Nejlepší freehry 2009 - druhá část

Přes sedm stovek her jsme vám na FreeHrách přinesli v průběhu roku 2009. Výběr těch nejlepších z nich vám právě teď přinášíme. Neváhejte a čtěte!

Strategie

1. Battleforge

Když EA Phenomic vydali Battleforge ve verzi Free 4 play, srdce všem milovníků strategií jistě zaplesalo. A že s tímto titulem ještě nemáte tu čest? Tak to musíte hned napravit – svět nelítostných bitev, karet a skvělého vizuálního pozlátka na vás už čeká.

 

battleforge-01.jpg battleforge-02.jpg

Důležité jsou pro nás samozřejmě rozdíly mezi free a komerční verzí. Jak jsme již řekli, budete mít k dispozici pouze polovinu počátečních karet a nedostanete žádné počáteční kredity. Jen osm karet pro každý ze čtyř element, činí skládání vašeho balíčku obtížnější, dokud si například nepřiplatíte. Tisíc kreditů vás bude stát zhruba 12 dolarů. Za ty si pak můžete koupit kupříkladu 4 další balíčky po 8 kartách…Naštěstí v ničem jiném už ochuzeni nebudete a stejně tak jako možnost spolupráce s komunitou vás čekají, všechny herní scénáře a kompletní kampaň pro hru jednoho hráče.

 

2. Dyson

Dyson jsme již na FreeHrách jednou recenzovali, dopadlo to mírně nadprůměrně, ale o účasti v anketě Hry roku si tato strategie mohla nechat jen zdát. Tedy až do doby, než tvůrce nevydali vylepšenou verzi, která v současnosti slaví nebývalý úspěch jak u odborné, tak i u hráčské veřejnosti.

 

dyson-01.jpg dyson-02.jpg

Znovuhratelnost je slovo, které se mi jako první vybaví při zmínce o této hře, každé dobývání mapy je trochu jiné a v kombinaci se zmíněnou možností volby rozličných strategií má každý stratég dostatek prostoru k seberealizaci. Nemohu jinak, než konstatovat, že Dyson dozrál v titul, který nabízí dostatek kvalitní strategické zábavy. A je jen na odezvách hráčů a umu autora, zda zůstane takový, nebo půjde cestou dalšího zlepšování.

 

3. NUD

Tower defense her existují desítky, ne-li rovnou stovky. Mezi záplavou těchto titulů však vysoko ční NUD. Co do grafického zpracování, může hráče NUD spíše odradit, avšak staré známé přísloví říká, že hry nejsou jen o grafice. Důležitá je hratelnost a ta si vás v tomto případě získá na celé čáře.

 

nud-01.jpg nud-02.jpg

To co vyzdvihuje hratelnost tohoto počinu až do nebeských výšin je nutnost dopředu promyslet rozmístění věží na mapě s maximálním využitím spolupráce sousedů v aktuálním rozložení mapy. Jeden NUD sám o sobě má jen základní statistiky. Ale přidejte hned vedle (do jedné ze čtyř světových stran) další a začnou kooperovat, což v praxi znamená zvýšení statistik přilehlých NUDů. Například základní typ kanón zvyšuje rychlost palby. Díky tomuto principu využíváte během procházení jednotlivých kol všechny typy věží a snažíte se vytěžit maximum z jejich vzájemné interakce.

 

4. Garbagde Galactica – svět odpadků

5. Sudden Strike 2 - legendární strategie zdarma

Akce

1. S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl

Velmi očekávaný S.T.A.L.K.E.R. spatřil světlo světa po dlouhých sedmi letech vývoje, což leckteré hráče pořádně naštvalo. Jako taková satisfakce se před více než půlrokem objevila volně šiřitelná betaverze. Očekávejte skvělou atmosféru, strach na každém kroku, skvělou grafiku a mnoho dalšího!

 

stalke-01.jpg stalker02.jpg

Čerstvě vydaná betaverze Stalkera z roku 2004 je nevídanou příležitostí pro všechny hráče. Pro ty, kteří plnou verzi již zdárně dokončili, se jedná o neobyčejně zajímavý výlet do historie jedné z nejpopulárnějších her všech dob, který nabízí vše, v co příznivci této akce vždy doufali, ale nikdy se toho nedočkali. A pokud jste se snad ještě se Stalkerem nesetkali, nemáte naprosto nad čím váhat, neboť příležitost zahrát si jeden z nejpovedenějších herních výtvorů posledních let se nenaskytne každý den.

 

2. Crimelife 3

Příznivci komerčních her mají svou modlu simulací života kriminálníka v sérii GTA. Jejich kolegové z freeware scény jim už nemusí tiše závidět. Jejich modla se jmenuje Crimelife 3. Můžete v něm mlátit lidi, jezdit rychlými auty, začínat divoké přestřelky s policisty a vůbec, volba toho, co budete dělat výhradně na vás!

 

crimelife-01.jpg crimelife-02.jpg

Co si povídat, na principu hry se od minula vůbec nic nezměnilo - k dispozici je malé město, v němž hlavní hrdina žije a může si tam dělat téměř vše, co chce. Ve druhém díle však velmi chyběly nějaké ty úkoly a na ně se tentokrát - konečně - nezapomnělo. Není jich sice mnoho, ale lepší než pěstí na oko. Navíc bylo přidáno několik netradičních dopravních prostředků, takže si budete moct vyzkoušet například jeřáb nebo vlak. Podobné je to i se zbraněmi, které najdete nové čtyři. Jistě se bude hodit i stará známá lakovna a k zahození není ani náhodně se měnící počasí.

 

3. Genetická zahrada

To by v tom byl čert, aby se v této anketě neumístil titul, který skončil na druhém místě v Letní vývojařské soutěži Velkýho Chytráka 2009. Genetická zahrada patří mezi nejlepší hry, jaké letos vzešly na české nezávislé scéně, a nejen proto by neměla uniknout vaší zvýšené pozornosti.

 

genetická-zahrada-01.jpg genetická-zahrada-02.jpg

Píše se rok 1925 a profesor Filip Světlý zakládá výzkumný institut „Výzkum rostlin“, jedná se o projekt, který má zajistit nebývalý úspěch v oblasti zemědělství. Za několik let se z institutu stává výzkumná laboratoř, jež funguje pod názvem Genetická zahrada. Celý celek laboratoře byl záhy prodán profesoru Igoru Rostovi, ten je však už přes pět let nezvěstný. Do objektu byl tedy vyslán pracovník Albert Deil, jehož úkolem bylo zajistit tuto nemovitost, ale i on je již delší dobu pohřešovaný. A právě v tento sladký okamžik nastupujete na scénu vy – Alex Born, coby agent musíte zjistit co se v tom zpropadeném komplexu vlastně dělo a především najít hledaného Alberta Deila.

 

4. Project Ignis – vesmírné války po česku

5. Alien Arena 2009 – UT + Quake = Alien Arena 2009

Mobilní

1. Toilet Bowlin

Uklízení záchodů je nuda. Přesně tohle si řekla také parta uklizeček a rozhodla se, že si zpříjemní den hraním bowlingu, a to přímo na toaletách. Je to vtipné, zábavné a originální, tak na co ještě čekáte? Změřte si své bowlingové schopnosti spolu s ostatními hráči z celého světa prostřednictvím online žebříčku!

 

toilet-bowlin-02.jpg toliet-bowlin-01.jpg

Vcelku nevšední umístění a použité herní materiály tak dělají z titulu Toilet Bowlin vtipnou a chytlavou záležitost, samotný koncept již zůstává samozřejmě stejný. Vaším úkolem je tedy shodit při hodu "koulí" pokud možno všechny "kuželky". Když se vám to nepodaří, házíte ještě jednou a snažíte se svrhnout zbylé po prvním hodu. K samotnému ovládání stačí pouze jedno tlačítko, jímž určujete sílu hodu a směr. Veškeré vaše snažení je číselně zapisováno a na konci sečteno.

 

2. Bungee Desperado

Mexická verze Bungee dumpingu je mnohem zajímavější, než klasická podoba tohoto oblíbeného adrenalinového sportu. Jednou se ze skály spustíte pro vajíčka k obědu, jindy pro dívku v nesnázích a takhle to pokračuje celou hru. Navíc je vše zaobalené v pěkném grafickém hávu a bod k dobru je i přítomnost multiplayeru.

 

bungee-desperado-01.jpg bungee-desperado-02.jpg

Škoda jen, že levelů je jenom 11 a za pár desítek minut tak máte dohráno. Naštěstí je zde implementovaný alespoň multiplayer až pro čtyři hráče, který ještě nějaký čas k dobru přidá. Ač se jedná o zhruba čtyři roky starý titul, grafická prezentace nijak neurazí, jedná se totiž o starou dobrou 2D grafiku, které v tomto případě nejde moc co vytknout. Sečteno a podtrženo. Bungee Desperado je vtipná a zábavná hra, která ale mohla nabídnout přinejmenší dvojitou porci. Za vyzkoušení ale bezesporu stojí, amigo!

 

3. Rollercoaster Rush

Stavět horské dráhy dne může opravdu každý a opravdu kdekoli. Napadl vás nějaký geniální skvost, který by v záplavě horských drah působil jako diamant a zrovna stojíte na autobusové zastávce? Žádný problém, stačí jen vytáhnout mobil s Rollercoaster Rush. Jen doufáme, že se nenecháte unést natolik, aby jízda na vašem výtvoru nebyla pro pasažéry ta poslední.

 

rollercoaster-rush-01.jpg rollercoaster-rush-02.jpg

Vaši pasažéři nejsou žádní zvracející strašpytlíkové, ale naopak chtějí zažít pořádné adrenalinové chvíle, které jim musíte obstarat právě vy. K tomu, aby byli spokojeni a vy spatřili jejich spokojené tváře, je zapotřebí pohánět vozíky co nejvyšší rychlostí. Neznamená to ale, že budete neustále držet pouze akcelerační tlačítko. Dráhu musíte bedlivě sledovat a v případě nouze brzdit. Samotná cesta do cíle je mnohdy opravdu krkolomná - plná skokánků, otoček a tak dále.

 

4. M.U.M.U. – krvelačný stařík

5. Postal Babes – sexy zabíjení

Webhry

1. Battle of Gods

Souboje mezi dobrem a zlem v herním světě probíhají neustále, zvláště co se týče žánru RPG. Nejinak je tomu i v případě webovky Battle of Gods. Těšit se můžete na skvělou atmosféru, spoustu herních možností jako je například detailní vylepšování vlastní hrdiny nebo taktické prvky při bitvách. Tohle si zkrátka musíte vyzkoušet!

 

battle-of-gods-01.jpg battle-of-gods-02.jpg

Váš hrdina na sebe bude moci obléct různá vybavení a postupným kosením jednoho nepřítele za druhým postupně sílí. Vybavení lze sehnat u obchodníka nebo za plnění rozličných úkolů. Úkoly vám zadávají NPC rozmístěné po herním světě. Sice se nejedná o žádné unikáty, ale přesto je lepší kosit nepřátele s vidinou většího zisku, než pouze za věci z jejich ostatků. Většina předmětů, které během svého putování koupíte nebo získáte ze zabitých potvor je omezena úrovní vaší postavy. Proto se k opravdu silným kouskům dostanete až v pozdějších fázích hry.

 

2. PowerPlay Manager

Českých sportovních manažerů se ve sféře webovek pohybuje až překvapivě velký počet a nutno dodat, že se nejedná o žádné braky. Prapor za ně všechny letos nese PowerPlay Manager, v němž se vám pod kontrolu dostane hokejový tým a bude záviset na vašich schopnostech, jestli se vypracujete až na samotný vrchol ligového žebříčku.

 

powerplay-manager-01.jpg powerplay-manager-02.jpg

Co se týče starosti o vlastní tým, určitě budete mile překvapeni bohatými možnostmi, kterými hra oplývá. Kromě zlepšování stadionu a budování zázemí (pozor, v obou případech to není levná záležitost a například taková malá tribuna stojí něco přes čtvrt milionu korun a to musíte brát v podtaz, že tribunových sektorů je celkem osm) tu na vás čeká i uzavírání smluv se sponzory a televizními stanicemi. A protože všechno něco stojí, budete si muset jednotlivé rekonstrukce nebo nákupy hráčů pečlivě naplánovat. Hra vám sice v nejhorším nabídne vzít si půjčku, ale úroky se v tomto případě pohybují od 7% do 21% procent.

 

3. MonsterSaga

MonsterSaga je jednou z nejlepších her od společnosti Gameforge vůbec.Podíváte se s ní do fantasy světa Akyrions, který je velmi komplexní a hýří životem jako Stodolní ulice každý večer. Milým překvapením je, že se kompletně celá hra odehrává ve flashovém okně, což skvěle dotváří atmosféru.

 

monstersaga-01.jpg monstersaga-02.jpg

Herní svět je komplexní, naleznete v něm několik různých lokací a NPC postav, od prodavačů zbraní, lektvarů, kovářů a dalších, až po důležité NPC, jež vám dávají questy. Zapomenout ale nesmím ani na monstra, jichž ve hře naleznete více než sto. Souboje s nimi probíhají v tahovém soubojovém systému, který se objevuje u velkého množství klasických freeware RPG, což považují jako skvělý krok, co hře dodá na možnosti taktizovat.

 

4. RubyGates – osobitá tahová strategie

5. Gladius II – až vyrostu, budu gladiátorem

Indiehry

1. Plants vs. Zombies

Plants vs Zombies krátce po svém uvedení způsobili nebývalý poprask, samozřejmě v tom pozitivním slova smyslu. Něco tak chytlavého, návykového a zábavného se nevidí každý den.Jakmile se do hraní jednou pustíte, už nebudete moci přestat ani po mnoha prosbách či výhružkách z okolí. Nevěříte? Uvěříte!

 

plants-vs-zombies-01.jpg plants-vs-zombies-02.jpg

Braňte svůj dům pomocí střílejících kytek, hub a ostatního rostlinstva. A před kým to vlastně? Přece před zombíky,kteří vás nenechají jen tak na pokoji. Zhlédněte videorecenzi velice chytlavého dílka s výstižným názvem Plants vs. Zombies a dozvíte se daleko více.

 

2. Lux Delux

Snad každý někdy měl choutky na ovládnutí celého světa. Díky bohu existují hry, jejichž prostřednictvím si to můžete vyzkoušet bez jakýchkoli následků. Strategie Lux Delux na způsob stolní hry Risk nabízí hned několik stovek map, které v kombinaci s multiplayerem skýtá dlouhou hrací dobu.

 

lux-delux-01.jpg lux-delux-02.jpg

Převod deskové hry do počítačové podoby má nejčastěji jen dva výsledky. Buď je to propadák jako Brno, nebo to dopadne sakra dobře. Naštěstí v případě titulu Lux Delux platí druhá možnost. Hra je totiž elektronickou verzí - u nás ne až tak známé - stolní hry Risk. Tento počin nabízí stovky map pocházejících z nejrůznějších epoch a oblastí, na kterých máte možnost si zaválčit a vymazat protivníky z povrchu zemského. Samozřejmostí, kterou bych snad ani neměl u podobné hry zmiňovat, je multiplayer - jak u jednoho PC, tak po internetu.

 

3. Piggly Christmas Edition

Vánoční čas se přímo hodí na vytváření různých speciálních vánočních edicí her. Vezměte si například Piggly Christmas Edition, který jsme vám na FreeHrách přinesli na Štědrý den jako takový malý dáreček.

 

piggly-christmas-edition-01.jpg piggly-christmas-edition-02.jpg

Piggly Christmas Editon není mezi hráči příliš známá hra. Což je ovšem veliká chyba. Přesně na Štědrý den vám přinášíme kouzelnou arkádu s prasnicí v hlavní roli. Projděte si všechna čtyři roční období, včetně aktuální zimi a hledejte červená jablíčka, která jsou potřeba na upečení lahodného koláče pro vaše malá růžová dítka.

 

4. MHD Simulator 2009 – řiďte si svou šalinu

5. Time Gentlemen, Please! – ráj černého humoru

FlashFun

1. Warfare 1944

Warfare 1944 je nástupce Warfare 1914 a nutno dodat, že už tak dost vysokou laťku danou svým starším bratříčkem posunul ještě o kousek výše. Jestliže máte rádi strategie, druhou světovou válku, skvělou atmosféru nelítostných bojů, je pro vás tato flashovka jako stvořená – a vlastně ne jen pro vás!

 

warfare-1944-01.jpg warfare-1944-02.jpg

Ve Warfare 1944 na vlastní kůži ochutnáte pravou chuť války se veškerým jejím utrpením a bolestí. Jako byste byli ve skutečném boji!

 

2. Mirrors Edge 2D

Proskákejte se v roli Faith mezi střechami a různými stožáry až na konec hry a posbírejte co nejvíce hvězdiček! Jen vás před hraním musíme důrazně varovat - tohle v reálu rozhodně nezkoušejte!

 

mirrors-edge-01.jpg mirrors-edge-02.jpg

Chcete si vyzkoušet Mirrors Edge úplně zadarmo? Potom šáhněte po jeho flashové verzi s přízviskem 2D. A byť se jedná teprve o betu, její kvality jsou nesporné!

 

3. Crunchball 3000

Že je americký fotbal nuda? Po vyzkoušení Crunchballu 3000 změníte názor rychleji, než Usain Bolt při běhu na sto metrů. A nějaký Madden NFL se může jít klidně zakopat…

 

crunchball-3000-01.jpg crunchball-3000-02.jpg

Crunchball 3000 je futuristická verze amerického fotbalu se vším všudy. Jestli máte rádi hry, je pro vás tohle přímo povinnost.

 

4. Crush the Castle Players Pack – katapult nabít, pal!

5. Kings Island 2 – freeware Diablo?

 

Váš názor Další článek: Galerie: Rozmary CryEngine 2

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,