ale pochopitelně též i dalších audiovizuálních forem, především potom filmu jako takového. Výjimkou ovšem rozhodně nejsou ani postavy z komiksů či knih. V neposlední řadě nesmíme zapomenout ani na hudební kapely.

Samotný cosplay má silné kořeny především v asijských zemích, proto asi nikoho nepřekvapí velká oblíbenost právě postav z anime či mangy. Jen zde ovšem nezůstal a postupně expandoval do celého světa.

Již téměř samozřejmostí se stala nejrůznější menší či větší dostaveníčka, festivaly či soutěže. Z těch větších, které jsou s cosplayerstvím propojeny to jsou např. světoznámý Comic-Con v San Diegu, Comiket či německý Gamescom, nechybí samozřejmě ani E3. Z tuzemských potom zmiňme například Advík,  Animefest či Festival fantazie.

Přestože komunita českých cosplayerů rozhodně nemůže svou početností konkurovat např. asijské či té z USA, i u nás registrujeme několik zajímavých úspěchů. Mezi nejznámější české cosplayery patří např. Alžběta Trojanová.

39501215_1932659723466512_4425115516717236224_o.jpg

V neposlední řadě je tu nutná schopnost „DIY“, neboli udělej si sám. Ne vše se dá koupit, a proto si cosplayeři ve většině případů své kostýmy vytvářejí svépomocí. Svou roli zde hraje designerství, šití, barvení, lakování, malování, truhlářství, líčení apod.

A ani to stále není vše, neboť do hry nakonec vstupuje element nejdůležitější, a to je vlastní sebeprezentace spojená s hereckým výkonem mající základ v dokonalém nastudování ztvárňované postavy. K čemu vám je super reálný oblek, když se neumíte prodat či neznáte svou vlastní postavu, její chování či původ.

Cosplayersví ale v žádném případě nemusí znamenat pouze hodiny a hodiny mravenčí práce a mnoho vynaložených peněz, neboť se dá praktikovat i na amatérské úrovni, prostě jen tak pro zábavu. A pokud ani tohle není pro vás, neváhejte navštívit nějakou z tuzemských akcí a obdivujte talent ostatních. Obdiv a respekt je totiž právě to, co si cosplayři rozhodně zaslouží.

Diskuze (10) Další článek: Jurassic World: The Game - oficiální doprovod velkofilmu | Recenze

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,